Çok sayıda yolcu kabin bagajında alkol taşıyıp taşıyamayacağını da merak eder. Bu konuda en önemli kriter ürünlerin Duty Free alışveriş merkezlerinden satın alınmış olmasıdır. Aynı zamanda taşımak istediğiniz sıvı alkol ürünlerin 100 ml aşmayacak şekilde ve kilitli poşetlerde tutulması gerekir.
Yolcu başına en fazla 1 adet taşınabilir. Alkol oranı en fazla %70 olabilir. Bir yolcu yanında en fazla 5 lt içki taşıyabilir. (Havalimanı güvenlik geçişlerindeki sıvı kısıtlaması nedeniyle kabin bagajında belirtilen taşıma miktarı, Duty-Free Shop'tan (gümrüksüz satış mağazaları) alınan ürünler için geçerlidir.
Uçak içerisine alınacak kabin bagajında bulunan sıvı içerikli eşyalar 100 mililitreyi geçemez. Bebek maması gibi sıvı haldeki temel ihtiyaçları valizinize koymak için kilitli poşete koymanız gerekiyor. Ayrıca yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar kabin valizlerinde kabul edilmiyor.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Ulusal ve Uluslararası mevzuatlar kapsamında; Mart 2009'dan itibaren tüm Türk havalimanlarında (İçhat – Dışhat) “Sıvı Kısıtlaması” uygulanmaktadır. Sıvı Kısıtlaması uçak içi (kabinde) taşınacak el bagajlarınızı kapsamaktadır. Uçak Altı bagajlarında söz konusu kısıtlama uygulanmamaktadır.
Maksimum 100 ml kaplarda, toplamda 1 litreyi aşmayacak şekilde şeffaf kilitli poşetlerde. Her yolcu için 1 poşet hakkı. Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalarınızı, uçak altı kargo bölümünde taşınmak üzere, check-in kontuarlarında bagajınızla teslim etmeniz gerekiyor.
Uçak içerisinde yer alan ve kabin bagajı olarak bilinen bölüme parfüm koymanız da herhangi bir sakınca yoktur. Önemli olan parfümün kurallarda belirtilen miktarı geçmemesidir. Yani uçağa binerken bavulunuza parfüm koyabilirsiniz. Ancak bu parfümün 100 ml ve altında olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Önemli Hatırlatma! El bagajlarında 1 litrelik ağzı kilitli torba içinde her biri en fazla 100 ml'lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşıyabilirsiniz. 100 ml'den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içecekleri uçak altı bagaja vermelisiniz.
Parfüm, deodorant, kontakt lens solüsyonu gibi yasak olmayan sıvı maddeleri, 100 ml'den daha küçük boyutlardaki orijinal kutularında olmak üzere, kabin içinde taşıyabilirsiniz. Kutu boyutu 100 ml üzerinde olan kutular, içerisinde daha az sıvı varsa bile, kabinde taşınamamaktadır.
Sırt çantaları genelde el bagajı olarak kabul edilir.
Uçağa binerken kabin bagajına 100 ml kadar parfüm veya deodorant alabilirsiniz.
Kabin bagajına alınabilecek sıvılar için genel olarak ölçü dışında bir sınırlama bulunmuyor. 100 mililitreyi aşmayan sıvıları ve diş macunu gibi ürünleri yanınıza alabilirsiniz.
Bu konuda en önemli kriter ürünlerin Duty Free alışveriş merkezlerinden satın alınmış olmasıdır. Aynı zamanda taşımak istediğiniz sıvı alkol ürünlerin 100 ml aşmayacak şekilde ve kilitli poşetlerde tutulması gerekir. Ürünlerin faturası da mutlaka yanınızda bulunmalıdır.
1- Alkol derecesi % 22'yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt. 2- Alkol derecesi % 22'yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt. 600 ml'yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi.
Ali Çağatay, pilotların alkol kullanımında 8 saat kuralının olduğunu söyledi ve "Pilotlar uçuştan sekiz saat önce alkole ara vermek zorundalar. Havayolu şirketleri bu kuralı 12 saate kadar yayıyorlar" dedi.
Sadece 100 mililitre sıvı, jel ve aerosol getirilmesine izin veren düzenleme, 2006 yılında İngiliz polisinin Birleşik Krallık'tan ABD ve Kanada'ya seyahat eden yedi uçakta sıvı patlayıcıları patlatmaya yönelik bir terör planını ortaya çıkarmasından sonra yürürlüğe girdi.
Ama dikkat, kırılmasın diye hepsini el bagajınıza sıkıştırmaya kalkmayın! Zira eğer 20 x 20 cm büyüklüğündeki saydam poşetinize hepsi kolayca görülebilecek şekilde girmiyorsa, şişelerin her biri 100 ml'den küçük olsa da yanınıza alamayacaksınız.
Bıçak gibi kesinci aletlerin yasak olduğunu sanırım herkes biliyordur ama törpü, tırnak makası hatta birden fazla çakmağın da el bagajına alınamayacağını biliyor musunuz? Çok fazla tokadan tutun, cımbız tırnak makası hatta bazen törpüye de izin çıkmıyor. Birden fazla çakmağınız varsa direk alıp atabilirler.
Saç spreyleri, parfümler, kolonyalar, alkol içeren ilaçlar vb. Kabinde maksimum 100 ml taşınabilir. Emniyet birimleri tarafından uygun görülürse yer personeli tarafından uçağa yüklenir.
Gevşek veya yedek piller, taşınabilir şarj aletleri, elektronik sigaralar, elektronik pipolar veya diğer kişisel buharlaştırıcılar yalnızca kabin bagajınızda taşınabilir ve check-in bagajına konmalarına izin verilmez.
El bagajlarında taşınan 100 mililitreden fazla miktardaki sıvı ve kremlere güvenlik personeli tarafından el konuyor. Havaalanlarında büyük gecikmeye neden olan uygulama, 2006 yılında El-Kaide'nin 9 Eylül saldırılarına benzer şekilde bir başka terör saldırısı planının ortaya çıkması sonucunda başladı.
Maksimum 100 ml'lik kapta ve 1 adet olacak şekilde sıvı taşınmasına izin verilmektedir. 100 ml'den daha fazla olan sıvıların el bagajına alınması mümkün değildir. Traş bıçağı, makas, jilet, şırınga, iğne gibi kesici delici aletlerin hiçbiri el bagajına kabul edilmez.
Parfüm, deodorant, kontakt lens solüsyonu gibi yasak olmayan sıvı maddeleri, 100 ml'den daha küçük boyutlardaki orijinal kutularında olmak üzere, kabin içinde taşıyabilirsiniz. Kutu boyutu 100 ml üzerinde olan kutular, içerisinde daha az sıvı varsa bile, kabinde taşınamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri