Günün erken saatlerinde, aktif olmak ve porsiyonu dengede tutmak koşuluyla kabak tatlısı kilo aldırmaz, diyebiliriz. Özetle, kabak tatlısı kalori değeri bakımından kilo aldıran yahut sağlığı tehdit eden bir tatlı değildir; porsiyonlarınıza ve ek malzemelerin oranına dikkat ettiğiniz takdirde elbette.
Bal kabağı, ödemin birikmesini önleyen ve toksinlerden arındırmak için etkili olan potasyum değeri yüksek olması nedeniyle diyette tercih edilebilecek ideal besinlerdendir.
1 porsiyon balkabağı tatlısı 200 (kcal) kalori içerir. 1 porsiyon balkabağı tatlısında 5.62 gram karbonhidrat, 3.71 gram protein bulunur. 1 porsiyon balkabağı tatlısında 11.39 gram yağ bulunur.
Besin Değerleri 1 porsiyon balkabağı tatlısı 200 (kcal) kalori içerir. 1 porsiyon balkabağı tatlısında 5.62 gram karbonhidrat, 3.71 gram protein bulunur.
Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir.
İlgili 39 soru bulundu
Eğer diyet yapıyor ve fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız, bu süreçte kabak tatlısı tüketmenizde bir sakınca yok. İnce dilimlenmiş kabaklardan oluşan 1 orta porsiyonu rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Kabak tatlısı, yüksek lif barındırmaktadır. Bunun yanında demir, potasyum, sodyum, kalsiyum ve magnezyum açısından da oldukça zengindir. Bu açıdan baktığımızda kabak tatlısı sağlığa oldukça faydalıdır.
Genellikle Kasım ve Aralık aylarında tatlısı ile karşımıza çıkan bal kabağı hafif ve besleyicidir. Yüzde doksanı su olan bal kabağının sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Farklı çeşitlerde sofralarımıza konuk olan bal kabağının sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir.
Onu en az bal kabağı çorbası kadar çok seveceksiniz. Kabağı lifli yapısından ötürü tatlı olarak tüketmeyi sevmeyenlere de naçizane önerimiz; tahin, kaymak ya da dondurma hatta bu üçlünün hepsi ile aynı anda tüketmeleri.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Balkabağı bağırsak harekelerini hızlandırıyor
Posadan oldukça zengin bir kaynak olduğundan püresi veya çorbası uzun süre tok kalmanızı sağlarken; bağırsak tembelliği yaşayan kişilerde bağırsakların yeniden hareket kazanmasına yardımcı oluyor.
1 Su Bardağı Balkabağı (Pişmiş) 49,00 kaloridir. Balkabağı (Pişmiş) içeriğinde 12,01 Karbonhidrat(g), 1,76 Protein(g), 0,17 yağ(g), 2,70 lif(g), 2,45 Sodyum(mg), 563,50 potasyum(mg), 36,75 Kalsiyum(mg), 14099,75 A Vitamini(ui), 11,52 C Vitamini(mg), 1,40 ve Demir barındırır.
Kabak dilimlerini soğuyan tarçınlı suya koyup yeniden ocağa alın. Kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirdiğiniz tatlıyı servis tabağına alın. Bal ve tahini bir kasede karıştırıp balkabaklarının üzerine gezdirin. Dövülmüş cevizi de en üste serpip tatlınızı servis edin.
Tahin pekmez yüksek kaloriye sahip olmasına rağmen bir o kadar da faydalıdır. Ölçülü şekilde tüketildiğin de kilo aldırmaz.
- Balkabağı, yüksek miktardaki lif içeriğiyle kabızlığa karşı savaşarak, bağırsak çalışmasını ve dolayısıyla metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı oluyor.
Diyet lifleri hem sindirim açısından hem de kilo vermek isteyenler için oldukça etkilidir. Özellikle kabızlığı önleyerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bal kabağı içerisinde bulunan A vitamini sayesinde beta karoten kaynağı olarak bilinmektedir.
'Kabakçızade Aybalım' markasını yarattı. ASLEN Ispartalı. Isparta'nın gülü yerine Aydın'ın meşhur kabak tatlısını kendine iş edindi. 'Bu meşhur tatlıyı nasıl endüstriyel bir ürün haline sokabilirim' diye kafa yordu ve 2007'de Aydın'da Kabakçızade Aybalım'ı kurdu. 2011'e kadar sürekli ar-ge çalışması yaptı.
Genellikle Türkiye'nin batısında ve kuzeybatısında, özellikle Aydın ve Sakarya'da yaygındır.
Sakarya'nın önemli tarım ürünlerinden bal kabağından yapılan "kabak tatlısı" ve "Abhaz peyniri"ne Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesi verildi.
En doğal antibiyotiklerden birisidir. Balkabağı, yüksek miktarda beta karoten içerir ve artık hepinizin bildiği gibi beta karoten en iyi antioksidanlardan biridir. Vücudu mikroplardan korur, iltihapların iyileşmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkilidir.
Kabak Tatlısı Nasıl Saklanır : Tatlıyı en iyi ve uzun süre saklamak için buzdolabında saklamalısınız. Tüketeceğiniz kadar alıp yine buzdolabında su değmeyecek şekilde 2 hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanır, yalnız gün geçtikçe tazeliğini yitirir.
Kabak Tatlısı Tarifi Püf Noktaları
2 kilogram kabak için ideal şeker oranı 1.5 su bardağıdır. Ancak çok tatsız kabaklarda 2 bardağa kadar şeker kullanabilirsiniz.
Balkabağının lif oranı çok yüksektir; tokluk sağlar ve kandaki kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı önler. Balkabağı, mineral yönünden de oldukça zengindir; kalsiyum, magnezyum fosfor içeriğiyle kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Fakat her şeyin olduğu gibi balkabağının da aşırı tüketimi yan etkilere yol açabilir. Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir.
Kabak tatlısı sonbahar ve kış aylarının en sevilen lezzetlerinden. Birçok kişi fazla şeker tüketmek istemediğinden tatlıdan kaçınıyor ama kabak tatlısını şeker kullanmadan da yapabilir ve bu keyfin tadını çıkarabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri