Bu veriler, Jüpiter'in ekvatoru üzerindeki atmosferde bulunan moleküllerin %0.25'ini suyun oluşturmuş olabileceğini gösteriyor. Suyun bileşenleri olan hidrojen ve oksijenin varlığına dayanılarak yapılan hesaplara göre bu bileşenler, Jüpiter'de Güneş'ten üç kat daha fazla su bulunduğunu gösteriyor.
Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devi sınıfına girmektedir.
Çünkü Jüpiter'in atmosferinin hiçbir seviyesinde oksijen bulunmuyor.
Jüpiter'in etrafı 79 adet kendi uydusuyla çevrilidir. Bilim insanlarının ilgisini en çok Galileo Uyduları ile çekmektedir. Bu uydular ismini 1610 yılında Galileo Galilei tarafından keşfedildiği için almıştır. Galileo uyduları isimleri; IO, Europa, Ganymede ve Callisto'dir.
YÜZEY SICAKLIĞINA GÖRE EN SICAK GEZEGENLER
Dünya: En yüksek 56 °C / En düşük -89,2 °C. Mars: En yüksek 35 °C / En düşük -143 °C. Jüpiter: En yüksek -108 °C / En düşük -108 °C.
İlgili 32 soru bulundu
JÜPİTER,SATÜRN,URANÜS VE NEPTÜN
Güneş Sistemi'nin gaz devlerinde ise durum daha büyüleyici. Bu gezegenlerde yağmur, elmas şeklinde yağıyor.
Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'de yağmur elmas şeklinde yağmakta. Jüpiter ve Satürn'de elmasların element halindeki karbon ya da grafitin büyük fırtınalar sonucu dönüşmesiyle oluştuğu tahmin ediliyor. Bu katı haldeki elmaslar çekirdeğe yakın yerlerde sıvı hale dönüşüyorlar.
Zamanın belirli noktalarında, gezegenler birbirinden 365 mil uzaktadır; bazen bu mesafe 600 mil de olabilir. Buna bağlı olarak; Jüpiter'e ulaşmak yaklaşık iki ila altı yıl sürebilir.
Jüpiter'in ayrıca halkaları vardır fakat gözle görülemeyecek kadar solgundur. Jüpiter'in bir günü 10 saat sürmektedir ve Jüpiter'in bir yılı yaklaşık olarak 12 Dünya yılına eşittir.
Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, Güneş'e yakınlıkta 5. sırada yer alır. Çıplak gözle görülebilir. En güçlü manyetik alana ve en büyük manyetosfere sahip gezegendir.
Jüpiter atmosferi sıkıştıkça alt gaz katmanları ve onun altındaki metalik hidrojen okyanusu da sıkışmaya başlayacaktır. Bu da gaz devinin tıpkı kahverengi cüceler gibi kısa süre için döteryum füzyonu gerçekleştirmesini sağlayabilir. Döteryum hidrojenden daha düşük sıcaklıklarda yanar ama dikkatli olmalıyız.
Jüpiter, 59 yıl sonra Dünya'ya en yakın konuma gelecek. Uzmanlara göre, Güneş Sistemi'nin en büyüğü olan gezegen gökyüzünde de görülebilir. NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi araştırma astrofizikçisi Adam Kobelski yaptığı açıklamada, "Ay'ın dışında, gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri olmalı" dedi.
Şu an için hayatın olduğu bilinen tek gezegen Dünya.
Jüpiter kütlesi, kütlenin Jüpiter'in toplam kütlesine eşitlenmesi (1.8986 × 1027 kg, 317.83 Dünya kütlesi; 1 Dünya kütlesi eşittir 0.00315 Jüpiter kütlesi). Jüpiter kütlesi; Gaz devi, dış gezegenler ve Güneş dışı gezegenlerin kütlelerini tanımlamak için kullanılır.
Jüpiter'in bilinen 95 doğal uydusu vardır (2023 itibarıyla). Bu uydular yörüngeleri, boyut ve fiziksel özellikleri, ve bu verilere göre tahmin edilebilecek oluşum mekanizmaları ile çok büyük çeşitlilik göstermektedir.
İşte NASA bu gezegeni keşfetti. Wasp-18b adı verilen dev ölü gezegenin üst atmosferi aşırı miktarda zehirli karbonmonoksit gazı içeriyor. Bu durum gezegeni canlı savar bir organizmaya dönüştürüyor.
Jüpiter; beyaz, turuncu ve kahverengi renklerden oluşan bantlı görünüme sahip bir gaz devidir.
Gezegen halkası, gezegenlerin çevresinde bulunan halka biçimli katman. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün halkaları olan gezegenlerdir.
NASA arşivine göre keşfettiğimiz çapı en büyük gezegen 2014 yılında keşfedilen HD 100546 b gezegenidir. Bu gezegenin yarıçapı yaklaşık olarak Jüpiter'in yarıçapının 6.9 katı olduğu tahmin ediliyor. Bu büyüklükte bir gezegenin nasıl yıldız olamayışı ise hala açıklanamamış durumda.
Uzay Mekiği Atlantis tarafından 18 Ekim 1989'da STS-34 sırasında Dünya yörüngesine yerleştirildi. Galileo, Venüs ve Dünya'nın yerçekimsel destek geçişlerinin ardından 7 Aralık 1995'te Jüpiter'e ulaştı ve bir dış gezegenin yörüngesine giren ilk uzay aracı oldu.
Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir. Sol üstten saat yönünde: Sputnik 1 uydusunun bir modeli. Ay'daki astronot Buzz Aldrin. Apollo 11 görevinde Saturn V roketi havalanıyor.
Venüs'ün bir günü bir yılından daha uzundur. Yani Venüs kendi ekseni etrafında bir tam turunu tamamlamadan Güneş etrafındaki bir turunu tamamlar. Venüs'ün bir yılı 225 Dünya gününe eşit iken, bir günü 243 Dünya günüdür. 243 gün Venüs'ün kendi ekseni etrafında 360 derecelik tam bir dönüş yapması için geçen süredir.
Venüs'ün atmosferinde sürekli olarak devam eden asit yağmurları yağmaktadır.
Dahası Venüs yüzeyi 90 atmosfer basınçla 900 metre derinliğindeki suyun ağırlığı kadar ezicidir. Üstelik neredeyse hiç ara vermeden sülfürik asit yağmurları yağar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri