Cevap: Jöle heterojen karışımlardan koloit örneğidir. Her yerinde aynı özelliği gösteriyormuş gibi görünmesinin sebebi de bundandır. Koloit karışımlarda dağılan taneciğin (katı) boyutları çok küçük olduğundan homojen karışımlara benzer ama heterojendir.
Kolloid: Bir maddenin sıvı içerisinde asılı kalmasıyla oluşan karışımlara denir. Homojen gibi görünürler, karışımı oluşturan maddeler gözle görülemezler, ancak karışımdan ışın demeti veya lazer ışını geçirilerek fark edilebilirler. Duman, jöle, boya gibi maddeler buna örnektir.
Koloit: Bir maddenin sıvı içerisinde asılı kalmasıyla oluşan karışımlara denir. Homojen gibi görünürler, karışımı oluşturan maddeler gözle görülemezler, ancak karışımdan ışın demeti veya lazer ışını geçirilerek fark edilebilirler. Duman, jöle, boya gibi maddeler buna örnektir.
Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler. Homojene: Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir.
Örnekleri çeşitlendirmek gerekirse, ayran, boza, çamur, meyve suyu, yağlı su heterojen karışımlara birer örnek olur.
İlgili 27 soru bulundu
Homojen karışıma hava, şekerli su, yağmur suyu, sirke ve bazı alaşımlar örnek olarak verilebilir. Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir. Heterojen karışımlar dağılan ve dağıtıcı faz olmak üzere iki fazdan oluşur.
Homojen karışımlarda maddeler her tarafa eşit biçimde dağılmışlardır. Bu yüzden homojen karışımlarda her bölge aynı görünür. Heterojen karışımlar tek faz halinde bulunmayan karışımlardır.
homojen bir karışım olarak kabul edilen Kolonya alkol ve suyun karışımıyla oluşturulmuş olan bir çözeltidir. Kolonyanın oluşması için etil alkol, esanslar ve su homojen olarak karıştırılır.
Çorba; karışım özelliklerine göre adlandırılmaktadır. Bir domates çorbası ve tarhana çorbasına homojen denilebilirken, işkembe çorbası heterojendir. Yani içindeki maddeler ayrı ayrı fark edilebilmektedir. Halbuki homojonize özellikli çorbalarda bulunan maddeler ayrı ayrı fark edilememektedir.
Ayran heterojen bir karışımdır. Heterojen karışımlar içerisindeki maddeler karışım içerisine eşit miktarda dağılmaklar. Ayran karışımına bakacak olursak sıvı ve katı taneciklerinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu karışımda katı ve sıvı tanecikler eşit miktarda dağılmazlar.
Ayrıca krem şanti, traş kremi, köpük saç spreyi gibi köpükler; marşmelov ve strafor gibi katı köpükler; süt, mayonez, yumurta akı ve losyon gibi emülsiyonlar; jel, tereyağı ve jöle gibi jeller; mürekkep, silgi, sıvı deterjan, şampuan gibi soller ve inci, taş, renkli cam ve alaşımlar gibi karı soller de kolloid karışım ...
Cevap:Evet jöle kollotdir. Çünkü kolloit içinde hem katı hem de sıvı bulundurur.
Karışımı oluşturan maddelerin karışımın her noktasına eşit oranda dağılması ile oluşan karışıma homojen karışım denir. Homojen karışımlara çözelti denir. öğreneceksiniz. Karışımı oluşturan maddelerin karışımın her noktasına eşit oranda dağılması ile oluşan karışıma homojen karışım denir.
Jöle; pektin yoğunluğu yüksek olan meyve sularının, şeker ve limon suyu ile birlikte pişirilerek pelte durumuna getirilmesidir. Türk Gıda Kodeksi'nde; bir veya birkaç çeşit meyve suyu veya meyvenin sulu ekstraktları ile şekerlerin jelleşmiş karışımı diye tanımlanır.
Örneğin kükürdün, kilin, sabunun suda dağılmasıyla kolloidal çözelti oluşur. Yine, süt, kan serumu ve zamkın sudaki çözeltileri ve çeşitli polimer maddelerin kendilerine uygun çözücülerdeki çözeltileri kolloidal çözeltilerdir.
İstenilen meyve blenderdan geçirilir. İki su bardağı meyveye bir litre su ilave edilir. İçine istenilen oranda şeker eklenir. 3 dolu yemek kaşığı nişasta da eklendikten sonra kaynatılıp istenilen kalıba dökülür.
Şekerli su, deniz suyu, sirke, maden suyu, gazoz ve kolonya gibi karışımlarda hem Homojen karışımlara hem de çözeltiye örnek olarak verilmektedir.
Buzlu Su heterojen saf bir madde olarak ifade edilmektedir. Çünkü su doğal bir maddedir. Buzlu su, suyun fiziksel bir ayrışma sonucunda buz haline geçmiş halidir. Su her yere eşit miktarda dağlım göstermediği için buzlu su heterojen bir karışım olmaktadır.
Sirke, içindeki tüm maddelerin eşit bir şekilde dağılması ve çözülmesi sebebiyle homojen bir madde olarak kabul edilir. Sirkeli suyun içindeki tüm maddeler eşit bir şekilde dağıldığı için homojendir.
Lehim karışımlar içinde homojen karışım kategorisinde bulunan bir maddedir.
Aerosol ⇒ Bir sıvı ya da katının gaz içerisinde dağılması ile meydana gelen heterojen karışımlardır. Duman, sis ve deodorant aerosollere örnektir.
⇒Toprak, Heterojen bir maddedir. Çünkü toprakta bulunan her madde aynı oranda, her yere dağılmamıştır.
ÇAY SÜZÜLMÜŞSE ( HOMOJEN ) SÜZÜLMEMİŞSE ( HETEROJEN ) DİR
Doğada bulunana pek çok madde homojen ve heterojen yapıda bulunmaktadır.
Cevap:Gözyaşı homojen bir karışımdır.
Tuz, suyun içerisinde tamamen çözülen bir madde olduğundan su ile karıştırıldığında gözle görülmez bir hale gelir. Tuzlu su bu nedenle homojen bir karışım olarak örneklendirilir. Tuzlu suyun içerisinde tuz eşit bir şekilde dağılım gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri