Kabartma tozunu evde birçok yerde kullanabildiğiniz gibi, mantar öldürücü bir karışım yapmak için de kullanabilirsiniz. Bunun için yaklaşık dört litre suda bir yemek kaşığı kabartma tozunu iyice karıştırarak bitkilerinizi iyice spreylemeniz gerekiyor.
Kabartma tozu, bitkilerin daha az asidik hale gelmesine yardımcı olur ve mantar gelişimini önler. Güzelliği kaldırımlarınıza geri getirin. Yabani otların göründüğü çatlaklara kabartma tozu dökün. Kabartma tozu tek başına küçük yabani otları öldürmeli ve yenilerinin tekrar filizlenmesini önlemelidir.
Solan çiçekleri canlandırır. Vazoya koyduğunuz canlı çiçeklerin çok daha uzun süre diri kalmasını sağlar ve solmasını önler. Bunun için vazodaki suya bir miktar kabartma tozu dökmeniz yeterli olacak.
Kabartma tozu hangi bitkilerde kullanılır? Kabartma tozu çözeltisi, haşere kontrolüne uygulanabilir . Yaprak bitlerine, akarlara ve beyaz sineğe karşı etkilidir. Otçul böcek olan yaprak bitleri, bahçelerde ve evde yetiştirilen çiçekler dahil olmak üzere kültür ve süs bitkileriyle beslenir.
Ancak yine de kullanımdan önce tepkime oluşmasını önlemek için kabartma tozu serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Ayrıca kabartma tozu hamur karışımına eklendikten sonra, gaz kaçışını önlemek için hamur çok fazla karıştırılmamalı ve mümkün olduğu kadar kısa sürede fırına konulmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Basit bir su ve kabartma tozu çözeltisi yapmak için kabartma tozunu suyla birleştirin ve bir sprey şişesine ekleyin.Kullanmadan önce iki maddeyi iyice karıştırdığınızdan emin olun. Ardından, solüsyonu cam duş kapınıza püskürtün ve 15 ila 20 dakika bekletin.
Mantarlara karşı kabartma tozu ile savaşın
Kabartma tozunu evde birçok yerde kullanabildiğiniz gibi, mantar öldürücü bir karışım yapmak için de kullanabilirsiniz. Bunun için yaklaşık dört litre suda bir yemek kaşığı kabartma tozunu iyice karıştırarak bitkilerinizi iyice spreylemeniz gerekiyor.
Begonya, sardunya, ortancaların daha çok çiçek açması için her ay 2 litre su içine 1 yemek kaşığı karbonat ekleyebilir ve sulayabilirsiniz. Zambak, iris, papatya, gibi çiçekleri sulamadan önce suya biraz karbonat ekleyebilirsiniz. Çiçekler daha sağlıklı ve parlak hale gelecektir. Karbonat temizlikte de çok etkili.
4- Bitkilerin görünümünü ve özelliklerini iyileştirir
Begonyaların, ortancaların ve sardunyaları çiçek açmasını artırmak için yaklaşık 2 litre suyun içine bir yemek kaşığı karbonat karıştırın ve bu karışımla çiçeklerinizi ayda bir kez sulayın.
Kabuklar henüz tazeyken (üzerinden 24 saatten fazla zaman geçmemişken) üstlerini geçecek kadar kaynar su ilave edin. Kabuklar bu suyun içinde en az 12 saat en fazla ise 24 saat beklemeli. Bekleme süresinin sonunda sebze ve meyve kabuklarını suyun içinden çıkarın. Bu su ile çiçek ve bitkilerinizi sulayın.
Kuru maya çiçeklere faydası azot ve potasyum gibi elementler toprakla buluşup bitki gelişimine olumlu katkılar sağlıyor. Bitkilerinizin kök gelişimini hızlandırıyor. Hastalıklara karşı direnci artan bitkiler daha sağlıklı ve hızlı büyüyüp gelişiyor.
Bahçedeki bitkilere ya da evinizde saksıda bulunan çiçeklerin topraklarına sirke dökebilirsiniz. Sirke yabani otların büyümesini engeller. Sirke ile suyu karıştırıp kullandığınızda bitkileriniz böceklerden ve kemirgenlerden korunacaktır.
Maden suyu özellikle salon bitkilerinde kullanıldığında çiçeklere fayda sağlar. Fakat önemli bir detay var. Soda değil maden suyu! İki ayda bir sularken çiçeklerine maden suyu koymak, çiçek köklerinize faydalı mineraller ile beslemek konusunda fayda sağlayacaktır.
Aktive olması, yani kabartıcı özelliğinin ortaya çıkması için bir asitle tepkimeye girmesi gerekir. Bu asit genellikle güçlü asitler olan sirke veya limon olmakla birlikte ekşi meyve suları, yoğurt veya bal gibi diğer asidik gıdalar da aynı görevi üstlenebilir.
ŞEKER. 3 yemek kaşığı şeker ile 2 yemek kaşığı beyaz sirkeyi 1 litre suya ekleyin ve iyice karıştırın. Şeker bitkilerin köklerini besliyor ve sirke de bitkinin bakteri toplamasını önlüyor.
Domatesleri ekeceğiniz toprağa bir miktar karbonat eklerseniz, toprağın asit seviyesini düşürmüş olursunuz. Bu işlem ise daha tatlı domates yemenizi sağlar.
Çiçek köküne dökeceğiniz küller, böceğin hastalanıp ölmesini sağlar. Bir ufak içimlik pet sise suyun içine 7 veya 8 tane kullanılmış sigara izmariti atın ve 2 gün bekletin. Su çay rengine dönünce bu suyu çiçek toprağına dökün. Saksının dibinde böcekler kaçacaktır.
Mineralli toprak sevmeyen bitki türlerine kullanılmaması en iyisi. Yani her sukulent ve kaktüs türü maden suyunu sevmeyebilir. Özellikle kışın gelişimi duran yani uykuya geçen, dinlenen türlere verilmemesi gerekir. Antoryum, Barış çiçeği (Spatifilyum), Afrika menekşesi, orkide gibi bitkilere uygulayabilirsiniz.
Kabartma tozunun ne olduğunu anlatmak için; öncelikle bir benzeri olan karbonatın içeriğinden söz etmek doğru olacaktır. Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Kabartma tozu da karbonat ile asidin aynı anda yer aldığı karışımdır.
Karbonat bu malzemelerle tepkimeye girerek karbondioksit açığa çıkarır ve hamurunuzun kabarmasını sağlar. Evde kabartma tozu olmadığı durumlarda karbonat kullanmak isterseniz, tarifte yazan kabartma tozu oranı kadar kullanmamaya özen gösterir. 1 paket karbonat 1 paket kabartma tozuyla aynı etkiyi yaratmaz.
Baz maddeler, suyla etkileşime girdiğinde H+ iyonunu kabul eder. Bu sonuca göre kabartma tozu suyla temas ettiğinde köpürme meydana gelir.
Kabartma tozunun inanılmaz kokuları ortadan kaldırma yeteneği bulunmaktadır. Ayakkabılar, kedi kutuları, kül tablasının içine serpebilirsiniz. Bebek bezi, kovadaki kokmuş kokularını nötralize eder veya buzdolabındaki kokuları alır. Sirke ile kabartma tozu çocuk bezinden halıya kadar bir çok lekeyi çıkarır.
Kabartma tozu, sivilceleri kurutmanın yanı sıra cildin pH dengesini sağlayarak cilt kuruluğunu önler. Bir çay kaşığı su ile iki çay kaşığı kabartma tozunu karıştırıp yüzünüze uygulayarak etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri