Her sene 30-35 bin ton üretim olan kabak çekirdeği de bu ürünlerden bir tanesi. Ürünün dış pazarda da yeterli miktarda olmaması ithalat kapısını da kapatmış olup ülkemizde son aylarda yaşanan dövizdeki artış da kabak çekirdeğinin yüksek miktarlarda ihracatına sebebiyet verdi. Dolayısıyla ürün erken tükendi.
Çin'den ithal edilen kuruyemişin de en büyük bölümünü ay çekirdeği oluşturuyor. Ayçekirdeğinin yanı sıra Çin'den kabak çekirdeği ve yerfıstığı ithalatı gerçekleşiyor.
Kabak çekirdeği afrodizyak etkisi olan besinlerden biridir. Çinko bileşeni kadınları cinsel açıdan uyarır. Omega-3 yağ asitleri da sağlıklı bir cinsel hayatı destekler. Bu yüzden kabak çekirdeği hem libidoyu yükseltir hem de doğurganlığı arttırır.
Kabak çekirdeği iyi bir antioksidan, lif, magnezyum, çinko ve omega-3 / omega-6 yağ asitleri kaynağıdır. Bu besinlerin hepsi kalp sağlığı için destekleyicidir. Kan basıncının düşmesine ve kandaki iyi kolesterolün artmasına yardımcı olurlar.
Kabak çekirdeği, hücrelerinizi hastalığa neden olan hücrelerden korur ve antioksidan bakımından oldukça zengindir. Böylece vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Kabak çekirdeğinin içeriğinde magnezyum yüksektir. Magnezyum içeriği, kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabet riskini azaltabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.
Kalp ve Karaciğer Sağlığına Faydalıdır: Kabak çekirdeği lifler, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin bir besin kaynağıdır. Kabak çekirdeğinin içermiş olduğu bu maddeler özellikle kalp ve karaciğer açısından çok önemli olup, tüm organları da güçlendirmektedir.
İl Müdürümüz Özkan KAYACAN ise konuşmalarında; Kayseri ve Nevşehir illerine bakıldığında sadece iki ilin kabak çekirdeği üretiminin yaklaşık %65 oranında olduğunu ve Türkiye'de üretilen her 3 kabak çekirdeğinden 2'sinin bu iki ilde üretildiğini vurguladı.
Kabak çekirdeği bağırsakları aktif hale getirir ve kurtların vücuttan atılması için metabolizmayı çalıştırır. 7 gün boyunca günde 1 avuç kabak çekirdeği tüketerek bağırsak kurtlarından kolayca kurtulabilirsiniz.
Kabak çekirdeği diyeti içerisinde olduğu gibi faydalarını görmek için tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerekir. Aksi takdirde yapısındaki kalori ve doymamış yağ unsurları kilo alınmasına sebep olacaktır.
Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir. Bu besinler vücut sağlığına iyi gelerek sertleşmeye iyi gelen hormonların salgılanmasına katkıda bulunabilir.
Kabak çekirdeğinin en büyük zararlarından birisi de çok tüketim ile birlikte kısırlığa neden olması. Zaman içinde kısırlık vb. ciddi kronik hastalıklardan muzdarip olmak istemiyorsanız kabak çekirdeğinden uzak durmanız etkili olabilir.
Çinko ve potasyum açısından da zengin içeriğe sahiptir. Kabak çekirdeği dünyanın bazı bölgelerinde afrodizyak gibi kullanılmıştır. Özellikle içinde bulunan çinko bu açıdan çok önemlidir. Ayrıca kabak çekirdeği magnezyum, çinko, bakır ve selenyum zenginidir.
Erciyes'in yıllar önce patlaması sonucu ortaya çıkan tüfün kent ve çevresine yayılarak uygun toprak yapısını oluşturması sayesinde, kuruyemiş sektöründe değerlendirilen kabak çekirdeği, Türkiye genelinde en fazla Kayseri'de üretiliyor.
Her sene 30-35 bin ton üretim olan kabak çekirdeği de bu ürünlerden bir tanesi. Ürünün dış pazarda da yeterli miktarda olmaması ithalat kapısını da kapatmış olup ülkemizde son aylarda yaşanan dövizdeki artış da kabak çekirdeğinin yüksek miktarlarda ihracatına sebebiyet verdi. Dolayısıyla ürün erken tükendi.
Nadir vakalarda, kıl kurdu enfeksiyonun ağırlaşması, kadın cinsel organında enfeksiyona neden olabilir. Parazit, anal bölgeden vajinaya, uterusa, fallop tüplerine ve pelvik organların çevresine gidebilir.
Bilhassa uyurken sık sık ağızdan su akabilir ve parazitler ağız kokusuna da sebep olmaktadırlar. Dışkı kıvamı sık sık değişiyor ve ishale benzer bir hal alıyorsa bu da parazitlerin varlığını işaret edebilir. Mide bulantısı, kilo kaybı ve kilo alamama, gelişimde gerilik, ciltte kaşıntı da diğer belirtiler arasındadır.
Tedavide anti-parazit ilaçlar, kullanılır. Bu ilaçların en yaygın kullanılanları; Albendazol (Albenza), Ivermektin (Stromectol) ve Mebendazol'dür. Bir ila üç gün boyunca alınan bu ilaçlar yetişkin kurtçukları öldürür. Hafif karın ağrısı veya ishal gibi yan etkileri olabilir.
İtalya'nın Toskana bölgesine bağlı Siena şehrinde yetiştirilen bal kabağı, Guinness rekorlar kitabına girerek dünyanın en büyük bal kabağı ünvanını aldı. Chianti bölgesinde Stefano Cutrupi adlı bir çiftçi tarafından yetiştirilen balkabağının bin 226 kilogram ağırlığında olduğu açıklandı.
Kurak ve kuru bölgelerde 75 – 80 kg/da verim almaktadır. Sulu bölgelerde ise, 100 – 150 kg/da verim alınmaktadır. Çerezlik kabaklar hasattan sonra, mutlaka kurutulması gerekmektedir.
Kabakta Sulama
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk, sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Kabak çekirdeği, yüksek miktarda antioksidan varlığıyla iyi bir bağışıklık sistemi sağlar. Ayrıca yorgunluğu da ortadan kaldırır. Vücut için vazgeçilmez bir besin olan kabak çekirdeğini ne kadar tüketmek gerekir. Kavrulmuş ya da kavrulmamış olarak tercih edebilirsiniz.
Kabak çekirdeği faydaları bakımından tüketilmesi gereken çerezlik gıdalar arasında yer alır. Kabak meyvesinin kurutulması ile elde edilen bir kuruyemiş olan kabak çekirdeği her mevsim tüketilebilir.
Hatta dünya sağlık örgütü kabak çekirdeğinin çok etkili bir çinko ve magnezyum kaynağı olduğu için bu tohumun mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtmiştir. -Çiğ kabak çekirdeği, çok iyi bir magnezyum kaynağıdır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri