5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
Biyolojik, bilişsel ve toplumsal-duygusal süreçlerin birbiriyle etkileşimleri ile insanın doğum öncesinden ölüme kadar uzanan yaşam dönemlerini meydana gelir. Çocukluk dönemi doğumdan itibaren 11-12 yaşına kadar süren zamanı kapsar. olarak kabul edilir.
Yani çocuk dediğimiz 0-18 yaş arasını kendi içinde ayrıca bebek, çocuk, ergen şeklinde ayırmalıyız.
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
İlgili 21 soru bulundu
20- 30 yaşlar arası genç yetişkinlik, 40- 50 yaşlar arası orta yetişkinlik 60 ve sonrası yaşlar ileri yetişkinlik dönemi olarak adlandırılmaktadır (Santrock, 2012; Boyd ve Bee, 2015).
18-65 yaş arası: genç, 65-74 yaş arası: genç-yaşlı, 74-84 yaş arası: yaşlı, 85 yaş ve üzeri: çok yaşlı kabul edilmektedir.
Bu Sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, onsekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
Çocuk Koruma Kanunu'na göre 18 yaşını doldurmamış her birey çocuktur, daha erken yaşta ergin olsa bile.
Kızlarda adet görme yaşını ortalama olarak 9 yaş ila 12 yaş arasında belirttik. Ancak bu süreç tamamen kişisel olarak değiştiği için adet görme yaşı daha uzun da sürebilir. En erken adet görme yaşı 9 olurken üst sınırı ise 16 olarak belirtebiliriz. Yani bir kız çocuğu için adet başlangıcı 16 yaşı bulabilir.
Ergenlik dönemi çocuğun bedensel, psikolojik, zihinsel ve sosyal olarak değişimler sonrasında yetişkinliğe dönüştüğü bir geçiş sürecidir. Kendi içinde aşamaları olan ergenlik 12-14 yaş aralığındaki erinlik, 15-17 yaş aralığındaki orta ergenlik ve 18-21 yaş aralığındaki geç ergenlikten oluşuyor.
Beyin, geç ergenlik döneminde gelişimini artık tamamlamaktadır. Bununla beraber, frontal (ön) lob 25 yaşına kadar gelişimini sürdürmektedir. Bu nedenle literatürde geç ergenlik 18 ila 24 yaşları olarak kabul edilmektedir.
Tablet ve akıllı telefon kullanımı 30'uncu aydan 13 yaşına kadar aile kontrolünde gerçekleşmeli. Bu yaş çocukları gelişim özellikleri gereği otokontrol sağlayamazlar. Bu nedenle ailelerin özellikle 6 yaşına kadar bu araçları çocuklarıyla birlikte kullanmaları gerekiyor.
Ortalama bir çocuk, dördüncü yaşın ikinci döneminde sözlü olarak saymaya “bir”den başka bir sayıyla başlayabilir. Bazı çocuklar bunu dördüncü yaşın daha erken bir döneminde de yapabilir.
Yine 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'na (ÇKK) göre, "Çocuk: Daha erken yaşta ergin olsa bile, onsekiz yaşını doldurmamış kişiyi" ifade eder. Bu tanımlardan anlaşılacağı üzere herhangi bir nedenle ergin olmuş olsa bile 18 yaşını doldurmamış herkes çocuk olarak kabul edilecektir.
11 yaşını çocuk olarak kabul ediyoruz, ancak 13 14 yaş psikolojisi artık "neredeyse yetişkin" bir insan. Bu değişiklikler ebeveynleri sevindirirken, aynı zamanda çeşitli zorluklar da doğurmaktadır.
Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.
17 yaş, orta ergenlik döneminin artık sonudur. Bu dönem ergenliğin başından beri yaşanan duyguların, ailenin yönlendirmelerinin, çevreyle kurulan özdeşimlerin harmanlandığı ve kişinin kendine özgü olgular oluşturduğu dönemdir. Bu yaşla birlikte birey artık bir yetişkin sayılmaktadır.
Yani kişi 18 yaşına kadar çocuk sayılır ve 18 yaşını doldurduğu günden itibaren yetişkin bir birey sayılır.
Yine de kanunen 18 yaş altı herkes "çocuk" tabii ki.
Bu sınıflandırmaya göre; 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ise ileri yaşlılık olarak gösterilmektedir (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2013: 2).
Birleşmiş Milletler Nüfus Araştırmaları Fonu'na göre 60 yaş ve üstü bireyler yaşlıdır. Gelişmiş ülkelerde 65 yaş ve üstü yaşlılık olarak kabul edilir. • Genel uygulamada 65 yaşın yaşlılık başlangıcı olduğu kabul edilmektedir.
Yaş;Kronolojik ve Biyolojik yaş olarak iki biçimde açıklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri