544 nolu VUK tebliği ile, 01.01.2023 – 31.12.2023 tarihleri arası yazar kasa kullanma limiti, KDV dahil 4.400 TL olmuştur.
Tahsilat makbuzu kaç liraya kadar kesilir? Tahsilat makbuzunun yasal geçerliliğinde, Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışı işlemleri önlemek amacıyla belirlediği bir limit vardır. 7.000 TL'yi aşan ödemelerin banka, finans kuruluşları ve PTT aracılığıyla yapılması zorunludur.
Bu kapsamda, aynı gün içinde toplam miktarı 7.000 TL'yi aşan veya farklı tarihlerdeki kısım kısım gerçekleşen ödemelerle 7.000 TL'yi aşan ödemelerin finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi zorunludur.
Konu: Yabancılara Gerçekleştirilen Satışlarda 7 Bin TL'lik Nakit Tahsilat Sınırı Kaldırıldı. Bilindiği üzere, aynı gün içinde toplam miktarı 7.000 TL'yi aşan veya farklı tarihlerdeki kısım kısım gerçekleşen ödemelerle 7.000 TL'yi aşan ödemelerin finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi gerekmekte.
332 Vergi Usul Kanunu genel tebliği ile 8.000.-TL'ye düşürülmüştür. En son yapılan değişiklik kapsamında yasal sınır tutarı, 459 Vergi Usul Kanunu genel tebliği ile 7.000.-TL'ye düşürülmüştür.
İlgili 16 soru bulundu
Dolayısıyla, söz konusu düzenleme gereğince mükelleflerin 7 bin lirayı aşan her türlü tahsilat ve ödemelerini finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.
Tahsilat makbuzu, genel anlamda satışı yapılan bir mal yahut hizmetin ödemesi gerçekleştirilen kesilen makbuz çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu makbuz iki ticari taraf arasında düzenlenmektedir. Ödeme yapılırken düzenlenmesi gerekmekte olup, böylece alınan ödeme resmi şekilde belgelenmektedir.
İşletmeler, mal ve para alım satımında tahsilat makbuzu kullanarak kendini güvenceye alır. Ödemeler birbirinden farklı şekillerde işletme ve müşteri tercihine göre yapılabilir. Örneğin, nakit, kredi kartı veya çek yoluyla ödeme yapılmış olsa da hepsinde bir makbuz bulunur ve bunlar ödemenin yapıldığının kanıtıdır.
Ticari işletmelerin gerçekleştirdikleri tüm alım satım işlemlerinin ardından makbuz kesmesi gerekir. Kesilen makbuz, tahsilatın gerçekleştiğinin en büyük kanıtı niteliğindedir.
544 nolu VUK tebliği ile, 01.01.2023 – 31.12.2023 tarihleri arası yazar kasa kullanma limiti, KDV dahil 4.400 TL olmuştur.
Nakit avans limiti, bankanız tarafından belirlenen kredi kartınızdan çekebileceğiniz maksimum nakit avans tutarıdır.
Bununla birlikte tahsilat ve ödemeye konu işlem tutarının 7.000 TL'yi aşması halinde de, bedelin farklı tarihlerde kısmen ödenmesinde işlemin toplam tutarı dikkate alınarak ve her bir tahsilat ve ödeme, tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla gerçekleştirilecektir.
Tahsilat makbuzu 2 nüsha olarak düzenlenir, makbuzun aslı ödemeyi yapan tarafa verilir, sureti tahsil eden tarafta kalır. Alındı belgesi olarak da bilinmektedir. Ödemenin kredi kartı, havale ve eft gibi yöntemlerle gerçekleştirilmesi durumunda banka dekontu tahsilat makbuzu yerine geçer.
Havale yapan kişi aslında karşı tarafa olan borcunu ödemektedir ve ödediği borca karşılık dekont almaktadır. Dekontta, maalesef Türk Borçlar Kanunu 103. maddesinde sayılan makbuzdur değildir, çünkü dekont alacaklıdan değil Bankadan alınan bir belgedir.
Bankalarca düzenlenen dekontlar VUK'da sayılan fatura veya fatura yerine geçen belgeler arasında yer almamaktadır. Ancak, Maliye Bakanlığı 243 ve 246 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğleri ile hesap bildirim cetvelleri ve dekontların fatura veya benzeri olarak kabul edileceği açıklanmıştır.
Kayıt dışı işlemlerin önüne geçebilmek adına tahsilat makbuzlarında 7000 TL'lik bir limit vardır. Bu limit üzerindeki ödemeler banka, finansal kuruluşlar ve PTT üzerinden gerçekleştirilir.
e-SMM düzenlenebilen makbuz paketi 39 TL + KDV. olup, yıllık sınırsız makbuz paketi ise 299 TL+KDV' ne. satın alınabilir. Ayrıca Makbuztek Youtube kanalından da yararlı
Her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere, bu zorunluluğa uymadığı tespit edilen birinci sınıf tüccarlara 1.400 TL, ikinci sınıf tüccarlara 700 TL özel usulsüzlük cezası öngörülmüştür.
Yazarkasa fişinin verilmemesi ve alınmaması durumunda 01.01.2021 tarihinden itibaren 380,00 TL özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.
* 2023 yılı itibariyle Ba- Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 213 sayılı VUK'nun Mükerrer 355'inci maddesine göre 7.500.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Vergi Usul Kanununa göre fatura ve serbest meslek makbuzlarının kesimi, mal ya da hizmetin sunulduğu, yani işin bittiği ya da karşılığının tahsil edildiği tarihte düzenlenip kesilmek mecburiyetindedir. Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabidir.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine geçmez, sadece yapılan tahsilatı belgelendirmek için kullanılır. Bu nedenle tahsilat makbuzuna ilişkin bedelin gider olarak muhasebe kayıtlarına alınması söz konusu değildir.
Tediye makbuzunu parayı ödeyen taraf düzenler, tahsilat makbuzunu parayı alan taraf düzenler. Tahsilat makbuzunda, parayı alan firma bölümüyle makbuzu kesen firma bölümü aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri