Geçerlilik tarihinin bitiminden itibaren 541 gün geçtiği zaman ise K belgeleri iptal olacaktır.
(3) Yetki belgesi sahipleri tarafından yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren, birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen süreler içinde müracaat edilmemesi veya müracaat edildiği halde yetki belgesi yenilemenin şartlarının yerine getirilmemesi halinde yetki belgesi yenileme hakkı kaybedilir.
K Yetki belgelerinin yenileme süreci
K yetki belgesine sahip olanlar, beş yıl olan yetki belge geçerlilik süresi bitmeden 90 gün evvel Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yazılı müracaatlarını yapmak zorundadır. K yetki belgesi, yenileme ücretinin ödendiği tarih esas alınarak yenileme işlemi yapılır.
MADDE 18- (1) Yetki belgesi sahipleri, yetki belgelerinin yenilenmesi için; yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitim tarihinin 60 gün öncesinden itibaren Bakanlığa yazılı olarak müracaat edebilirler. Yetki belgesi, yenileme ücretinin ödendiği tarih esas alınarak yenilenir.
Yeni alınan aracın K belgesine müracaatı hemen yapılmalıdır. K belgesine kaydı yapılmadan Trafiğe Çıkan aracın Cezası 1.000,00 TL dir. K belgesi işlemleri için verilen vekâlet Vekâletnamede T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürlüğünde K belgesi işlemlerini yaptırma yetkisi ibaresi yazması gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Belgenize kayıtlı aracınızın fenni muayenesini 30 gün geçirmeniz halinde, yetki belgenizden aracınız resen düşülür. Tekrar fenni muayenesini yaptırmanız halinde, araç ruhsat fotokopisi ile odamıza müracaat ederek yetki belgenize aracınızı kaydettirmeniz gerekmektedir.
Sayın K Yetki Belgesi Sahibi; Karayolu taşıma yönetmeliği gereğince, muayenesi biten veya sigortası bulunmayan taşıtlar K yetki belgesinden Bakanlık tarafından resen düşülecektir.
Geçerlilik tarihinin bitiminden itibaren 541 gün geçtiği zaman ise K belgeleri iptal olacaktır. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için geçerlilik tarihinin bitiminden önce belge yenilemeye gelmeleri rica olunur.
1) E-devlet şifresiyle giriş yapın. 2) Kurumlar arasından “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını” bulup-tıklayın, 3) “Yetki Belgesi İşlemleri” bölümünden “Yetki Belgesi İlk Başvuru/Yenileme” kısmına giriş yaptıktan sonra açılan sayfanın sağ üstündeki “Yeni başvuru” butonuna basın ve almak istediğiniz yetki belgesini seçin.
DEVİR ALAN KİŞİYE AİT ÖDEME KAYITLI ARAÇ İLE DEVİR: 198,00 TL.
1) E-devlet şifresiyle giriş yapın. 2) Kurumlar arasından “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını” bulup-tıklayın, 3) “Yetki Belgesi İşlemleri” bölümünden “Yetki Belgesi İlk Başvuru/Yenileme” kısmına giriş yaptıktan sonra açılan sayfanın sağ üstündeki “Yeni başvuru” butonuna basın ve almak istediğiniz yetki belgesini seçin.
Eğer aracınızla yük taşıyorsanız ve bunu ticari sebeplerle yapıyorsanız yasa gereğince bazı yetki belgelerinizin olması gerekiyor. Tescil belgesinde kamyon ya da kamyonet olarak geçen ve ticari yük taşıyan tüm araçların K Yetki Belgesi'ne sahip olması zorunludur.
K1 YETKİ BELGESİ GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADARDIR? Yetki belgelerinin geçerlilik süresi beş yıldır. Eğer yetki belgesi sahibi olan şahıs veya firma faaliyetine devam etmek istiyorsa yetki belgesini süresi içinde yenilemelidir. Süresi içinde yenilenmeyen yetki belgeleri ve eki belgeler iptal edilir.
K2 YETKİ BELGESİ OLAN FİRMALARIN UYMASI GEREKEN KURALLAR
Eklenmeyen araçlara 625 TL cezai işlem uygulanır. * Satılan araçlarının 60 gün içerisinde belgelerinden düşürülmesi gerekmektedir. Düşürülmeyen her araç için 490 TL para cezası yada 5 uyarma cezası verilir.
K2 belgesi yenileme için yönetmelik
a) 270 takvim günü içinde Bakanlığa yazılı olarak müracaat edilmesi halinde; yetki belgesi, yenileme ücretinin ödendiği tarih esas alınarak yenilenir. Yenileme ücretinin, söz konusu 270 günlük süre içinde ve ödeme tarihindeki geçerli yenileme ücreti olarak ödenmesi şarttır.
K türü belgelerinin ücretleri T.C. Ziraat Bankası ve Vakıflar Bankasına size özel olarak verilecek ödeme numaranız ile birlikte yatırılmaktadır.
* Yeni BaĢvuru ve mevcut yetki belgesi tür seçimi * Bilgi kontrolü yapılır *Ödeme OluĢtur * Ödeme no ile Ziraat Bankası veya Vakıfbank* para yatırılır.
Gerçek ve tüzel kişilerin, B1, B2, B3, C1, C2, C3, D1, D2, D3, K1, K1(Ö), K1, K2, K2, K3, K3* Yetki belgelerinin ilk defa düzenlenmesi ve yenilenmesi hizmetlerine E-devlet üzerinden ulaşılabilmektedir.
Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin k bendinin 5. maddesine göre ODY veya ÜDY Belgesi olmayan yetki belgesi sahiplerine her ay bu belgeleri işletene kadar 3584 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
K1 belgesi olmadan hizmet vermeye çalışanlara 1,434 TL para cezası verilir. K1 yetki belgesi kapsamındaki araçları kullanacak olan şoförlerde şu nitelik ve şartlar aranır: Büyük otobüs kullananlarının 26 yaşından gün almış olmak.
Aynı yazıda ayrıca anılan madde metninden hareketle, bahse konu Yönetmelik hükmü çerçevesinde taşımacılara tanınmış olan %75 indirimli K1 veya L2 yetki belgesi alma imkânının 01.07.2023 tarihinde ortadan kalkacağı belirtilmiştir.
Kamyonet ve kamyon gibi araçlar ile ticari iş yapabilmek için araç sahiplerinin bu araçları belirlenen hizmetlerde kullanabilmek için K belgesi alma yükümlülüğü bulunur. Bu belgeler şirket adına alınabileceği gibi kimi zaman şahıs adına da alınabilir. Şirketler için ise, sadece tek bir K belgesi almak yeterli olur.
1) Yetki belgeleri, adlarına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkaları tarafından kullanılamaz ve hiçbir şekilde devredilemez. 2) Yetki belgesine sahip tüzel kişiliklerdeki pay sahipliği satış, bağışlama veya muadili bir işlemle el değiştirebilir.
K yetki belgesi sahibi olan firmaların sattıkları ticari taşıtı satışı takip ederek en geç 2 ay içerisinde yetki belgesi taşıt belgesinde düşümü yapmak zorundadırlar. Bu sürede düşümü yapılmayan araçlara yenileme işlemi yapılırken işlem başına 370 TL idari para cezası uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri