Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
Yalıtım arızası olmasa bile, topraklama iletkeninden geçen kaçak akımların bozulması ya da kaçak akım rölesinin devreye girmemesi, enerji altında olan topraklanmamış ekipmana ve toprağa dokunan bir kişi için kaza tehlikesi oluşturabilir ve insan hayatı tehlikeye girebilir.
Yapılması gerekenler; 1- Kaçak Akım Rölesinin üzerindeki açma-kapama şalterinin açık konumda olup-olmadığı kontrol edilir. Kapalı ise açık konuma getirilir. 2- Kaçak Akım Rölesinin üzerindeki test tuşuna basılır ve yanındaki açma-kapama şalterinin otomatik olarak kapalı konuma gelip-gelmediği gözlemlenir.
Hayati olarak önem arz eden kaçak akım rölelerinin belirli bir açma kapama ömürleri bulunmaktadır. Markalarına ve tiplerine göre değişmekle beraber yaklaşık olarak 10 yıldır.
Amatör bir şekilde elektrik kaçağı tespit edebilmek için aracın eksi kutbunu sökerek akünün eksi kutbuna yaklaştırdığınızda, elektrik çekiyorsa kaçak bulunmaktadır. Ortalama 4 ya da 5 yıl ömrü olan akülerin ömrünün sonuna geldiği analog ya da dijital voltmetreler ile de anlaşılabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu elektrik elemanı, gerektiği durumlarda elektrik akımını kestiğinden dolayı can ve mal kayıplarını önleme görevini üstlenir. Bu öneminden dolayıdır ki kaçak akım rölesinin bozulması ciddi sonuçlar doğurabilir.
Kaçık akım kontrolü yeni kurulan her makine için kaçak akımın ölçülmesi önerilir. Bunu yapmak için en basit yöntem, topraklama iletkenindeki akımı klipsli bir ampermetre ile ölçmektir.
Tesisatta oluşan bu aşırı gerilimler kaçak akım koruma şalterlerinin kaçak akım olarak algılayabileceği akım darbelerine neden olabilir. Bu nedenle aşırı gerilim darbeleri oluşması sırasında kaçak akım koruma şalterleri devreyi açabilirler.
Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır.
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
Kaçak akım 300 mA değerini geçtiğinde ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesi söz ko- nusu olur. Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir. Standart: Kaçak akım rölesinin üretildiği standardı göste- rir.
NOT: Artık Akım Anahtarı: Kaçak akım rölesinin diğer ismidir. Mevzuatta kaçak akım rölesi yerine kullanılabilmektedir. Nominal Akım: Her devre ve devre elemanının yani elektrikle çalışan her cihazın çalışabileceği ve üzerinde taşıyabileceği bir akım değeri vardır.
30mA : İnsan hayatı ve elektrik çarpılmalarına karşı korumada 30mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır. 300mA : Olası izolasyon hatalarından oluşacak yangın riskleri için 300mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır.
Örnek olarak topraklama hattının kullanılmadığı bir cihazda kaçak akım oluşması durumunda, bu kaçak akım cihaz gövdesi üzerinden devreyi toprağa temas etmeden tamamlayacak ve röle atmayacaktır. Cihaza bir insanın dokunmasıyla kaçak akım, insan üzerinden devreyi tamamlayarak toprağa akacak ve röle atacaktır.
Kaçak akım rölesi, nötr kopması durumunda veya yüksek voltaj durumunda herhangi bir işleve sahip değildir.
Kaçak akım rölesi iptal etmenin zararları
Elektrik çarpması sebebiyle insan ölümlerine yol açabilir veya kalıcı hasar bırakabilir. Elektrikli cihazların bozulma ihtimali çoğalır. Tesisatınızın arızaları ortaya çıkmayacağından maddi ve manevi açıdan daha fazla sorun çıkaracaktır.
YANLIŞ: Bir hattın yalnızca 30 mA kaçak akım rölesi ile korunması yeterli değildir. 30 mA hayat koruma için gerekli iken, 300 mA de yangın koruması için ayni hatta bağlanmalıdır.
Elektrik iç tesisat yönetmeliği Madde 18 Kapsamında tesislerde hayat koruma eşikli koruma elemanları tanımıyla KAÇAK AKIM RÖLESİ Kullanımı zorunlu hale gelmiştir.
Kaçak akım rölesi, elektrik çarpmaları ve yangın riskini azaltmak için tasarlanmış bir cihazdır. Ters bağlantı, bu tür riskleri artırabilir. Ayrıca cihaz arızası meydana gelebilir. Ters bağlantı, kaçak akım rölesine zarar verebilir ve cihazın arızalanmasına neden olabilir.
Bunun için ilk olarak, elektrik sigortasının olduğu yere ulaşılmalı ve hangi şalterlerin attığının belirlemesi yapılmalıdır. Daha sonra, atan şalterin yukarı kaldırılması ve elektriğin yeniden kullanılmaya devam etmesi gerekir.
Kaçak akım şarteli tipleri ev için kullanılabilecek 30 mA değerinde ya da binanın ana tesisatı için kullanılabilecek 300 mA değerinde olmak üzere 2 şekilde mevcuttur. Her iki kullanım da beklenmeyen tehlikeleri önleme amacıyla etkili olacak ürünleri içerisinde barındırmaktadır.
Evde durduk yere sigorta atması, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve genellikle elektrik tesisatındaki sorunlardan kaynaklanır. Bu durum, eski veya yıpranmış kablolar, kötü bağlantılar, aşırı yüklenme, kısa devre veya arızalı elektrikli cihazlar gibi faktörlerden etkilenebilir.
Akım trafosu ile ilgili bir diğer eleman, açma rölesidir. Trafonun yaptığı ölçüm, iletkenlerden geçen akımda bir dengesizlik (fark) gösterirse RCD açarak elektrik beslemesini keser. RCD'nin çalışması en az ayda bir kez kontrol edilmelidir.
Kaçak Akım Rölesi Açma Süresi Testi
Bu test herhangi bir kaçak akım anında insan vucudu üzerinden izin verilen süre içerisinde rölenin açıp açmadığının testidir. Kaçak akım rölesi açma süresi testi için özel RCD test cihazları kullanılır.
DOĞRU: Kaçak akım rölelerinin koruma yapması için nötr hattına ihtiyacı yoktur. Nötr yok ise kaçak akım rölesinin nötr girişini boş bırakmanız yeterlidir. Gerekliyse, butonla test için küçük bir kon- figürasyon yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri