Judo'ya başlama yaşı uluslara- rası normlara göre ortalama 7 yaş ve üzeridir (3). Judo öğrenildikçe çocuklarda öz güven artar ve kendilerine rahatsızlık verecek davranışlara karşı nasıl korunması gerektiğini öğrenerek, benli- ğine işlemiş olan korkularını yenerler.
UNESCO tarafından çocuklar için en iyi spor dallarından biri olarak kabul edilen judo, bir dövüş sanatından çok daha fazlasıdır. Judonun özellikle çocukların zihinsel ve fiziksel sağlığına pek çok faydası vardır. Çocuklarınız için ideal bir spor arıyorsanız judo en uygun seçenek olabilir.
Çocuklarda Judo'ya başlama yaşı için 4 diyebiliriz. Tabi ki daha önce başlayabilir mi, başlayamaz çünkü motorik özellikler tam gelişmemiştir. Denge ve beceri tam olarak üç yaşındaki çocukta yoktur.
Uzun süreli olabilecek hedeflere odaklanıp ona ulaşınca kendinizi mükafatlandırmak zordur. Zira judo uzun soluklu, sabır ve çok ağır çalışmalar isteyen bir spordur. Kendinizi mükafatlandırmak vakit alabilir. Judo hemen öğrenilip çabuk zevk veren, kolay herkesin yapabileceği bir spor değildir.
Judo, yılların aldığı ve çoğunlukla tecrübeyi içine alan bir spor. Aynı zamanda çok zor bir spor.
İlgili 36 soru bulundu
“Savunma sanatı olarak da isimlendirebileceğimiz judo, vücuda sağlamlık, güç ve elastikiyet kazandıran, vücut dengesini geliştiren, kan dolaşımını düzenleyen bir spordur. Öte yandan judo, gündelik hayatta da hem kendinize ve de karşınızdakine saygı duymayı teşvik etmenin özel bir yoludur.
16 haftalık bir program ile temel teknikler ve self defense yani öz savunma öğrenilir. Daha sonra ileri seviyeye geçilir ve yeni bir 16 haftalık program başlar. Bu programda BJJ ve judo teknikleri çalışılır. Öğrenci siyah kuşak seviyesine kadar bu şekilde programlı bir şekilde ilerler.
Örneğin, karate darbelerin rakibin bedenine sert bir şekilde temas ettiği bir dövüş sporuyken Judo, rakibin gücüne karşı çeşitli vücut manevralarını esas alıyor. Dolayısıyla karate daha sert, Judo ise daha yumuşak bir savunma sanatı. Belirgin bir diğer fark ise amaçta.
Esas amaç, rakibi yere sererek domine etmek ve etkisiz hâle getirmektir. Judo sporu, hem fiziksel hem de zihinsel gelişim sağlayan bir dövüş sanatı olarak bilinir. Ayrıca derin bir felsefe barındırdığı için kişilerin strateji kurma yeteneğini de geliştirir.
Judo dövüşçülerine "judoka" (柔道家 jūdōka) ve judo üniformasında "judogi" (柔道着 jūdōgi) denir.
Judo'ya başlama yaşı uluslara- rası normlara göre ortalama 7 yaş ve üzeridir (3).
14-15 yaş grubu
Futbol, basketbol, voleybol gibi oyunlarla arkadaşlık, hayal gücü, takım olarak hareket edebilme ve iletişim becerileri gelişir. - Bu yaş grubu çok önemli olduğu için spor yapmayan çocuk varsa mutlaka bu yaşlarda en azından başlamalıdır.
Judo Branşında Kulübümüz Süper Minikler (6-10 yaş), Minikler (11-12 yaş), Yıldızlar (13-14 yaş), Ümitler (15-16-17 yaş), Gençler-Büyükler(18 Yaş ve üzeri) kategorileri ve yaş guruplarında faaliyetlerine devam etmektedir.
2-3 yaşlarında bir çocuk koşmak, zıplamak, sıçramak gibi bazı basit, temel hareketleri öğrenir ve yapar. Özellikle bazı becerilerin kazandırılmaya çalışılması için bu yaş çok erken. Erken dönemde parka gidebilir, salıncakta sallanabilir, ailesinin kontrolünde havuzda oyunlar oynayabilirler.
Genel olarak 4-6 yaş aralığı jimnastiğe, 5-6 yaş yüzmeye, 7-8 yaş ise tenis tarzın sporlar için idealdir. Voleybol ve basketbol gibi sporlara 9-10 yaşlarından itibaren, atletizm ve tarzı sporlara 10 yaştan itibaren başlanması önerilmektedir.
Çok uç bir engel olmadığı sürece de herkes judo derslerine katılabilir. Hatta yapılan araştırmalar, judo yapmanın yanında getirdiği hareketler ve özgüven ile bazı insanların engellerini aştığını da göstermektedir. Judo yapmanın dönemi de yoktur. Bazı yetişkinler müsabakalara katılmak için judoya başlamaktadırlar.
Judo: Uzak doğu sporları arasında helale en yakın duran türdür. Bizdeki güreşe daha çok benzemektedir.
Judo, çeşitli kavrama teknikleri, eklem kilitlemeleri ve fırlatmaları içeren bir Japon dövüş sanatıdır. Bu dövüş sanatı içerisinde tekmeler ve yumruklar yoktur.
Judo, bireyin formunu korumasını, fazla kilolarını vermesini, kas hacmini artırmasını, fiziksel anlamda güçlenmesini sağlar. Judoya başlayan kişi ilk önce nasıl güvenli bir şekilde düşebileceğini öğrenir. Tabi ki de bunun amacı düşüşlerde yara almamak ve hızlıca tekrar ayağa kalkabilmektir.
Judo temel bir spordur
Herhangi bir şekilde tekme, yumruk atma veya vurma tekniklerini içermez. Rakibi silkelemek için eklemlere baskı uygulanmasını içermez.
Savunma sporu denince akla ilk gelen spor, Karate-do. Kısaca, silahsız elin yolu & sanatı anlamına geliyor. Karate hem kendini savunmayı öğretiyor, hem de ruhen insanın en iyi halini ortaya çıkartmaya & egosunu düşürmeye yardım ediyor.
siyah kuşaktan itibaren her bir dan atlamalı olarak alınır. yani siyah kuşak birinci dandan sonra ikinci danı almak için iki sene beklenir ondan sonra üçüncü için üç sene, dördüncü için dört sene... diye devam ediyor...
Sarı, turuncu, yeşil, mavi, kahverengi kuşaklar (Kyu) çıraklık derecelerini, 1'den 10'a kadar yükselen Karakuşak rütbeleri de "Dan" denilen ustalık derecelerini gösterir. Siyah kuşağın 6, 7 ve 8. danları isterlerse kırmızı-beyaz, 9 ve 10. danlar ise düz kırmızı, kuşak takabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri