Pırlantayı ifade eden ağırlık birimi karattır. Eğer pırlantanın ağırlığı 1 karatın altında ise ağırlık birimi olarak santim kullanılır. Örneğin 0,20 karat bir pırlanta için 20 santim ifadesi kullanılır. Yine aynı şekilde eğer pırlantanın ağırlığı 1 karatın üzerinde ise virgülden sonraki kısım santim olarak belirtilir.
Aynı zamanda satın almış olduğunuz pırlanta takıların belirli kısımlarında karat bilgisi bulunmaktadır. Örneğin yüzüklerde halkanın iç kısmında, küpelerde montür kenarlarında, kolyelerde kilit klipslerinde bulunabilirler.
Karat pırlantaların ağırlık birimidir. 1 karat pırlanta 0,20 grama eşdeğerken 1 gram pırlanta 5 karata tekabul etmektedir. Pırlanta karatları her 10'dalık birimde farklı fiyattan hesaplanır. Örneğin 0,10 karatlık pırlantaların birim fiyatı x fiyattan hesaplanırken, 0,20 karatın fiyatı 2x fiyattan hesaplanır.
Pırlanta baget yüzüklerde genellikle 14 ayar ve 18 ayar altın metal kullanılmaktadır. Pırlanta Baget Yüzükte Ayar Yazar mı? Pırlanta baget yüzük içerisinde altın montürünün kaç ayar olduğunu gösteren ifadeler yer alır. Bu ifadeler genellikle 8K, 14K, 18K şeklinde yazılır ve altının saflığını yani ayarını ifade eder.
Karat, 0,2 g'a (200 mg) eşit olan bir kütle birimidir.
İlgili 44 soru bulundu
Eğer aldığınız ürünün üstündeki pırlanta en az tek başına 0.30 Karat dan başlıyor (0.35, 0.40, 0,70 ve yukarı doğru) ve bunun üstündeki ağırlıkları kapsıyor ise uluslar arası geçerliliğe sahip pırlanta almanızı şiddetle öneririz.
Karat büyüdükçe taş da büyür. Bu anlamda zümrüt taşının görünürlüğünün fazla olması, yeşil görünümün öne çıkması isteniyorsa daha yüksek karatlı bir model tercih edilebilir.
Pırlanta sektöründe pırlanta tektaş yüzük hazırlanırken genellikle 0.05 dan başlayarak 0.10, 0.25, 0.50, 0.70, 1.00, 1.25, 1.50, 1.75, 2, 3 ve 4 karat olmak üzere gruplandırılan bir sistem kullanılır.
Pırlanta yüzük seçimlerinde en iyi tercih edilecek renk grubu colorless kategorisi olan D-E-ve F renk pırlanta grubudur. Near colorless grubu G ve H renk pırlantalar hem uygun hem de kalitelidir. Daha ekonomik isteyenlerde ise beyaz rengi yakalanabilecek I-J renk pırlanta düşünülebilir.
Pırlanta yüzüklerinin altın ayarı genelikle 14 (585) ve 18 (750) ayardır, elmas ürünler de ise genellikle 8 (333) ayar altın kullanılır. Yüzüğün altın ağırlığını da yine bütçenize göre belirleyebilirsiniz.
Evlilik Teklifi Yüzüğü Kaç Karat Olmalı ? Evlenme teklifi için ideal tektaş boyutu 0.20 CT ile 0.60 CT arasındadır. Kadınlar taşlar arasında en çok bu karatları tercih etmektedir. Tamtur ve beştaş yüzüklerde ise karat ağırlığı, yüzükte bulunan tüm pırlantaların toplam karat ağırlığını ifade etmektedir.
18K mücevheri tanımak oldukça basittir - 18K, 18Kt, 18k veya bunlara benzer bir varyasyonla damgalanmış öğeyi göreceksiniz. Mücevherin yüzde 75 altın içerdiğini sembolize etmek için zaman zaman 18K altın 750, 0.75 veya bunlara benzer bir damga ile işaretlenmiştir.
Pırlantanın sivri ucuyla kağıda bakılır. Taşın içinde dairesel bir yansıma görülürse pırlanta sahtedir. Taştaki noktayı veya yansımayı göremezseniz, o zaman elmas gerçektir. Gerçek bir pırlantanın güçlü kırılma nitelikleri olduğu için, ışık düz bir çizgi yerine farklı yönlere doğru uzayacaktır.
Pırlantayı ifade eden ağırlık birimi karattır. Eğer pırlantanın ağırlığı 1 karatın altında ise ağırlık birimi olarak santim kullanılır. Örneğin 0,20 karat bir pırlanta için 20 santim ifadesi kullanılır. Yine aynı şekilde eğer pırlantanın ağırlığı 1 karatın üzerinde ise virgülden sonraki kısım santim olarak belirtilir.
9 Ayar altın daha çok yüzük, küpe, bileklik, kolye ve hızma yapımında kullanılır. Ayarı yüksek ürünlere göre daha uygun fiyatlı olduğu için çok tercih edilir. Alacağınız takı altının tüm avantajlarına sahip olacaktır. Ürününde herhangi bir kararma ya da solma olmayacak, suyla etkileşime girse bile bozulmayacaktır.
Ayrıca altın takıların ayarları bazen karatın kısaltması olan 'k' harfi ile takının üzerinde belirtilir. Milyem değeri yerine 24 ayar altınlarda 24k, 22 ayar altınlarda 22k, 18 ayar altınlarda 18k, 14 ayar altınlarda ise 14k ibaresini görebilirsiniz.
F ve G arasındaki farkı gözle görmek mümkün değildir. Bu yüzden eğer bütçenize uygun seçenekler arıyorsanız, G sizin için daha uygun fiyatlar içermektedir. Çok ince bir fark içermesi sebebiyle bariz farklılıklar göremeyebilirsiniz. F color ve M color arasında bu farkları daha net bir şekilde görebilirsiniz.
Baget pırlantalar genellikle diğer pırlanta kesimlerinden daha ucuzdur çünkü daha az kesim gerekir. Büyük olasılıkla maliyetleri, örneğin yuvarlak bir pırlanta veya zümrüt kesim bir pırlantaya göre karat başına daha ucuzdur.
H Renk Pırlantalar
Bu pırlantalar ile renksiz pırlantalar arasındaki farkı ancak pırlanta uzmanları anlayabilirler. G renkli pırlantalara göre, H renkli pırlantalar biraz daha ucuzdur. Fakat renksiz pırlantalardan önemli oranda daha ekonomiktir.
Bu nedenle gerçek pırlantanın kaç karat olması gerektiği, tasarımın türüne göre farklılaşabilir. Evlilik tekliflerinde 0.20-0.40 karat pırlanta yüzükler, istenilen tasarıma ulaşılması noktasında yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra pırlanta kolyelerde 0.02 karat, 0.10 karat sıklıkla tercih edilir.
0.05 karatlık baget yüzükler olduğu gibi 0.10 karatlık yüzükler de bulunur. Baget yüzüklerde tasarım oldukça titiz bir şekilde yapılır.
SI (Slightly Included) – Hafif İzli
Bu sınıfta olan taşlara ise lupla baktığımızda çok rahat bir şekilde içindeki izleri görmemiz gerekir. Piyasada ticareti yapılan taşların orta sınıfıdır.
FOREVERMARK, DE BEERS'İN PIRLANTA MARKASIDIR...
De Beers, 125 yıllık deneyimiyle dünyanın en büyük pırlanta üreticisi ve birçok madenin sahibidir; kısacası dünyanın pırlanta imparatorudur. De Beers, dünyadaki ilk pırlanta markası Forevermark'ı yarattı. Dünyada Forevermark'tan başka bir pırlanta markası bulunmamaktadır.
VVS'in ingilizcesi Very Very Small yani çok çok küçük izler anlamına gelir. VS'in açılımı ise Very Small çok küçük izler anlamına gelir. 1 ve 2 dereceleri ise izlerin tipine, yerine ve yoğunluğuna göre derecelendirmedir. İz adetini belirtmez, sadece 1 derecesinin 2 derecesinden daha iyi olduğunu ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri