KABARTMA TOZU da özünde KARBONAT ve krem tartardan elde edilen bir üründür. Bu nedenle aynı şekilde karbondioksit çıkışını sağlayabilir. Özellikle güçlü bir kabartma tozunuz varsa, mayayla aynı miktar kullanıp güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.
Unlu karışımlarda kabartma tozu kullanmak istediğinizde karbonata da ihtiyacınız olacak. Bu yöntemi denemek için yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım size 1 paket kabartma tozunun etkisini sunacaktır.
Kuru maya kabartma tozundan rol çalıyor ve hamuru çabucak kabartıyor. Ancak çok çabucak kabarma riski olduğu için ve içinin pişmeme gibi bir durumu da söz konusu olabileceğinden daha düşük bir ısıda daha uzun süre pişirmek mühim.
Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.
Özetlemek gerekirse; içerisinde asidik malzeme bulunan yiyeceklerde karbonat, asidik malzeme olmayan yiyeceklerde kabartma tozu, ekmek gibi yiyeceklerde ise maya kullanmak gerekiyor. Ama mecbursak karbonatı limonla kabartarak kullanmamız gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Maya, diğer kabarma ajanlarına göre çok daha uzun sürede hamuru kabartır ve daha güçlüdür. Karbonat veya kabartma tozu elastik bir hamuru kabartacak kadar güçlü ajanlar değillerdir. Çünkü bu ajanlar hızlı karbondioksit üretir ve karbondioksit baloncukları kısa bir süre içerisinde yıkıma uğrar.
Kuru maya kabartma tozundan rol çalıyor ve hamuru çabucak kabartıyor. Ancak çok çabucak kabarma riski olduğu için ve içinin pişmeme gibi bir durumu da söz konusu olabileceğinden daha düşük bir ısıda daha uzun süre pişirmek mühim.
Pakmaya'dan Dünyada Bir İlk: Mayalı Kek Harcı
Kek yaparken maya kullanmak, aslında mutfağın yıldızlarının bildiği sırlardan bir tanesi… Ancak mayayı kek için kullanılabilir hale getirmek, ustalık istiyor. En kısa sürede, kabarma ve lezzetli bir kek elde etmek isteyenler, Pakmaya'nın mayalı kek harçlarını kullanabilir.
Merhaba, vanilya koymasanızda olur ama kabartma tozu koymazsanız kabarmazki. Eğer az kabarsın derseniz 2 yumurtalı keke 1/2 paket kabartma tozu koyabilirsiniz.
Evde kabartma tozunuz, sütünüz yoksa, yumuşacık kabarmış, lezzeti çok hafif bir kek tarifi arayışı içerisindeyseniz bu tarif tam size göre. Keklerini kabartmakta zorluk çekenlerin de bu tarifimizi deneyip, çok seveceklerine eminiz.
Öncelikle uygun bir yoğurma kabının içerisine 1 su bardağı kaynar suyu ilave edip üzerine azıcık yani bir çay kaşığı kadar tuz ve şeker ilave edelim karıştıralım. Daha sonra ise iki buçuk su bardağı unu azar azar ilave edelim. Önce bir kaşık yardımı ile sonra ise elimizle hamur yoğuralım.
Hamur işlerini yaparken mayalardan, kek ve kurabiyeler içinse karbonat veya kabartma tozundan yararlanırız. Ama bunların dışında iki yöntem daha vardır biri keklerimizi yumurtanın köpürmesiyle elde edilen kabarıklık ile yapmak diğeriyse hamur yaprakları arasına yağ katmanları oluşturarak elde edilen kabarma yöntemidir.
mayasız, yumurtasız poğaça tarifi
Pişince de fazla kabarmıyor. Ama, ılıkken dışı gevrek içi yumuşacık oluyor. Günün ilerleyen saatlerinde dışı da yumuşuyor ve daha farklı bir lezzet deneyimi yaratıyor. Anne poğaçaları tadında mayasız, karbonatsız ve kabartma tozsuz poğaçalar nefis oluyor.
Karbonat ile sık sık adı geçen kabartma tozu, aslında karbonattan biraz farklı özelliğe sahiptir.
Tüm kurabiye tariflerinde kabartma tozu kullanıyorsunuz
Tüm kurabiyelerde kabartma tozu olmak zorunda diye bir kural yok. Eğer hafif pufidik kurabiyeler istiyorsanız koyun tabii ama kabartma tozu olmadan da nefis kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.
Karbonat bu malzemelerle tepkimeye girerek karbondioksit açığa çıkarır ve hamurunuzun kabarmasını sağlar. Evde kabartma tozu olmadığı durumlarda karbonat kullanmak isterseniz, tarifte yazan kabartma tozu oranı kadar kullanmamaya özen gösterir.
Kural: Hamurunuzun her yanının eşit miktarda karbonat içermesini sağlamak için hamurunuzu iyi yoğurun veya iyi karıştırın. Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar.
1 paket karbonat 1 paket kabartma tozuyla aynı etkiyi yaratmaz. 1 paket kabartma tozu yerine yaklaşık 2 çay kaşığı karbonat ve etkisini göstermesi için üzerine birkaç damla limon suyu ilave edebilirsiniz.
Kabartma tozundaysa nişasta gibi tepkimeyi geciktirici maddeler vardır. Bu yüzden karbonat karışımlı hamurlar bekletilmeden fırınlanmalıdır. Kabartma tozuysa daha az etkili olduğu için miktar olarak daha fazla kullanılır. Karbonatın tepkimeye girmesi için yeterli miktarda asitli madde yoksa kekin tadı acılaşır.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Bazı bireylerde ciltte kızarıklık, kabarıklık ortaya çıkabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, diğer besin alerjileri gibi, maya alerjileri de, yaygın, tüm vücudu ilgilendiren, hatta bazen hayatı tehdit edebilen anafilaksi olarak adlandırılan, alerjik şok tablosuna yol açabilir.
"Kek nasıl kabarır" diye soranlara: Kuru malzemeleri eleyerek kullanmak şart. Un, kakao, karbonat, kabartma tozu... Bütün bu malzemeleri eleyerek kullanmak hem malzemelerin havalanıp kabarmasını sağlar hem de arada oluşan topaklar çözülür.
"Her ikisi de hamur kabartmak için kullanılan karbonat ve kabartma tozunun kimi tariflerde yalnızca biri bazen de ikisi birden verilir. Aslında her ikisi de karışımın içindeki maddelerle tepkimeye girerek hamurun içinde hava kabarcıkları oluşmasını sağlar, bu şekilde hamur pişerken kabarır.
Gluten pişme sırasında genleşen hava kabarcıkları sayesinde yay gibi uzayarak kekin çökmeden kabarmasını sağlarken belli bir sıcaklıktan sonra katılaşarak kekin dokusunu belirliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri