Bu uzak durmanın sebebi kimi zaman korku, kimi zaman ise yaşanılan ortamın evcil hayvanlara uygun olmamasından kaynaklanabiliyor. Toplumun bir kesiminde 'kedi, köpek tüyü akciğere, karaciğere yapışarak hasta eder' düşüncesi hakimken, Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, bunun yanlış olduğunu söyledi.
her iki koşulda da evcil kedimizin bu enfeksiyonu alabilmesi oldukça uç bir örnek olmaktadır. hepsine ek olarak echinococcus yumurtalarının solunum yoluyla alınmasıyla gerçekleşebilecek bir enfeksiyon ihtimali oldukça düşüktür. bütün bu nedenlerle kedi kılının akciğerlerde kist yapabilmesi pek olası gözükmemektedir.
İnsan Kedi Tüyü Yutarsa Ne Olur
Kedi tüyleri sindirilemez malzemelerdir ve mide, bağırsak yolunuzu tıkayabilirler. Nadir durumlarda, tüy yutmanın uzun vadeli etkileri ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Genel olarak sindirim sisteminde rahatsızlıklar ve kusma gibi belirtiler görülür.
Risk teşkil etmez. Bu hastalığın asıl sebebi evcil hayvan tüyleri değil SEBZE, MEYVE ve ÇİĞ ETLER' dir (sakatat dahil).
Kedi tüyleri hakkında bir çok batıl inanç vardır. Ancak bu durum hastalıklı ve aşısı olmayan kediler için geçerli olabilmektedir. Evinizde beslediğiniz evcil kedilerinizin düzenli olarak aşılarını ve iç-dış parazit ilaç uygulamalarını yaptırıyorsanız tüyleri de hiçbir şekilde zararlı olmayacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Toplumun bir kesiminde 'kedi, köpek tüyü akciğere, karaciğere yapışarak hasta eder' düşüncesi hakimken, Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, bunun yanlış olduğunu söyledi.
Kedi tüyünün insan sağlığına zararlı herhangi bir yanı olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Toxoplasma gondii insan ve diğer birçok evcil ve yabani hayvan türünü enfekte edebilme yeteneğine sahiptir. Evcil ve yabani kediler son konak olarak bilinirler. Kediler; parazit ile kontamine gıdalar (kemirgenler, kuşlar veya çiğ etler) tarafından enfeksiyona yakalanırlar.
Kedi alerjisi varsa ve kedi alerjenleri ciğerlerinize girerse, alerjenler antikorlarla birleşerek belirtilere neden olabilir. Bunlar nefes almada güçlük, öksürme ve hırıltıyı içerebilir. Kedi alerjileri akut astım atağına neden olabilir ve kronik astım için tetikleyici olabilir.
Evcil hayvanlar doğa ile iç içedirler, aynı bizler gibi biz nasıl kendimizi hastalıklara karşı koruyabiliyorsak. Düzenli veteriner hekim kontrolü yapılan bir evcil hayvanında sizlere hastalık ya da parazit bulaştırma riski yoktur.
Kapalı mekanlarda kedi alerjeni yüksek miktarda bulunduğunda kişinin yaşam kalitesi düşebilir. Kedi alerjisinin farklı semptomları olmakla birlikte alerjik konjonktivitten astıma kadar birçok sağlık sorununa da yol açabilir.
Çamaşır kurutma makinesinin kedi tüyü temizliği için etkili olduğu bilinir. Cihaz, kurutma esnasında kıyafetlerin üzerindeki tüyleri toplar. Evde kedi besliyorsanız güçlü filtre özelliğine sahip bir kurutma makinesi edinebilirsiniz. Fırçalama da tüy temizliği için kullanılabilecek bir yöntemdir.
Tüy dökülmesini azaltmanın en etkili ve en hızlı yolu kedileri düzenli olarak taramaktır. Bu işlem, uzun tüylü kediler için gün aşırı, mevsim geçişlerinde ise her gün yapılabilir. Orta ve kısa uzunluktaki tüylere sahip kedinizi ise haftada en az iki, mevsim geçişlerinde en az dört kez taramanız da fayda vardır.
Akciğerlerdeki bronş tüplerinin daralması, tahriş edici faktörlerin ortadan kaldırılması ve bazı yatıştırıcıların kullanılması ile önemli ölçüde azaltılabilir. Bakteriyel enfeksiyonun olduğu durumlarda genellikle antibiyotik tedavisi yeterli olmaktadır.
Travmaya bağlı akciğer kistlerinde ise genellikle öksürük sık görülür. Bununla birlikte bazı travmatik akciğer kistleri uzun yıllar belirti vermeden kalabilirler. Genel olarak akciğer kistleri sık öksürük, halsizlik, zaman ateş, nefes darlığı ve bazen de öksürükle ağızdan kan gelmesi yakınmalarına sebep olabilir.
Hastalığın nedeni nedir ? Akciğerde sıvı birikimi ile karekterize olan hastalığın oluşumunda en büyük etken dolaşım bozukluğudur. Ayrıca anaflaksi, alerji, akciğer yangıları, yakıcı gazların solunması ve enfeksiyonlara bağlı da oluşabilmektedir. Kedilerde görülme oranı daha düşüktür.
Kediler çok farklı nedenlere bağlı olarak öksürebilirler. Bu nedenler bazı durumlarda çok açıktır. Örneğin yatak odasının tozunu alırken kedinin yakınlarda bulunması öksürmesine sebep olabilmektedir. Bunun yanında kediniz çok ciddi bir hastalığa yakalandığı için de öksürebilir.
Deri prick testi, sıklıkla kol üzerine yerleştirilen kedi tüyü, kıl, tüy vb. alerjenler belli bir süre bekletilir. Damlacık veya solüsyon şeklinde yaklaşık 30 dakika kadar kol üzerinde bekletilen bu alerjenlerden hangisinin bulunduğu noktada kızarıklık görülürse alerji durumu tespit edilir.
Kedi ve köpekler, birlikte yaşadıkları insanlarla uyumaya çok meraklıdırlar. Peki köpek ya da kediyle birlikte uyumak size ya da can dostunuza zarar verir mi? Veteriner Hekim Dr. Ebru Akbaş'a göre hem siz hem de de evcil hayvanınız sağlıklıysa, birlikte uyumakta hiçbir sakınca yok.
Kedi tüyü ise toksoplazma barındırmaz.
Nasıl tedavi edilir? Gebelikte annenin toksoplazma geçirdiği düşünülüyorsa mutlaka spiramisin adında bir antibiyotikle tedavi başlanmalıdır. Bu ilaç parazitin anneden bebeğe geçişini engeller, bebekte gelişebilecek bulguları hafifletir.
İlk trimesterde parazitin bulaşma riski azdır, fakat enfeksiyon oluşursa bebek ciddi hasarlar alabilir. Son trimesterlere yaklaştıkça anne adayının enfeksiyon geçirmesi kolaylaşır, fakat bu kez de bebek için tehlike azalmaya başlar. Bu sebeple anne adayları mutlaka hamilelikte toksoplazma testi yaptırmalıdır.
Kedileri dudaklarından öpmeyin! Kedileri dudaklarından öpmek, bazen bizim veya onların taşıdığı bir bakterinin bulaş olmasına sebebiyet verir. Özellikle yavru, tanımadığınız, parazit kontrolleri olmayan, diş sorunları yaşayan kedilerde bakteri ve parazitleri tükürük yolu ile insanlara taşıyabilir.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
B vitamini eksikliği de kedilerde tüy dökme sorununa yol açar. B vitamini takviyesi yaparak kolaylıkla kedilerin tüy dökme sorununa çözüm bulunabilir. Örneğin bir ilaç veya vitamin takviyesi yapmak yerine kediye yumurta verilebilir. Yumurta çok iyi bir B vitamini kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri