4 yıllık üniversitenin 7 yılda bitirilmesi zorunluluğu 2014'te getirilmiş. Bu yıl 2021 de yani tam 7 yıl oluyor.
öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.
Öğrenciler, öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, içinde tamamlamak zorundadırlar.
Birinci ve ikinci ek sınavlar sonunda hiç almadığı ve/veya başarısız olduğu ve /veya doğrudan sınav yapılmayıp yarıyıl içi çalışmalarına göre başarı notu verilen dersler dahil başarısız ders sayısını en fazla beş derse indiremeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Kayıtlı olduğu lisans programını azami süresi içinde başarı ile tamamlayarak mezun olamayan öğrencilerin, Yükseköğretim Kanunu'nun 44(c) maddesi ve Bilkent Üniversitesi Lisans ve Ön Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin 3.4. maddesi uyarınca üniversite ile ilişkileri kesilir.
İlgili 19 soru bulundu
Azami öğrenim süresini tamamlayan son sınıf öğrencilerine, başarısız ve devamsız oldukları bütün dersler için 2 ek sınav hakkı verilir.
YÖK Yürütme Kurulunun 14 Temmuz tarihli kararıyla azami öğrenim süresini dolduran son sınıf öğrencilerine, daha önce hiç almadıkları dersleri yaz okulunda almalarına izin verilmiştir. Bu durumda olan öğrencilerimiz yaz okulu ekle/sil günlerinde (26-29 Temmuz 2021) açılan derslere kayıt yaptırabileceklerdir.
Öğrencilerin lisans eğitim hayatında bir süre bulunuyor. Bu sürenin geçilmesi durumunda tüm öğrencilik hakları elinden alınabiliyor. Hazırlık okumayan kişilerin normal şartlarda başarılı bir şekilde 4 yılda okulunu bitirebiliyor. Fakat başarısız olması durumunda en fazla 7 yıl hakkı bulunuyor.
Kayıtlı olduğu programa ilişkin derslerin verildiği yarıyıldan başlamak üzere, her yıl/yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmadan azami süre içinde mezun olamayan öğrenciler uzatmalı öğrenci statüsüne geçerler.
ANKARA - YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, YÖK Genel Kurulu kararıyla üniversitelerden atılmanın tamamen kaldırıldığını açıkladı. Alınan yeni karara göre, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora da dahil yükseköğretimde herhangi bir nedenle öğrenci atılamayacak.
Üst üste sekiz (8) dönem katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle YÖK kanunun 44/C maddesi kapsamında yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.
Kayıt yenileme nedir? - Kayıt ve Öğrenci İşleri Direktörlüğü Öğrenciler her akademik yarıyılın başında kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Yarıyıl kayıtlarının yapılabilmesi için o yarıyıla ait eğitim-öğretim ücretinin Akademik Takvim'de belirlenen tarihlerde ödenmiş olması gereklidir.
Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamamış ve ek sınav hakkını kullanarak veya kullanmayarak eğitimlerine devam eden öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Bu öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler.
Okuldan atılma sebepleri nelerdir? Bireylere, arkadaşlarına ve okul çalışanlarına söz ve davranışlar ile sarkıntılık yapmak, iftira etmek, başka insanları bu davranışlara kışkırtmak ya da zorlamak, gerçekleştirilen bu eylemleri sosyal medya aracılığı ile paylaşmak, okuldan atılma gerekçesi sayılmaktadır.
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun 44.maddesinin C fıkrası gereğince 4 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 7 yıl, 5 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 8 yıl, 6 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 9 yıl, ön lisans programlarında azami öğrenim süresi 4 yıldır.
Kayıt yenilemeyen öğrencilerin AKSİS ve E- Devlet sisteminde öğrencilik statüsü "Kayıt Yenilemedi" olarak işlenir ve öğrenciliği pasif duruma geçer. Kayıt yenilenmeyen yıl/yarıyıllar azami öğrenim süresine dâhil edilir.
Soru: Kaç dersten başarısız olursam okulum uzar? Cevap: İki durumda öğrencinin dönemi uzayabilir.Durum1: Bir yarıyılda 11 ve üzeri AKTS (Kredi) lik derslerden FF veya FG notu ile başarısız olan öğrencilerin 1 yarıyıl okulu uzar.
Açıköğretim sisteminde pasif öğrenci, kayıt yenileme işlemini yapmayan veya gerekli şartları sağlamayan öğrenciyi ifade eder. Pasif öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar ve sınavlara giremezler. Pasif öğrenciler, kayıt yenileme işlemini yaparak aktif öğrenci olabilirler.
Azami süreler ise öğrencinin kayıt yaptırdığı dönemden başlamak üzere önlisans programları için 8 yarıyıl, lisans programları için 14 yarıyıldır.
Anadalınızdan mezun olduktan sonra YANDAL programınızın bağlı olduğu fakülte yönetim kurulu kararıyla öğrenim süreniz en fazla iki (2) yarıyıl daha uzatılabilir.
Tasdikname alan öğrenciler tasdikname aldıkları okula geri dönemez ve aynı okulda eğitim hayatına devam edemez. Fakat farklı bir okula giderek kayıt yaptırabilir ve eğitim hayatına farklı bir eğitim kurumunda devam edebilir.
Ek sınavlara girme hakkı elde eden öğrenciler, azami öğrenim süresi sonunda yapılacak olan ilk ek sınavlara girmek zorundadır. Birinci ek sınava girmeyen öğrenciler, bu sınav hakkını kullanmış sayılırlar. Birinci ek sınavda başarısız olan öğrenciler, ikinci ek sınava girebilir.
Öğrencinin kayıt dondurma isteği bir yarıyıldan az olamaz. Haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde eğitim ve öğretim süresince en çok iki yarıyıl süre ile kayıt dondurulabilir.
e) Azami öğrenim süresi sonunda veya ek sınavlar sonunda bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik haklarından yararlanmaksızın sınırsız sınav hakkı tanınır. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenci, katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam eder, dönem sonu, bütünleme ve tek ders sınavlarına girebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri