Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en temel sebebi olarak, jant şeklinde ifade edebiliriz. Yüksek hızda eğer titreme fark ediyorsanız, ön tekerleklerin ayarı bozulmuş olabilir. Eğer titreme arka kısımlarda ise, balanstan kaynaklı sorunlar oluşmuş olabilir. Araçlarınızın lastiklerinin belirli bir ömrü vardır.
Yüksek hızlarda titreme
Eğer ki aracınız 100-120 km/h gibi hızlarda titreme yapıyorsa rot ayarlarında problem olabilir, kontrol edilme vakti gelmiş olabilir. Ön takımlarda rotiller veya rot kollarında bir problem varsa araba titreme yapacaktır. Diğer yandan lastik durumu da bu hızlarda titremelere sebep olabilir.
Direksiyon titremesinin en yaygın nedenlerinden birisi rot ayarlarının bozuk olmasıdır. Rot ayarları bozuk olması durumunda, tekerleklerin birbirine farklı olarak konumlandırılması direksiyonun titremesine neden olur. Özellikle engebeli yollarda sürekli araç kullanmak, zamanla rot ayarının bozulmasına neden olur.
Jant eğik olduğu için direksiyon bir yöne döndürüldüğünde tekerlekler bu komutu uygulamakta zorlanır. Direksiyon titremesi, sürüş güvenliği açısından büyük bir sorundur ve önlem alınmazsa hem araçta daha büyük sorunlara yol açabilir hem de can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir.
Titreyen bir direksiyon simidi basitçe lastiklerinizin dengesiz olduğu veya aracınızda aşınmış bir bileşen olduğu anlamına gelebilir, ancak aynı zamanda işlevsiz bir fren sistemi gibi çok daha derin bir sorunu da ifade edebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Cevap: Düz yolda belli bir hızdan sonra araçtaki titreşimler şunların habercisi olabilir: Aracın sürtünme problemleri olabilir. Fren rotoru ayarları sorunlu olabilir. Lastiklerde sıkıntı olabilir.
Direksiyon Kutusu Arızası Nasıl Anlaşılır
Direksiyonda oluşan boşluk, direksiyonu çeviriken gelen ses, direksiyon sertleşmesi, direksiyon toparlama sorunu ve direksiyon kutusu yağ kaçağı gibi örneklendirebileceğimiz belirtileri olabilir.
Rot ayarı bozuk olan araçların tekerlek dişlileri sıyrılır. Bunun sonucunda da tekerlekler, çok daha çabuk eskir. Dönüş sırasında tekerleklerden ses gelmeye başlayabilir. Direksiyonun doğrultusu ile tekerleklerin doğrultusu arasında belirgin bir fark olması durumunda rot ayarının bozukluğundan söz edilebilir.
Sağa ya da sola çekme var sa rot ayarından, Direksiyonda titreme varsa balans ayarından, Frene bastığında titreme varsa disklerinin eğrilmiştir. Yani tornaya girmesi gerekir.
Çoğu zaman, bu sarsıntı veya titreme motor bölümünden gelecektir. Bunun en yaygın nedenleri şunlardır: Kirli veya tıkalı bir yakıt filtresi. Sorunsuz çalışmayan bujiler.
Aksın ucuna bağlı olan ve aracınız seyir halindeyken amortisörün aşağı ve yukarı salınımını takip eden aks kafası bozularak direksiyonda titremelere sebep olabilir.
140'daki titreme balanstan olmaz, genelde 120'den sonra kesilir, daha sonraki süratlerde meydana gelen titreme genelde ön düzenden yada lastiklerden kaynaklanır...
Sağa veya sola doğru direksiyonu sonuna kadar çevirdiklerinizde ise tık ses geliyorsa direksiyon boşluğu vardır. İşte o reelinde direksiyon paketi içerisindeki milin sonuna geldiğinizin ifadesidir. Milin sonuna gelmek ise mil üzerinde dönen dişlinin birden diş sonuna çarpmasıdır.
Yüksek hızlarda ortaya çıkan titreme balans bozukluğuna işaret. Balans bozukluğu lastikteki tel kırılması, balon yapma veya dengesiz aşınma gibi durumlar hariç ayarla düzelebilir. Diğer ihtimallerde lastik değişimi şart... lastik havası olabilir yada lastiğin janta tam oturmamış olabilir.
Balans ayarı bozulmuş tekerlekler
Balans ayarında ağırlığın tüm tekerleklere eşit bir biçimde dağıtılması amaçlanıyor. Eğer balans ayarında bir bozukluk yaşanmışsa bu gaza basınca direksiyon titremesine neden oluyor. Balans ayarından kaynaklı direksiyon titremeleri daha çok yüksek hızlarda oluşuyor.
En Yaygın Otomatik Şanzıman Sorunları
Mekanik aksamlar aşındığında veya yağ özelliklerini kaybettiğinde vites değişimlerinde tekrarlayan sorunlar oluşmaya başlar. Özellikle kalkışlarda titreme yapıyor sorunu, otomatik şanzımanda sorun olduğu anlamına gelir.
Direksiyonunuzla birlikte aracınız da titriyorsa, mutlaka lastiklerinizde sorun var demektir. Direksiyon titremesinin elbette birçok farklı nedeni olabilir. Bu yüzden direksiyon titremesi neden olur sorusunun yanıtı ise, direksiyonunuzun ne zaman ve nasıl titrediğine bağlı olarak değişmektedir.
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Rot balans ayarı veya yalnızca rot ayarının bile bozuk olması, sürüş konforuna ve aracın uzun vadedeki ömrüne doğrudan etki eder. Sürüş esnasında aracın olması gerektiğinden daha fazla titremesi ya da sağa veya sola çekmesi, rot balans ayarının bozuk olduğunun öncelikli işaretleridir.
Titreşim mekanik organlara zamanla zarar verir. En basitinden vidalar bile kendi kendine açılmaya başlar. balans bozukluğu demek, dönen tekerin dikey eksende düz değil yalpa yaparak dönmesi demektir.
Direksiyon kutusu tamiri fiyatı
Ortalama 1.000 tl – 1.500 tl arasında fiyatlara direksiyon kutusu revizyonu yaptırabilirsiniz. Bu fiyat aralığı sadece direksiyon kutusu tamiratı için geçerli olup direksiyon kutusunu aracınız üzerinden sökme takma işçilik ücreti dahil edilmemiştir.
Öncelikle aracınızı boş bir araziye ya da yolun kenarına çekip bir süre beklemeniz gerekir. Böyle bir sorunun tespiti ilk olarak aracın ön kısmında gelen seslerdir. Her direksiyon hareketinde bu sesler daha da artar. Direksiyon mafsalını değiştirmeniz gerekir.
Bunu en kolay anlamanın yolu aracınıza belirli periyotlarda ön takım kontrolü yaptırmaktır. Direksiyon kutusu tamirinin en önemli sebebi direksiyon kutusunda oluşan boşluk TÜVTÜRK muayenesinden geçmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri