Paranoid Kişilik Bozukluğu Paranoya bu bozukluğun simgesi olarak kabul edilmektedir. Paranoyak kişilik bozukluğu olan kişilerin sürekli güvensizlik duyma ve başkalarına karşı şüpheleri vardır. Başkalarının onları küçümseme, tehdit etmeye veya zarar vermeye çalıştığına inanırlar.
Paranoid kişilik bozukluğu (PPD), Küme A veya eksantrik kişilik bozuklukları olarak adlandırılan bir grup hastalıktan biridir. Paranoid Kişilik Bozukluğu olan kişilerin temel özelliği paranoya, amansız bir güvensizlik ve şüphe duymak için yeterli sebep olmamasına rağmen başkalarından şüphe duymak.
Kolayca kırılmak, saldırgan davranışlarda bulunmak, başkalarının sözlerine büyük anlamlar yüklemek, kimseye güvenmemek paranoid kişilik bozukluğu belirtileri arasında yer alır. Paranoyanın en yaygın diğer belirtileri şöyle sıralanır: Eleştirileri kaldıramama ve reddetme. Başkalarına güvenmeme.
Paranoid kişilik bozukluğu, halk arasında paranoya olarak bilinen psikolojik bir rahatsızlıktır. En genel tanımı ile bu rahatsızlık bireyin, diğer insanlara karşı nedensiz ve devamlı şekilde duyduğu şüpheci ve güvensiz yaklaşımdır.
Paranoid kişilik bozukluğunun ortaya çıkmasında genetik ve çevresel etkenlerin rol oynadığı bilinmektedir. Çocukluk döneminde aile içerisinde yaşanan problemler veya çocukluk döneminde duygusal olarak ihmale uğramış olma paranoid kişilik bozukluğunun gelişmesine yol açabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Paranoid kişilik bozukluğu genellikle erken çocukluk veya ergenlik dönemlerinde başlar ve kadınlardan daha çok erkeklerde görülür. Yaklaşık olarak nüfusun %2.3 ila %4.4'ü bu kişilik bozukluğundan etkilendiği görülmektedir.
Paranoid Kişilik Bozukluğu
Paranoya bu bozukluğun simgesi olarak kabul edilmektedir. Paranoyak kişilik bozukluğu olan kişilerin sürekli güvensizlik duyma ve başkalarına karşı şüpheleri vardır. Başkalarının onları küçümseme, tehdit etmeye veya zarar vermeye çalıştığına inanırlar.
Paranoid Kişilik Bozukluk (Paranoya) Tedavi Edilmezse Ne Olur? Bu hastalar zaman içinde şizofrenik durum geliştirebilir. İş aile ve sosyal ilişkilerini sürdüremedikleri bir tablo oluşabilir. Ayrıca paranoid kişilik bozukluğundaki şiddete eğilim göz ardı edilmemeli ve mutlaka ona uygun tedbirler alınmalıdır.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Mahir Yeşildal, paranoid kişilik bozukluğu olan kişilerin tedavi olmamaları durumda zaman içerisinde şizofreni gibi bir rahatsızlıkla karşı karşıya kalabileceklerini belirtiyor.
Paranoid Kişilik Bozukluğu tedavisinde en etkili yöntem olarak psikoterapiler bulunmuştur. Psikoterapi ile paranoid kişilik bozukluğu tanısı ile gelen hastalar, bir başkasına güvenmeyi, bazı sosyal davranışları, iletişimi ve empati yeteneklerini geliştirebilirler.
Psikoz nedir, psikoz beyninizin bilgiyi işleme şeklini etkileyen bir durumdur. Psikoz gerçeklikle bağlantınızı kaybetmenize neden olur. Psikoz sebebiyle gerçek olmayan şeyleri görebilir, duyabilir veya inanabilirsiniz. Psikoz bir hastalık değil, semptomdur.
Paranoid kişilik bozukluğunun temel özelliği aşırı kuşkuculuk ve güvensizliktir. Bu kişiler başkalarının söz ve davranışlarını kötüye yorar ve kasıtlı olduğunu zannederler. Sürekli kullanılacağı, aldatılacağı ve zarar görecekleri konusunda kuşkuları vardır.
Hastalığın ilk evrelerinde kişide içe kapanıklık, depresyon ve kaygılı ruh hali gibi belirtiler gözlemlenir. İlerleyen evrelerde hastalık genel olarak çarpık düşüncelere halüsinasyonlara, korku ve paranoyalara sebep olur.
Psikiyatride mitomani olarak tanımlanır. Hastalığa sahip kişilere mitoman denir.
Paranoid kişilik bozukluğu genel tanımı ile kişinin diğer kişilere aşırı derecede nedensiz ve süreklilik arz eden bir şekilde şüpheci ve güvensiz yaklaşımıdır. Kişinin günlük yaşamını etkiliyorsa, sorumluluklarını engelliyorsa ve sık sık tekrar ediyorsa bu teşhis konabilir.
Paranoid Şizofreni: Bu tip şizofrenide hastalar gerçekte olmayan komplo teorilerine ve tehlikelere karşı aşırı duyarlıdır. Takip edildiklerini veya zarar görmeye çalışıldıklarını düşünürler. Paranoid şizofrenisi olan kişilerde sanrılar ve halüsinasyonlar yoğun olarak görülürken diğer belirtiler daha az belirgindir.
Kadın-erkek arasında sıklık bakımından önemli bir fark görülmemektedir. Hastalık genellikle gençlik döneminde başlamakla birlikte (18-25 yaş) çok erken ve ya çok geç yaşlarda da başlayabilmektedir. Çoğu zaman şizofreni tanısı almadan 2 yıl kadar önce bazı belirtiler hasta yakınları tarafından fark edilebilmektedir.
Türk Medeni Kanunu Madde 133 “ Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi bir sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.” Şeklindedir.
Paranoid Bozukluklarda;
Sinirlilik, eleştirici, suçlayıcı davranışlar, aşırı savunmacılık, kırılgan kendine saygı, kincilik, hırs, nefret, düşmanlık, duyarsızlık, küçük ayrıntılara aşırı dikkat, çabuk rahatsız olma, tutarsızlık, kendini haklı bulma, heyecansızlık, suç işleme, saldırganlık görülebilir.
Kronikleşen psikiyatrik bir rahatsızlık olan şizofreni, günlük yaşamda zorluk yaşanmasına neden olur. Genellikle yavaş yavaş ortaya çıkan bu ruhsal hastalıkta erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Paranoya, halüsinasyon, korku ve panik gibi durumlar şizofreni belirtileri arasında yer alır.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Paranoid kişi derin güvensizlik, kuşkuculuk ve aşırı dikkat içinde ağır bunaltı duyar. Bu durum ilerlediğinde, nesnesi belirsiz, karmaşık korkular somutlaşır ve sanrı halini alır. Kişi kendince nedensiz korkularını açıklamakta, etrafında olan biten her şeyi anladığını düşünmektedir.
Disosiyatif durumların en uç ve şiddetli şekli olan çoğul kişilik bozukluğunda kişi, birden çok kimlik veya kişiliğe sahiptir. Her kişiliğin bir adı, yaşı, anıları ve kendine özgü davranışları vardır. Bu kişilik ya da kimlikler birbirini tanımazlar, birbirlerinden habersizdirler.
Saflık ile güvensizlik, açgözlülük ile kanaatkarlık, utangaçlık ile gösterimcilik, çekingenlik ile kibir gibi çelişen karakter özellikleri. Gelecekteki rollerine hazırlıksız olma, geçmişine kayıtsız kalma gibi zamansal kopukluk. İçtenlikten yoksun olup başkalarının davranış, ifade, düşünce ve yaşam tarzını taklit etme.
Pistantrofobi, kimseye güvenemeyecek kadar incinmiş insanların muzdarip olduğu bir rahatsızlık. Güvenmekten korkmak, başkalarına karşı gardınızı almaya sebep olan Pistantrofobi hakkında detaylar için makalemizi incelemeye başlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri