Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. Vergi kesintisi yoluyla vergilendirme, gerçek usule tabi olmayan çiftçiler açısından aynı zamanda nihai bir vergileme niteliğindedir.
Çiftçi, ziraî faaliyetlerle iştigal eden gerçek kişilerdir. Bunlar aşağıda izah olunduğu şekilde bu faaliyetlerinden doğan kazançları dolayısiyle ya vergiye tabidirler veya tabi değildirler. Vergiye tabi olan çiftçiler de ya gerçek usulde veya götürü usulde vergilendirileceklerdir.
Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar; Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesinin 11. bendi uyarınca hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. Verginin kaynakta kesilmesi; bir vergi tahsil yöntemi olarak, gerek idare gerekse mükellef açısından önemli kolaylıklar sağlayıcı bir uygulamadır.
26. Yukarıdaki kısımda da açıklandığı üzere zirai kazancın gerçek usulde tespitinde bilanço esasına göre defter tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Çiftçiler diledikleri takdirde bu usulde defter tutacaklardır. yararlanabilmeleri için, bilanço esasına göre defter tutmaları zorunludur.
6. Zirai kazanç sahipleri ile ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı,diğer kazanç ve irat elde eden gelir vergisi mükelleflerinin geçici vergi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Gerçek usulde vergilendirilen zirai kazanç sahipleri, bir takvim yılında elde ettikleri kazançlarını Gelir Vergisi Kanunu'nun 92. maddesi uyarınca takip eden yılın Mart ayının 25. günü akşamına kadar beyan edeceklerdir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. Maddesine göre gerçek usulde vergilendirme şartlarını taşımayan çiftçilerin zirai kazancı, hasılatları üzerinden tevkifat yapılarak vergilendirilir. Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermez.
Çiftçi işletme defteri tutan mükellef GERÇEK usulde vergilendirilen mükelleftir. Satışların da Fatura kullanılır. Gerçek usulde vergi mükellefi olanlar diğer mükelleflerden farkı yoktur. Fatura alır fatura düzenler.
Madde 1 – Zirai kazanç ölçüleri; gerçek veya götürü usulde vergiye tabi çiftçilerin beyan ettikleri hasılat ile ziraat birimlerinden (dekar, hayvan ve meyve ağacı sayısı gibi) almaları gereken ürünler arasında randıman, fiyat, işçilik ve maliyet açısından karşılaştırma ve kontrolü sağlamak amacıyla tesbit edilir.
Gelir vergisinin tarımda bir diğer uygulama şekli de stopaj (Kaynakta kesim) uygulamasıdır. Bu uygula- mada tarımsal ürünlerin alış fiyatı üzerinden belirlenen stopaj oranları kadar bir tutar gelir vergisi olarak kesil- mekte, arda kalan kısım çiftçiye ödenmektedir. Stopaj oranları %2 - %4 arasında değişmektedir.
Mükellef: Madde 13 – Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler öder.
Zira, Gelir Vergisi Kanunu'na göre; sürekli bir ticari faaliyetle uğraşılmadığı durumda, gayrimenkul satışından elde edilen gelirler “değer artışı kazancı” olarak vergiye tâbi tutuluyor. Ev, arsa, tarla veya iş yeri satışlarından elde edilen kazançlar gelir vergisine tâbi bulunuyor.
Bazı ülkelerde, çiftçilerin gelirleri oldukça düşükken, bazı ülkelerde ise yüksek olabilir. Örneğin, Türkiye'de çiftçilerin aylık ortalama geliri yaklaşık 15.000-30.000 TL civarındadır. Çiftçiler, geleneksel olarak aile işletmeleri olarak çalışırlar.
Bu kapsamda; kira gelirlerindeki 9 bin 500 Lira olan istisna tutarı, 21 bin liraya çıkarıldı. Böylece, 2023 yılında elde edilen kira gelirlerinin 21 bin lirası vergiden istisna olacak. Kira gelirinin 21 bin lirayı aşmaması halinde beyanname verilmeyecek.
Küçük çiftçi muaflığı: (*) Madde 10 – (Kaldırılmadan önceki şekli) Küçük çiftçi Gelir Vergisinden muaftır. Çiftçilerin bu vergi karşısında küçük çiftçi olup olmadıkları 12 nci ve 13 üncü maddelerde yazılı işletme büyüklüğüne ve yıllık satış tutarı esaslarına göre tayin olunur.
Vergi levhası almak için https://intvrg.gib.gov.tr adresinde kullanıcı girişi bölümünden size ait bilgilerin bulunduğu sayfaya giriniz. Burada “sorgulamalar” sekmesini tıklayın. Açılan pencerede yer alan seçeneklerden “Vergi Levhası Oluşturma” seçeneğini tıklayınız.
Bu düzenlemeye göre zirai faaliyetlerin kaynağı arazi, deniz, göl veya nehir olabilir. Bu kanuna göre söz konusu kaynaklarda gerçekleştirilen her türlü ekim, dikim, yetiştiricilik, bakım, üretim ve ıslah faaliyetleri zirai faaliyetler kapsamında değerlendirilmektedir.
Ancak, yukarıda yazılı maddelerin bazıları tevkifata tabi değildir. 3- Zirai stopaja tabi olmayan ürünler nelerdir? Hububat Mamülleri: Arpa Kırması, Buğday Kepeği, Buğday Unu, Bulgur, İrmik, Makarna, Nişasta, Razmol, Çeltik Kepeği, Bonkolite.
Zirai işletmenin ürünlerinin değerlendirilmesi ve zirai üretime bağlı olarak işletilmesi zirai faaliyet olarak kabul edilir. Bu anlayış içinde domatesten salça, sütten peynir veya yoğurt, ayçiçeğinden yağ, pancardan veya üzümden pekmez elde edilmesi zirai faaliyet olarak kabul edilir.
2023 yılında fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlendi. 30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu.
e-Fatura mükellefi değilseniz bu işlemin GİB Portal üzerinden yapılması gerekmektedir. 4.400 ve 5.000 TL altı meblağlar için kağıt fatura kesilebilir.
Yapılan mal ve hizmet alımlarında fiş veya fatura alınmaması kayıt dışı bir işlemdir. Alış-verişlerde belge düzenlenmemesi hem tüketici haklarının kullanımına engel olmakta, hem de vergi kanunları açısından vergi matrahının azaltılması sonucunu doğurmaktadır.
Gelir elde etmekte olan her yurttaş, gelirinin kanunçerçevesinde belirlenmiş ilgili oranı kadar olan kısmını vergilendirmeklemükelleftir. Gelirvergisi, gelir elde etmekte olan gerçek kişilerin, elde ettikleri gelirlermiktarı üzerinden devlet tarafından alınan bir vergi türüdür.
Gerçek Usul Vergilendirme Nedir? Gerçek usul vergilendirme esas vergilendirme usulüdür. Gerçek usulde, mükellefler gelir ve giderlerine ait kayıtları göstererek ve beyan ederek birtakım vergileri ödemekle yükümlülerdir. Gerçek usule tabi olan kişiler KDV, stopaj ve gelir vergisi öder.
Kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin defter tutma yükümlülükleri bulunmamaktadır. 7338 sayılı Kanunla, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa eklenen mükerrer 20/A maddesi ile basit usule tabi mükelleflerin ticari kazançları gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri