Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Doğrudan doğruya ateşte veya kap içinde susuz olarak pişirilmiş et, kızartma, çevirme veya kavurma yoluyla hazırlanan her türlü yiyecek anlamına gelir. Bu kelime genellikle kebab şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kebap şeklinde olmalıdır.
çoğu kebapçıda menüde, mekan adı altında geçen üründür. içinde urfa, domatesli kebap, şiş kebap, tavuk şiş, döner ve fındık lahmacun bulunur.
İlgili 32 soru bulundu
genelde içine o kebapçıda bulunan kebapların hepsinden en az birer parça yanına da bir çok sos ve salata çeşidi konan kebap türüdür.fiyatı herhangi bir kebabın en az iki katı olmasına karşılık lokantadan tamamen doymuş ve mutlu olarak kalkılır genelde.
Kebapla ilişkili ikinci sağlık sorunu kömürde veya ateşte pişirme sürecinde oluşan zararlı kimyasal maddelerdir. Bu maddelerden bazılarının kanserojen özellik taşıdığı, özellikle kalın bağırsak kanserinin oluşumunu hızlandırdığı ileri sürülüyor. Doymuş yağ ve trans yağı az bir kebap yemek de mümkündür.
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir.
Aslında temel malzemesi döner olsa da iskenderi iskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca iskenderin eti herhangi bir dönerin etinden farklıdır.
Türkiye'de 30 bin döner büfesi var, günde 500 ton döner tüketiliyor ve pazarın büyüklüğü 1.5 milyar TL olarak tahmin ediliyor. Türkiye'de döner zincirleri yemek sektörünün önemli bir halkasını oluşturuyor.
Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.
Arapça kbb kökünden gelen kabāb كباب "kızartma, kızartılmış et" sözcüğünden alıntıdır.
“İyi bir Adana kebap için öncelikle erkek kuzu eti kullanılmalı. İçine konulan kuyruk yağının da erkek kuzudan olması gerekiyor. Adana tabiriyle 'şerbetli kuyruk' denir buna.
Yöremizde Abugannuş ya da Babagannuş isimleriyle bilinen, ana malzemesi patlıcan olan bu lezzet, kahvaltıda, aperatif menülerde ya da meze tabaklarında yerini ve tahtını asla kaybetmez. Adana, Hatay ve Gaziantep mutfağına hakim lokantalarda bu meze kebabın adeta bir bütünleyici olarak ön saflarda yerini alır.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Urfa kebap (haşhaş kebap) acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Kebap. Söz konusu Türkiye'nin meşhur yemekleri olunca hemen hemen her şehrin kendine özgü en az bir çeşit kebabı olduğu için elbette kebaptan bahsetmeden geçmek olmaz. Tüm Orta Doğu'da binlerce çeşit kebap olmasına rağmen hem yerel hem de uluslararası pazarda “kebabın temsilcisi Türkiye” denebilir.
Altı ezmeli kabap veya ezmeli kebap, Gaziantep mutfağının nefis tariflerinden biridir. Akşam sofranıza lezzet katacak altı ezmeli kebap tarifi evde de kolaylıkla hazırlanabilir.
Pide, Türk ve Orta Doğu mutfaklarında yaygın olan, Balkan mutfaklarında da görülebilen yassı bir ekmek çeşididir.
Lavaşın üstüne tavuk dönerin eklenmesi ile birlikte, tam olarak Hatay usulü tavuk döner yapmak için patates ve diğer malzemeleri ekleyerek döneri tamamlamanız istenecektir. Bu şeklide döner tamamlanarak, direkt olarak hazır hale gelecektir.
Sonra bir araba tekerleğini kırıp kebap altına yavaş yavaş yakarak ateş edip bir çeşit kebap pişirirler ki sanki ilik olur.” Gerçi burada bahsedilen yemek Cağ Kebabını andırsa da dönere yakın bir yapısı bulunuyor. Buradan da dönerin kökeninin 16. yüzyıla ve Kırım Türklerine dayandığı çıkarımı yapılabilir.
🔸Yani, kebap yanında ekmek ve benzeri besinler olmadığı takdirde, diyette kebap yiyebilirsiniz. 🔸Lakin yağlı olmamasına dikkat etmelisiniz. 🔷Hayvansal protein içeren besinlerin sindirimi zorlayıcı olabilir. 🔸 Bunu önlemek için kebabın yanında bol yeşillik salatası yemenizde fayda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri