Yer fıstığı, sağlıklı yağlar ve yüksek kaliteli protein ile doludur. Güçlü bileşenleri kalp sağlığını destekler ve diyabet tedavisine yardımcı olur. Yer fıstığı faydaları, kemik ve kasları güçlendirmesi, mideyi koruması, kalp sağlığına destek olması ve kansere karşı koruyucu görev üstlenmesi olarak sıralanabilir.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz. Böylelikle şeker alımının önüne geçebilirsiniz ve kilo problemlerini önlemiş olursunuz.
Sağlıklı yağlar, protein ve lif içeren yer fıstığı, potasyum, fosfor, magnezyum ve B vitamini açısından da oldukça zengin. Kalorisi yüksek olmasına rağmen, karbonhidrat bakımından düşük olması fıstığın faydalarından.
Damar esnekliğini koruyarak kan akışının artmasını desteklemektedir. Bitkisel protein nedeniyle antioksidan flavonoidler, doymamış yağ asitleri ve içeriğindeki posa sebebiyle karbonhidrat toleransını iyileştirdiği ve tokluk kan şekerini dengelediği için tüketimi şeker hastalarına önerilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Tuzlu fıstık, akciğer için çok iyi bir iltihap giderici özelliğine sahiptir. Öksürüğü söktürmeye ve göğsü yumuşatarak hastalığı hafifletmeye yardımcı olur.
Kulağa garip gelse de kalori bakımından fazla olan yer fıstığının doğru miktarda tüketildiğinde kilo vermeyi kolaylaştırdığı kanıtlanmış. Yaklaşık 32 tane yer fıstığı hem 164 kalori olması hem de 14 gram yağ olmasına rağmen kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Yer fıstığı alerjisinden başka bu gıdaya ilişkin sorulardan birisi de yer fıstığı gaz yapar mı konusudur. Bu soruya verilebilecek cevap bu ürünün bağırsak faaliyetlerini düzene sokucu etkisi bakımından gaz yapmayacağı yönünde olacaktır.
Bu nedenle fasulye şeker hastaları için en önemli besin maddelerinden biridir. Yer fıstığı: Yer fıstığı kan şekerine karşı etkilidir. Özellikle yer fıstığı ezmesi, kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir.
Antep fıstığı: Antep fıstığı kalorisi yüksek bir kuruyemiş olsa da ölçülü miktarda tükettiğinizde yemek yeme isteğinizi azaltıp uykunuza geri dönmenize yardımcı olacaktır. Antep fıstığında yoğun olarak bulunan melatonin de uyumanıza yardımcı olacak bir besin maddesidir.
Fıstık B6, B9 ve E vitaminlerinin yanında; niasin, riboflavin, thiamin gibi maddeleri ve sağlık açısından oldukça faydalı olan pantotenik adında bir asit içerir. Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko ise fıstığın içerdiği minerallerin bazılarıdır.
İçeriğinde bulunan vitamin ve minarallerle bağışıklık sistemini güçlendiren aynı zamanda kolesterolu dengeleyen yer fıstığının şifa deposu kabuklarıdır. Bundan sonra bu şekilde tüketin uzmanlar uyarıyor.
Yer fıstığı, sağlıklı yağlar ve yüksek kaliteli protein ile doludur. Güçlü bileşenleri kalp sağlığını destekler ve diyabet tedavisine yardımcı olur. Yer fıstığı faydaları, kemik ve kasları güçlendirmesi, mideyi koruması, kalp sağlığına destek olması ve kansere karşı koruyucu görev üstlenmesi olarak sıralanabilir.
Alerji sorununuz yoksa yer fıstığı vitamin ve mineraller bakımından tam bir sağlık deposudur. Bol miktarda polifenolik asit, resveratrol, triptofan, niasin, riboflavin, tiamin, B6 vitamini, B9 vitamini, çinko ve magnezyum mineralleri içerir.
Dengeli tüketilen yer fıstığı kansere, cilt hastalıklarına, kalp hastalıklarına, saçlara, depresyona ve daha birçok olumsuz durumlara karşı iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda kemiklerin güçlenmesini, hafızanın güçlenmesini, yaraların iyileşmesini, safra taşları oluşumlarının engellenmesini sağlar.
Yer fıstığının 100 gramında ortalama olarak 560 kalori vardır. Her gün 5 yer fıstığı yenmesinde herhangi bir sorun olmaz ve bu kimseye kilo aldırmaz. Yer fıstığının kalorisi yüksektir ve çok fazla tüketilmemesi gerekir.
İçeriğindeki B vitamini, magnezyum ve diğer mineraller metabolizmayı artırarak yağ yakımını hızlandırabilir. Yer fıstığı aynı zamanda yağ kaybını artıran oleik asit gibi sağlıklı yağlar içerir. Bu sağlıklı yağlar, vücudun yağ yakmasına yardımcı olur ve kilo kaybına katkıda bulunur.
Yer fıstığının kalorisi az olduğu için kilo aldırmaz. Antep fıstığı ise yağlı bir fıstık olduğu için kilo aldırması ile bilinir.
YER FISTIĞI NE KADAR YENMELİ? Günde 1 avuç yer fıstığı veya 1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi yiyerek sağladığı yararlardan faydalanabilirsiniz.
Sağlıklı kemikler
Yer fıstığında bol miktarda bulunan demir ve kalsiyum, kana oksijen taşınmasında, sağlıklı ve güçlü kemiklerin teşvik edilmesinde önemli rol oynayan faktörlerdir.
Yer fıstığı Kalsiyum, Demir ve Magnezyum içermektedir. Besin değeri açısından değerlendirildiğinde yer fıstığı tam bir enerji kaynağıdır.
Tuzlu fıstığın faydaları
Kontrollü tüketildiğinde kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur. -B1 ve B3 vitaminlerini içerir. Bu vitaminler sayesinde kan şekerinin yakılmasını sağlar ve kalp sağlığını korur. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır ve zihni açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri