Kabızlığa iyi gelen bitkiler arasında nane çayı, rezene çayı, kuşburnu çayı, zencefil çayı, elma çayı, ısırgan otu çayı, karahindiba çayı, ekinezya, sinameki yer alıyor.
Kabızlık en çabuk ne geçirir? Bol lif içeren meyve, sebze, erik suyu, kuru kayısı ve tahıl gibi gıdaları tüketmek kabızlığı en hızlı geçiren yöntemler arasında yer alır.
Kuru erik, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller (portakal, greyfurt, mandalina), ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, bezelye, fasulye, mercimek, chia tohumu, keten tohumu, tam tahıllı çavdar ekmeği, kefir gibi besinler kabızlıkta oldukça faydalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Zencefil çayı, bağırsak durgunluğunu önleyen ve sindirim sistemine destek olan bir çaydır. Gün içinde 2 fincan tüketmeniz önerilir. Zencefil çayına 1 dilim limon ekleyerek müshil özelliğini ikiye katlayabilirsiniz.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için.
Zeytinyağı ince bağırsağı çalıştırarak kabızlığı önler. Ayrıca katı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Sindirilen atıkların bağırsaklara geçişine destek olur. Zeytinyağı bağırsaklar için adeta bir müshil gibi etki gösterir.
Bunun yanında sürekli devam eden kabızlık durumları Rektal prolapsus, anal fissür, hemoroid, multiple skleroz ve Parkinson gibi önemli sinir sistemi hastalıkları, tiroid rahatsızlıkları ve depresyon gibi durumların belirtisi olabilmektedir.
Barbunya, kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller Sarımsak ve soğan Brokoli ve lahana gibi yeşil sebzeler. Süt ve süt ürünlerinden peynir ile yoğurt Bazı meyveler (portakal, kayısı gibi) ile yüksek oranda lif içeren tam tahıllı besinler.
Fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi baklagillerde lif kaynağı açısından oldukça zengin yiyeceklerdir. İçerdiği besin değerleri açısından hem sağlığa hem de sindirim sistemine olumlu etkisi oldukça fazladır. Enginar da içerdiği besinler sayesinde kabızlığa iyi gelen sebzeler arasında bulunur.
B12 vitamini eksikliğinin diğer belirtileri arasında iştahsızlık, kabızlık, ve kilo kaybı görülür.
Zeytinyağı, katı yiyeceklerin sindirimini ve bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır. Zeytinyağının barındırdığı bitkisel müshil, vücudun sindirim sistemini korur ve doğal bir müshil gibi çalışır. Zeytinyağı, iyi bir laksatiftir. Sürekli kabızlık çekenlerin, sabahları aç karnına, 2 kaşık zeytinyağı almaları gerekir.
Bağırsak floranız ne kadar sağlıklı olursa tuvalet ziyaretleriniz de o kadar düzenli olur. HER sabah uyanır uyanmaz 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı için, kahvaltınızı edin ve yarım saat sonra tuvalete gidin.
Kabızlık tedavi edilmezse kronikleşir, kaka gittikçe sertleşir. Sert kaka yapılırken çocuğun canı yanar. Canı yanan çocuk, kakasını yapmak istemez. Yapılmayan kaka içeride bekledikçe sertleşir ve sert kaka dışarı çıkarken anüste gerginliğe bağlı çatlak, fissür, kanamaya ve ağrılı kaka yapmaya yol açar.
Lavman tüpünün kolay yerleşimi için tüpün ucuna kayganlaştırıcı jel uygulanabilir. İşlem öncesi ölçüm yapılmalı ve lavman tüpünün ucu rektum içerisinde on santimetreden daha fazla ilerletilmemelidir. Lavman tüpü rektuma yerleştirildikten sonra tüpün içerisindeki solüsyon boşalana kadar sıkılmalıdır.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Sabah aç karnına bir su bardağı sıcağa yakın suya bir yemek kaşığı zeytinyağı, bir adet taze limondan elde edeceğiniz limon suyu ve bir tatlı kaşığı elma sirkesini karıştırarak içmek sindirim sisteminizin çalışmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri