Kaburga Ağrısı Belirtileri Nelerdir? Kaburga ağrısının en önemli belirtisi göğüs ön veya yan duvarında, sırt veya belde, karın üst kısmında veya boyun bölgesinde hissedilen; ani başlangıçlı, şiddetli, keskin, yanıcı veya elektrik çarpması şeklinde hissedilen ağrıdır.
Kaburga kırıkları genellikle bölgede meydana gelen şiddetli ağrı ile anlaşılır. Kaburgası kırık olan hastalar nefes alıp vermekte zorluk çekerler ve bu sebeple nefes alış verişi sırasında kaburgalarına baskı yapmak gereği hissederler. Bazı durumlarda ağrı olan bölgeye dokunulduğu zamanda bir çıtırtı hissi yaşanabilir.
Kaburga ağrıları genellikle kendi kendine geçmesiyle bilinir ancak daha şiddetli seyreden kaburga ağrısı vakaları kişinin tıbbi tedavi almasını mecbur kılabilir. Kaburgada meydana gelen ağrılar, yaşanan nedene bağlı olarak hemen oluşmasının yanı sıra yavaş bir şekilde zamanla da meydana gelebilir.
Kaburgalarımız trafik kazaları ve yüksekten düşmeye bağlı olarak kırılabildiği gibi basit düşme, çarpma, künt yaralanma gibi nedenlerle de zedelenebilmektedir. Sadece dış etkenlerle değil ileri yaşlarda kemik erimesi olan hastalarda şiddetli öksürüğe bağlı olarak da kaburga kırığı oluşmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Son zamanlarda yapılan zorlayıcı hareketler, spor aktiviteleri, göğüs bölgesine alınan darbeler gibi bir durumun varlığında hastalar, ağrının buna bağlı olarak gelişen kaburga veya kas ağrısı olduğunu kolaylıkla anlayabileceğinden birkaç gün içerisinde iyileşmesini bekleyebilir.
Sağ göğüs ağrısı, genellikle kalp ve akciğer sorunlarından kaynaklanabilir. Kalp krizi, anjina veya akciğer enfeksiyonları gibi ciddi durumları işaret edebilir. Bununla birlikte, göğüs ağrısı bir dizi farklı faktörden kaynaklanabilir, bu nedenle ağrının niteliği, süresi ve eşlik eden belirtiler dikkate alınmalıdır.
Göğüs cerrahisi, göğüs kafesi içerisinde bulunan (kalp hariç), göğüs kafesini oluşturan bütün dokuların doğumsal hastalıkları, kanserleri, iltihabi ve benzeri hastalıkları ile travmalarının cerrahisiyle ilgilenen tıbbi birimdir.
Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri. Göğsü çevreleyen göğüs kafesinin paralel kemiklerini oluștururlar.
Kemik yapısının bozulması ile oluşan kırıkların en belirgin özelliği ağrıdır. Kırık bölgesinde oluşan ağrı, şekil bozukluğu, morarma, kızarıklık ya da şişme gibi semptomlar kırık belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kırık oluşan bölgede hareket kısıtlılığı da görülmektedir.
Özellikle orta yaştan itibaren kaburga kemikleri öksürürken kırılabilir veya çatlayabilir. En çok göğüs kafesinin alt kaburgalarının yandaki kenarları etkilenir. Kaburga kemiği kırıldığında çok ağrı yapar, üzerine yatılmaz, nefes alıp vermek sorun olur.
Ağrı, sabit veya ciddi düzeyde ise idrar yolu veya böbreklerde bir enfeksiyon ya da dehidratasyon, böbrek kanseri veya böbrek kistlerinin patlaması gibi ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Şiddetli böğür ağrısı aniden ortaya çıkarsa bu böbrek taşına işaret ediyor olabilir.
Üşütmeye bağlı sırt ağrısı istirahat, sıcak duş, sıcak kompresler ve doktor reçeteli ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Çıkık kaburga (Rib flare) alt kaburga ve göğüs kafesi alt kenarının (kostal kemer ya da kenar) dışa doğru çıkık olması ile karakterize durumdur. Kaburgaların genişlemesi, genellikle pektus ekskavatumlu hastalarda ortaya çıkan bir durumdur, ancak bununla sınırlı değildir.
Kaburga kırığı iyileşme süreci genellikle altı ila sekiz hafta sürer. Bu süre, kırığın ciddiyeti, bireyin yaşam tarzı, sağlık durumu ve tedaviye ne kadar iyi yanıt verdiği gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Dalak; yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde, sol kaburganın hemen altında, mideyle komşu bir organdır.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemindeki doğumdan gelen ve sonradan ortaya çıkan hastalıkları ile ilgilenmektedir.
Kemik iltihabı doktoru ortopedi ve travmatoloji uzmanlarıdır ve hastalar muayene için ortopedi ve travmatoloji kliniklerine başvurmalıdır.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Göğüs kemiğinin arkasındaki göğüs ağrısı kalp krizinin en önemli belirtisidir. Ağrının özellikleri: Ağrı göğüs ortasındadır, 20 dakikadan fazla, genellikle de saatlerce sürer.
Göğüs kafesi ağrısına yaygın olarak kaburga kırılması, kas çekilmesi gibi yaralanmalar, göğüs kafesinde ki kıkırdak iltihaplanması, üst solunum yolu, bronşit ve zatürre gibi enfeksiyonlar, akciğer enfeksiyonu ve kanseri, akciğerde arter tıkanıklığı ve fibromiyalji neden olur.
Akciğerler, göğüs boşluğunun yan bölümlerinde, kalp ve yemek borusuysa "mediyastin" adı verilen kendi içinde kapalı bir bölüm içinde bulunurlar (mediyastin, bu organlardan başka, kalpten çıkan büyük damarları soluk borusunu, timüs bezini ve bazı sinirleri de içine alır).
Duş alırken sıcak suyun buharını teneffüs ederseniz solunum yolları rahatlar. Öksürük ve tıkanıklık nedeniyle oluşan göğüs ağrısı hafifler. Özellikle göğüs bölgesinin tüm gün kasılması, kambur oturuş gibi sebeplerle de oluşabilecek göğüs kafesi kas ağrısı nasıl geçer diyenler de sıcak duşu deneyebilirler.
Üşütme olarak ifade edilen soğuk algınlığı, vücudun üst solunum yolunda yani burun boşluğu, geniz, ağız boşluğu ve gırtlak bölgesinde iltihaplanmayla sonuçlanan bir virüs enfeksiyonunu ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri