Herhangi bir risk faktörü olmayan kişilerin 45-50 yaşlarında rutin kolonoskopi kontrollerine başlaması gerekir. Ailesinde kolon kanseri geçmişi olan risk grubundaki hastaların rutin kolonoskopi kontrollerine daha erken yaşlarda başlaması gerekebilir.
Riskli hastaların daha erken olmak üzere; kişilerin, 40 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırması önerilir. Medicana International Ankara Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Tek bilgi verdi...
Kolon kanserinden korunmak için incelemenin 50 yaşını aşmış herkese yapılması önerilir.
Çocuklarda aslında endoskopinin veya kolonskopinin yaşı yoktur. Yeni doğandan itibaren her yaş bebeğe ve çocuğa endoskopi yapılabilir. Erişkinlerden farklı olan tek şey endiskasyonlardır.
Artık kolon kanseri için tarama başlangıç yaşı 45 yaşa düşürüldü. 45 yaşından daha önce taramaya başlanılacak durumlar ise; Ailede ve yakın akrabada kolon kanseri varsa, en genç tanı alan hasta yaşından 10 yaş önce.
İlgili 34 soru bulundu
Bağırsak kanseri için: Kolon ve rektum kanserinin erken teşhisi için kolonoskopi kesinlikle yapılmalıdır. Ailesinde kolon veya rektum kanseri olan kişiler ile 50 yaşın üzerinde bireylerde her 5 yılda bir kolonoskopi yapılması önerilmektedir.
Bilimsel araştırmalara göre kolon kanseri, 50 yaş üzeri bireylerde daha sık görülür. Ancak ailesinde kolorektal kanser öyküsü bulunan bireylere hangi yaşta olursa olsun risk altında oldukları için düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları önerilir. Protein ağırlıklı beslenenlerde de kolon kanseri riski daha yüksektir.
Kolonoskopi sırasında bağırsaklarda delinme yaşanabileceği ihtimalinin fazla olduğu hastalar. Şiddetli bağırsak iltihaplanması olan hastalar. Karın zarı iltihabi olan hastalar. Kalp krizi riski olan hastalarda kolonoskopi yapılmaması daha uygundur.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Kolonoskopi zararlı mıdır? Kolonoskopi sırasında oluşabilen en büyük komplikasyon, kalın bağırsağın delinmesidir. Gelişen teknoloji ile birlikte son derece düşük oranda oluşan bu yırtılmaların tedavisi için cerrahi müdahale gerekir. Kolonoskopi zararları ve riskleri bakımından bazı kişilere yapılmaz.
Genç yaşlarda kalın bağırsak kanseri sıklığında artışın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazı ai- lelerde kalıtımsal olarak genç yaşta kalın bağırsak kanseri daha sık görülmektedir. Fakat kalıtsallık 35 yaş altı bireylerde %35, 50 yaş altı bireylerde ise %20 kadar olguda rol oynamaktadır.
Tanısal amaçlı yapılabilir. Kanlı dışkılama, kronik ishal, kilo kaybı gibi şikayetleri olan çocuklarda. Kalın bağırsak, yada ince bağırsağın son kısmında bu semptomlara, hastalıklara neden olabilecek durumları, hastalıkları araştırmak için kolonoskopi yapılır.
Kolorektal kanser taramaları;
50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılması, 50-70 yaş arasında 10 yılda bir Kolonoskopi yapılmaktadır.
Özel hastanelerde ve muayenelerde endoskopi için alınan fark uygulayan doktorun yetkinlik seviyesine göre (Uzman Dr. – Doçent Dr. – Profesör Dr. gibi) değişiklik gösterebilmektedir. Kolonoskopi fiyatları 4000 – 10.000 tl arasında değişebilmektedir.
Makattan girilerek gerçekleştirilen kolonoskopi işlemi hem teşhis hem de tedavi amaçlı yapılabilmektedir. Bağırsak ucunda ışık ve kamera olan esnek bir tüple incelenir. Sanal Kolonoskopi ise Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile kalın bağırsağın Kolonun incelenmesine yarar.
Endoskopi ile mide problemleri yanında yemek borusu, on iki parmak bağırsak rahatsızlıkları teşhis edilebilir. Gastroskopi işleminde yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının bir kısmı; kolonoskopi de ise kalın bağırsak ve ince bağırsağın çok az bir kısmı değerlendirilir.
Kolonoskopi hazırlığında önceden likit bağırsak temizleyiciler içmek gerekirken bu tarz bir inceleme yapılacak hastaya müracaat ettiği anda makat yolu ile lavman tarzı ilaçlar uygulanması çoğu zaman yeterli oluyor.
Burada hastanın ön hazırlığı ve uyanma süreci süreyi uzatmaktadır. Ancak bazen uyutarak endoskopi süresi hastanın uyuduğu için ağrı ile ani hareketleri olmadığı için uyutmadan kolonoskopi ile aynı sürelerde yapılabilmektedir. Kolonoskopiden korkan kişilere uyutarak endoskopi tavsiye edilmektedir.
İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur.
Son yıllarda dikkat çeken kaygı verici gelişme; kalın bağırsak kanserinin (kolon ve rektum kanseri) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artıştır. Gözlenen tüm kalın bağırsak kanser vakalarının yaklaşık yüzde 10 kadarı 50 yaş altında gelişmekte.
Kalın bağırsakta başlayan bir kanser türü olan kolon kanserine, her yaşta rastlanmakla beraber genellikle 50 yaş ve sonrası yaşlarda daha fazla rastlanır. Sindirim sisteminin son kısmı olan bağırsakta polip adı verilen kanserli olmayan (iyi huylu) hücreler, kümeler halinde oluşmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri