Çoğunlukla uzmanlar her gün spor yapılacaksa kardiyo egzersizlerini haftada 5 kez, kuvvet egzersizlerini ise hafta 2 kez yapmayı önerir. Haftada 2 kez en az 12-15 dakika bir ağırlık ve direnç kullanarak kuvvet egzersizi yapmak büyük kaslarınız için çok faydalıdır. Yaş ilerledikçe kas kaybının yaşandığını unutmayın.
Her gün spor yapmak, sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır ve birçok faydası vardır. Spor, fiziksel sağlığımızı desteklerken aynı zamanda zihinsel ve duygusal iyilik halimizi artırır. Her gün spor yapmanın önemli faydalarından biri, kardiyovasküler sağlığımızı iyileştirmesidir.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Amerikan Egzersiz Konseyi (ACE), genel olarak, yüksek yoğunluklu fiziksel aktivite yapıyorsanız, her 7 ila 10 günde bir dinlenme günü planlamanız gerektiğini önermektedir. Bazı egzersiz programları, haftada iki defa dinlenme günü belirler.
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
İlgili 37 soru bulundu
Eğer sadece formda ve güçlü olmak istiyorsanız, 2 veya 3 günlük, basit fitness hareketleri de ekleyebileceğiniz bir program ile vücut egzersizine devam edebilirsiniz. Kas oluşturmak istiyorsanız, her gün farklı kas grupları için çalışma yapabilirsiniz.
Sağlıklı yaşam için günlük yarım saatlik spor yeterli olurken yağ yakmak ve zayıflamak için farklı bir program uygulanabilir. Bunun için zayıflama bölgesinin niteliğine göre uzman görüşlerinden istifade edebilirsiniz. Genellikle 1 ya da 1,5 saatlik spor süresi tavsiye edilir.
Sporla Kilo Verme Ne Zaman Başlar? Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız.
Dünya Sağlık Örgütü raporu göre yetişkin bir insanın haftada 150-300 dakika orta yoğunluklu bir aerobik fiziksel aktivite (yürüyüş, koşu, yüzme, kick boks, bisiklet, ip atlama vb.) yapılmasını tavsiye ediyor. Bu da günde yaklaşık 20 ila 40 dakika arasına denk geliyor.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, kilo vermek için haftada beş kez, yarım saat süreyle tempolu yürümenin, koşma ve yüzme dahil diğer egzersizlerden daha iyi olduğuna işaret ediyor.
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır. Sabah sporunda ciğerler normalden daha fazla solunum yapar.
Amaç daha fazla kalori yakmak ise, spor yapmak için en uygun saat sabah kahvaltısından öncedir, yani kalktıktan hemen sonra yapılması gerekir. Böylece daha çok yağ yakılır. Karın tokken spor yapıldığı takdirde, daha çok dekstroz (basit şeker) yakılmış olur.
Düzenli ve yoğun bir antrenman programı, vücudun daha hızlı şekillenmesine yardımcı olacaktır. Haftada en az 3-4 kez, her seferinde en az 30-60 dakika egzersiz yapmak idealdir. Genel olarak, düzenli spora başladıktan sonra vücudun şekillenmesi 2-4 hafta içinde fark edilebilir hale gelir.
Spor yapma amacınız kilo vermek ve sağlıklı bir şekilde zayıflamak ise günlük çalışmalarınızda 30 dakikalık süre yeterli olmayabilecektir. Sporu kilo verme amacıyla yapıyorsanız, en az 60, en fazla 90 dakika arasında yapmaya özen göstermelisiniz.
Bu nedenle haftada 3-5 gün spor yapılması yeterli görülür. Bununla birlikte her bir bireyin fitness programı oluşturmak için eğitmene danışmasında fayda vardır. Böylelikle kişi, kendine uygun olan egzersiz programı ile sağlıklı ve zinde bir bedene sahip olmak için spor yapmaya başlayabilir.
Sorusu çok fazla kişi tarafından sorulmaktadır. Genel olarak uzmanlar spor yaparken kaslara dinlenmek için zaman da verilmesini önemle vurgularlar. Bu durumda sporun her gün yapılması doğru görülmez. Hatta bazı kişiler her gün spor yaparak kaslarını zorladıklarında kaslarda zedelenme ya da sakatlanma bile olabilir.
Sabah sporu yapmak akşam saatlerinde spor yapmaya göre daha az kas ağrısı yaşatır. Spor sporu yapanlar gün içerisinde açlık hislerini kontrol etme konusunda daha başarılı oluyorlar. Sabah sporu, vücut direncini önemli derecede artırır. Sabah sporu yapanlar geceleri daha rahat ve kaliteli uyuyabiliyor.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Eğer kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız, onlara şekil kazandırmak için gereken süre ; kişinin genetik kas yapısı, metabolizma durumu ve beslenmesine bağlı olarak 6 ay – 1 yıl kadar süre gerektirir.
“Spor kaç günde bir yapılmalı?” diye düşünüyorsanız, egzersizi haftada 2 gün ara vererek yapmak önerilir. Ancak her gün spor yapmak rutin açısından da daha çok tercih edilir. Günde 2 kere spor yapmak da kişinin yine kendi isteğine bağlıdır.
Cevap: Haftada 2-3 kez kuvvet antrenmanı yapmak genellikle yeterlidir. Ancak, antrenman programınızı yoğunluğa ve hedeflere göre uyarlamak önemlidir.
Araştırmalar, yürüyenlerin koşanlara kıyasla daha çok yağ yaktığını gösteriyor." Formda ve sağlıklı bir vücut söz konusu olduğunda, yürüyüş her zaman koşuya kıyasla daha az etkili ve daha zayıf bir egzersiz formu olarak görülmüştür.
Tok karna yapılan spor, bedeninizin daha fazla yorulmasına yol açar. Yemekten 2-3 saat sonra spor yapmak sağlık açısından daha uygundur. Yediklerinizi sindirmek için spor yapmadan önce yaklaşık 1 ila 2 saat beklemelisiniz. Eğer kırmızı et gibi ağır yemekler yediyseniz, bu süre uzayabilir.
HIF1α proteini, egzersiz sırasında karbonhidrat yıkımını arttırarak vücudu yağ gibi alternatif enerji kaynaklarına yönlendirir. Bu nedenle, akşam saatlerinde yüksek performans ile egzersiz yapılması daha hızlı kilo vermemizi sağlıyor olabilir (kaynak 1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri