Sıvasız duvara mantolama yapılır mı, evet yapılır ama kaba sıvalı olursa daha iyi olur. Bazı duvarlarda çok çukurlu ve terazisi bozuk olursa mecburi kaba sıva ister. Sıvasız veya tuğlalı duvarlar yapılacak işlemler hemen hemen aynı.
Çelik Sıva, makine ile atıldığı için çok fazla vakit kazandıran ve bu nedenle de kaba alçı veya kara sıva (çimentolu kaba sıva) yerine kullanılan çimento esaslı el ve makine sıvasıdır. Daha çok iç cephede uygulanan bu ürün, dış cephede de kullanıma uygundur.
Uygulama Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Binanın geneli ve mantolama yapılacak yüzey nemli olmamalı, döşeme şapları, iç ve dış duvar sıvaları kurumuş olmalıdır. Tüm uygulama yapılacak yüzeyler, yapışmayı azaltacak kalıntılar içermemeli yağdan arındırılmış ve tozsuz olmalıdır.
Mantolama Sıvası Uygulama Alanları
Mantolama sıvası, tuğla duvar üzerine uygulanabileceği gibi, örneğin taş yünü ile yalıtılmış bir zeminin üzerine de uygulanabilir. Ciddi bir kapatıcılık ve yapışkanlık özelliği bulunan bu ürün, çok ince bir katman halinde uygulandığında dahi yüksek etki ortaya çıkarır.
15.'si düzenlenen Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri'nde yılın en iyisi DYOTHERM ISOLTECO 110 seçildi. B2B Medya tarafından düzenlenen ödül töreninde Yılın Isı Yalıtımı Ürünü ödülü tüketiciler ve seçici kurul üyeleri tarafından DYO'ya layık görüldü.
İlgili 22 soru bulundu
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
Isı yalıtım sıvası, diğer mantolama malzemeleri ile kıyaslandığında oldukça avantajlı malzemedir. İçerisinde bor, perlit gibi üstün ısı yalıtım özelliği olan mineraller barındıran bu sıvalar oldukça yüksek performanslı malzemelerdir. Uygun iklim bölgesinde uygun kalınlıkta kullanıldıklarında ideal yalıtım yaparlar.
Duvar ısı yalıtımında esas duvarın ısı geçirgenlik direncini artırmak olduğuna göre ısı geçirgenlik direnci 1,923m2k/w olarak hesaplanan mantolama uygulaması, 1,48m2k/w ısı geçirgenlik direncine sahip sandviç duvardan daha iyidir.
Ytong ile inşa edilmiş yapılar yazın serin, kışın sıcak olur.Ytong ile örülen duvarlar üzerine ilave ısı yalıtımına ihtiyaç duyulmaz, sadece betonarme yüzeylerin yalıtılması yeterli olacaktır.
Dış cephe ısı yalıtımı yapılan konut, yaklaşık yüzde 15 değer kazanıyor. Tüketicinin satın aldığı 500 bin liralık konuta ortalama 7 bin 500 liralık ısı yalıtım uygulaması yapıldığında konutun değeri 75 bin lira artıyor.
5 derecelik sıcaklıkların aşağısındaki sıcaklığa sahip mekanlarda donma riski sebebi ile sıva uygulaması yapılmamalıdır. Mümkünse 35 derecenin üzerinde sıcaklığa sahip olan ortamlarda alçı uygulaması yapılmamalı eğer yapılması gerekli ise alçının su kaybı yaşamaması için gerekli olan önlemler alınmalıdır.
Isı yalıtım sıvası binaların dış cephe yüzeylerinde, binalarda bulunan kolon ve kirişlerde, kaba ya da ince sıvalarda, tuğla vb. yerlere uygulanabilmektedir. Uygulama sonucunda ısı yalıtımını maksimum düzeyde sağlar.
Karkasın oturması. 2- Sıvanın kapattığı yüzeylerde malzeme farklılıkları olması. Kolon ve kirişlere gelen kısımlarda file kullanılmaması. 3- Tren yolu ya da aşırı yoğun trafiğin olduğu noktalarda oluşan titreşimler.
Kaba sıva; bina yapım esnasında, duvarlar yapıldıktan sonra duvarların dış etkilerden, (yağmur, don, güneş gibi) korunması, binanın ömrünü uzatması gibi unsurların yanında sıva ile düzgün ve pürüzsüz bir yüzeyin elde edilmesi için gerekli olan bir uygulamadır.
Kaba sıva; 3 mm'lik elekten geçen kum, bağlayıcı ve su ile karıştırılarak hazırlanan sıvadır. Kaba sıva yüzeye genellikle 2 tabaka halinde uygulanır. İlk tabaka normal harca göre biraz daha sulu yapılarak serpme şeklinde uygulanırken ikinci tabaka plastik kıvamda hazırlanır.
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
Sıvasız duvara mantolama yapılır mı, evet yapılır ama kaba sıvalı olursa daha iyi olur. Bazı duvarlarda çok çukurlu ve terazisi bozuk olursa mecburi kaba sıva ister. Sıvasız veya tuğlalı duvarlar yapılacak işlemler hemen hemen aynı.
Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek. Ancak her bina enerji kimlik belgesine göre sınıflandırılacak. Enerji değeri düşük yani yalıtımsız olan binalardan daha yüksek emlak vergisi alınması gibi bazı yaptırımlar uygulanacak.
Ytong duvarlar düzgün yüzeyli olduğundan, üzerine sıva yapılmadan, sadece seramik yapıştırıcısı kullanılarak seramik uygulaması yapılabilir.
Sandviç panellerin sahip olduğu ısı yalıtım özelliğine bağlı olarak belli iklimlendirme özelliği isteyen soğuk oda, soğuk depo gibi yapılarda soğuk depo paneli olarak kullanılır. Soğuk depo panelleri istenilen sıcaklığı muhafaza eder, ısıtmayı ve soğutmayı konrol altında tutar.
Klima ve kalorifer gibi ısıtma çeşitleri kullanılan ve güneş ışınlarına çok daha az maruz bölgelerde kalan evler için uygun olan yöntem ısı yalıtım sıvası yapmaktır. Çünkü bu tür evler güneş ışınlarına çok az maruz kalmakta ve güneşten gelen ısı yükünden mahrum olmaktadır.
Mantolama uygulaması özellikle kış aylarında önemli bir yalıtım sağlar. Bu uygulamalar, yaz aylarında sıcak havayı dışarıda bırakırken, kış aylarında ise dondurucu soğukların ev içerisine girmesine engel olur. Mantolamanın enerji tasarrufu sağladığı, birçok çalışma ile ortaya konmuştur.
cephede oluşacak çatlakları ve hasarları önler. Mantolama; dış duvarlardaki demir donatıları koruyarak korozyon oluşumunu engeller. Mantolama; bina iç yüzeylerinde terleme sonucu oluşan nem ve küf oluşumunu engeller. Mantolama; ısı yalıtımı sağlamasının yanında su yalıtımı da sağlar.
Uygulama kalınlığı tek katta 1 cm ile 2,5 cm arasında olmalıdır. Kalınlık 2,5 cm'den fazla ise ikinci kat, birinci kat prizini aldıktan sonra maksimum 2,5 cm kalınlığında uygulanır. Yüzey mastarlanır. Bu işlemden sonra sıva yeterince sertleştiğinde sıva yüzeyi trifillenir ve nemli bir sünger ile yüzey bitirilir.
Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım – satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mevcut yalıtımsız binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri