Kara lahananın farklı bir türü olan kale bitkisi, kıvırcık lahana, kale otu ve kale lahanası isimleriyle de bilinir. Kale yaprağı koyu yeşil renktedir ve kalındır. Kıvırcık, süslü ve dinozor olmak üzere 3 farklı çeşidi mevcuttur. Bunlar arasından tüketicinin en çok tercih ettiği tür dinozor türüdür.
Kara lahananın bir türü olan kale bitkisine, kıvırcık lahana , kale otu ve kale lahana da denir. Kara lahanadan daha serttir. Damarları daha geniş ve kalın olan kale bitkisi, koyu yeşil olan kale bitkisi besin değeri yüksektir.
Kale otu henüz ülkemizde yaygın biçimde tarımı yapılan bir bitki değildir. Bol yağışlı bölgeleri özellikle seven bitki, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarından yetiştirilebilir. Bitki soğuğa karşı da çok hassas değildir. Tohumdan üretim yapılacak ise sonbahar ayları tercih edilebilir.
Lahana, brokoli ve karnabaharın kardeşlerinden sayılabilecek, yeşil yapraklı kıvırcık bitki kale yaprağının tadı acımsı ve baharatlıdır. Sempatik görüntüsüyle dünya mutfağında fazlaca tanınan, bir çok sebze ve et yemeklerinde kullanılan kalenin faydaları uzun bir liste oluşturuyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bakır, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor gibi minerallerden zengin bir kaynaktır. Kalp hızını ve kan basıncını kontrol eder. Kolesterol düşürücü ve birçok kronik hastalıkların ana nedeni olan, vücuttaki iltihabı düşürücü etkileri vardır.
İlgili 33 soru bulundu
Kale yapraklarını yıkayıp incecik doğruyoruz. Kıymayı soğan sarımsak ve baharatla zeytinyağın da kavurduktan sonra sucukları da ekleyip 5 dakika kaleyi de ekliyoruz. 10 dakika kavrulduktan sonra suyu ekleyip pişiriyoruz. Harika vitaminli bir yemek.
Kale ise ilk bakışta karalahananın kıvırcık yapraklısı gibi görünse ve aynı aileden gelse de hem besin değeri hem de kullanım alanı açısından farklılıklar gösterebiliyor. Karalahana ve kale, içinde lahana, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar gibi sebzeleri de barındıran Brassica oleracea ailesine mensup.
Kale'i geniş bir kasede karıştırın, kalın sapları atın ve kalan yaprakları da parçalara ayırın. Bir yemek kaşığı zeytinyağı, elma sirkesi ve bir tutam tuz ekleyin. Ellerinizle bunları yapraklara yedirin. Kale'i bir dakika kadar ovun ki yumuşasın.
Vitamin, lif ve mineral zengini olan kale bitkisi bahar aylarında büyür ve dört mevsim yetiştirilebilir. Yaprakları el büyüklüğüne ulaştığında hasat edilen bu bitki son yıllarda faydaları ile dünyanın en ünlü simalarının dahi ilgisini çekmeye başlamıştır.
Tohum Ekim Zamanı:İlkbahar,sonbahar, iç mekanda her zaman. Tohum Ekim Mesafesi:Sıra arası 50-80 cm, sıra üzeri 100-110 cm arası.
Kale Tozu Katkısız,Doğal 60 gr
Steril bir ortamda ve özel fırınlarımızda kurutulan kale bitkilerimiz toz, kimyasal partiküller, sinek/böcek gibi zararlıların yumurta ve larvalarına maruz kalmadan, besin değerlerinin %95'ini, lezzet, aroma ve kokusunun %100'ünü koruyor.
Bir tepsiye yağlı kağıt serip üzerine kale yeşilliklerini yayıyoruz. Tüm baharatları ve zeytinyağını ekliyoruz. 140 derecede fırında turbo ayarda (amacımız kurutmak benzer ayar da olabilir) 20-25 dk veya kuruyup çıtır çıtır olana kadar pişiriyoruz.
Organik Kale (1 demet)
Lahana ve turpgiller ailesinden gelen kale bitkisi, görünüm olarak karalahanaya benziyor ancak içerik, lezzet ve doku açısından farklı. Baharatlı bir tadı var. Demir ve kalsiyum açısından zengin bir sebzedir.
Kale yada kermen, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen ordusal yapı. Bu tür tahkimatlar antik çağlardan beri kullanılagelmiştir ve askerî işlevlerinin yanı sıra idari, siyasi ve ekonomik merkez olarak iş görmüştür.
Kaynatılıp sıvı halde de tüketilebilen sebzenin suyunun da birçok faydası bulunmaktadır. Karalahana suyu; cilt ve saç köklerini besler, mide ve bağırsak ülserine iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu toksik maddelerden arındırır, idrar söktürücüdür, yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeyi destekler.
Kıvırcık lahana görünümlü, karalahanaya benzer acımsı ve baharatlı bir tadı var. Çorbası oldukça lezzetli oluyor. Kale bitkisini tek tek yıkayın. Sapları çok sert olduğu için kullanmayacağız.
Ege dinginliğinde çeşit çeşit yeşillik, salatalık, kırma zeytin, zeytinyağı, çilek, ceviz içi ve kızartılmış hellim peyniriyle hazırlanan bir salata tarifi Ege salatası.
Domatesleri 2dk kaynar suda bekletin ve kabuğunu soyup minik minik doğrayın. Soğanı ise yarım ay şeklinde ama çok ince kıyın; tuzla ovup yıkayın. Biberleri de küçük doğrayarak hepsini bir kap içinde toplayın. Yağ, limon ve tuzu çırparak sos edin bu sosu salataya gezdirerek servise sunun.
Kara lahana, birçok yemek çeşidine yakışabilen bir besindir. Kara lahanayı kavurma, haşlama, buharda pişirme yöntemleri ile hazırlayabilir; çorba, sarma, börek, yemek, salata olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra haşladıktan sonra mikserden geçirerek püre haline getirebilir ve et yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.
En meşhur lezzeti ise karalahana sarması veya yöresinde daha sık kullanılan adıyla karalahana dolması olarak bilinir. Etli veya etsiz iki haliyle de enfes olur. Karalahana çorbası ise çok doyurucu, çok şifalı bir tarifidir. Genellikle içine barbunya veya mısır konularak ve ek olarak mısır unu ilavesiyle yapılır.
Tencereye sıvı yağı koyup içine doğradığınız soğanları ilave edin. Soğan kavrulunca içine çiriş otunu boşaltın. Biraz kavurduktan sonra içine tuz ve pul biberini ilave edin çiriş otu suyunu salıp iyice kavrulduktan sonra üzerine yumurtaları kırın yumurta pişince servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Bu doğrultuda özellikle düdüklü tencerede en fazla 5 ya da 6 dakika içerisinde pişirilen bir ot türüdür.
"kıvırcık lahana" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 5 sonuç kale i. savoy i. broccoli i.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri