Daha yüksek çekirdek sıcaklığı anlamına gelen bu durum, kütlesi Güneş'in kütlesinin %8'i kadar olan bir gezegenin nükleer füzyon için gerekli iç sıcaklığa ulaşarak bir yıldız hâline gelmesi ile sonuçlanır. Bu nedenle, 0,001 Güneş kütlesindeki Jüpiter, 'yıldız olmayı başaramamış' bir gök cismi olarak da tanımlanabilir.
Dünya'nın kütlesinin yaklaşık 318 katı ve Güneş'in kütlesinin 0.001 katı kadardır. Hidrojen füzyonu için gerekli kütleden oldukça uzakta olan tüm materyali bir kez bulamaç haline getirdikten sonra büyümesi durdu. Bu nedenle Jüpiter, yıldız olacak kadar büyük olmaya hiçbir zaman yaklaşmadı.
588 milyon kilometre ile Dünya'nın Jüpiter'e olan mesafesi, Dünya'nın Güneş'e olan mesafesinin 4 katı kadar olduğu için, bu ufak yıldızdan Dünya'ya ulaşacak ısı ve ışık çok az olurdu. Bu açıdan bakacak olursak, Jüpiter'in bir yıldız olmasının Dünya'da yaşam açısından pek bir şeyi değiştirmeyeceği söylenebilir.
“Büyük Kırmızı Leke” olarak adlandırılan yerde yüzlerce yıldır devam eden fırtınalar vardır. Jüpiter bir gaz devidir, bu yüzden katı bir yüzeyi bulunmamaktadır. Merkezinde, Dünya büyüklüğünde bir katı çekirdek bulunduğu düşünülmektedir. Jüpiter'in ayrıca halkaları vardır fakat gözle görülemeyecek kadar solgundur.
Gezegenlerin en büyüğü olduğu için DEV GEZEGEN olarak da bilinir. 79 tane uydusu vardır. Çıplak gözle gözlenebilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Bazı özellikleri, Jüpiter'i eşşiz kılmaktadır: Jüpiter, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olmakla kalmaz, kütlesi tek başına diğer tüm gezegenlerin toplam kütlesinin 2½ katına ulaşır. Kendi etrafında dönüş süresi en kısa olan gezegendir. En güçlü manyetik alana ve en büyük manyetosfere sahip gezegendir.
Jüpiter gezegeni, Galileo Galilei tarafından keşfedilen 4 uyduya ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar, Dünya'nın ötesinde keşfedilen ilk uydular olduğu için, astronomi tarihi açısından büyük öneme sahiptir. Ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan Jüpiter'in uydu sayısı ise 75'in üzerindedir!
5. Jüpiter
Jüpiter; beyaz, turuncu ve kahverengi renklerden oluşan bantlı görünüme sahip bir gaz devidir. Jüpiter'in atmosferi büyük oranda hidrojen ve helyum gazlarından oluşur, aynı zamanda su ve amonyak kristalleri de içerir.
Zamanın belirli noktalarında, gezegenler birbirinden 365 mil uzaktadır; bazen bu mesafe 600 mil de olabilir. Buna bağlı olarak; Jüpiter'e ulaşmak yaklaşık iki ila altı yıl sürebilir.
Jüpiter, 59 yıl sonra Dünya'ya en yakın konuma gelecek. Uzmanlara göre, Güneş Sistemi'nin en büyüğü olan gezegen gökyüzünde de görülebilir. NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi araştırma astrofizikçisi Adam Kobelski yaptığı açıklamada, "Ay'ın dışında, gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri olmalı" dedi.
JÜPİTER'DE YAŞAM İHTİMALİ
Güneş sisteminin en büyük gezegeninde yaşam mümkün demek için henüz erken. Ancak gezegenin bulutlarında yeterli su aktivitesi ve doğru atmosfer koşullarının olduğu belirtiliyor.
Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius -1.47 görünür kadir derecesiyle, en parlak ikinci yıldız olan Canopus'a oranla onun iki katı parlaktır. Bununla birlikte, Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Merkür ve Mars ta bazen Sirius'tan daha parlak görünürler.
Jüpiter'in çekim kuvvetiyle, uzayda bulunan asteroit, gök taşları ve kuyruklu yıldızlar gibi gök cisimlerimden dünyayı koruduğunu belirten Arı, bu bakımdan Jüpiter'i dünyanın koruyucusu olarak nitelendirdiklerini söyledi.
Evrende yer alan en büyük yıldız Stephenson 2-18'dir. Kendisi gibi birçok dev yıldızın da bulunduğu Kalkan takımyıldızında yer alan Stephenson 2-18, keşfedilene kadar en büyük yıldız kabul ettiğimiz UY Scuti de aynı takımyıldızında bulunur. Bu yıldız, bizim gezegenimize yaklaşık 20 bin ışık yılı kadar uzaklıktadır.
NASA arşivine göre keşfettiğimiz çapı en büyük gezegen 2014 yılında keşfedilen HD 100546 b gezegenidir. Bu gezegenin yarıçapı yaklaşık olarak Jüpiter'in yarıçapının 6.9 katı olduğu tahmin ediliyor. Bu büyüklükte bir gezegenin nasıl yıldız olamayışı ise hala açıklanamamış durumda.
YÜZEY SICAKLIĞINA GÖRE EN SICAK GEZEGENLER
Dünya: En yüksek 56 °C / En düşük -89,2 °C. Mars: En yüksek 35 °C / En düşük -143 °C. Jüpiter: En yüksek -108 °C / En düşük -108 °C.
Jüpiter'de gün uzunluğu 0.42 Dünya gününe, yani 10 saate eşittir.
Uzay Mekiği Atlantis tarafından 18 Ekim 1989'da STS-34 sırasında Dünya yörüngesine yerleştirildi. Galileo, Venüs ve Dünya'nın yerçekimsel destek geçişlerinin ardından 7 Aralık 1995'te Jüpiter'e ulaştı ve bir dış gezegenin yörüngesine giren ilk uzay aracı oldu.
Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir. Sol üstten saat yönünde: Sputnik 1 uydusunun bir modeli. Ay'daki astronot Buzz Aldrin. Apollo 11 görevinde Saturn V roketi havalanıyor.
Beyaz leke Jüpiter atmosferinin 8 km üzerinde yer aldığı için, içindeki maddeler Güneş'ten gelen morötesi ışınlara maruz kalarak renk değiştiriyor ve böylece beyaz fırtına Büyük Kırmızı Leke'ye dönüşüyor.
Çünkü Jüpiter'in bir "yüzeyi", dolayısıyla "üzeri" yoktur. Tamamen gazdan ibarettir. Dünya gibi kaya yapılı gezegenlerde genellikle katı ve atmosferik gaz üst üste olduğu için, "ayak basmak" kalıbı anlam ifade edebilmektedir.
Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, Güneş'e yakınlıkta 5. sırada yer alır. Çıplak gözle görülebilir. En güçlü manyetik alana ve en büyük manyetosfere sahip gezegendir.
Jüpiter kütlesi, kütlenin Jüpiter'in toplam kütlesine eşitlenmesi (1.8986 × 1027 kg, 317.83 Dünya kütlesi; 1 Dünya kütlesi eşittir 0.00315 Jüpiter kütlesi). Jüpiter kütlesi; Gaz devi, dış gezegenler ve Güneş dışı gezegenlerin kütlelerini tanımlamak için kullanılır.
Jüpiter varlık, zenginlik, ve maddesel kazançları yönetir. Ayrıca görüş, iyimserlik, inanç, sadakat, adalet, güven ve akıl getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri