Kaçak elektrik borcundan dolayı
Kaçak elektrik kullanımı cezası ne kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
Kaçak elektrik kullanımının cezası tespit süresine ve ceza gerekçesine göre değişebilir. Normal şartlarda kaçak elektrik kullanım cezası aktif enerji bedelinin bir buçuk (1,5) katıdır. Eğer aynı abonelikte ikinci bir kaçak işlemi yapılıyorsa bu sefer aktif enerji bedelinin iki katı olarak yansıtılır.
Sayacın yerinde olmadığı, çalındığı durumda elektrik dağıtım şirketine başvuru yapılmalıdır. Başvuru Müşteri Hizmetleri Merkezlerine yapılmalıdır. Bu başvuru esnasında polis, itfaiye gibi resmi kurumlar tarafından sayacın yerinde olmadığına dair düzenlenen tutanakların sunulması gerekmektedir.
Kanun karşılıksız yararlanma kapsamına giren kaçak elektrik kullanımı için bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası belirlemiştir. Kaçak elektrik kullanmanın yaptırımı olarak yukarıda zikredildiği üzere yönetmeliğin 46. maddesinin 2. ve 3. fıkralar uyarınca para cezaları uygulanabilecektir.
İlgili 15 soru bulundu
Hapis Cezası Verilmiyor
Ancak kaçak elektriği kullanan kişi 5 yıl içinde aynı suçu işlerse, bu hükümden yararlanamayacak ve hapis cezası alacak.
Ancak, TCK m.163/3'te düzenlenen kaçak elektrik, su, doğalgaz kullanılması suçları nedeniyle alt sınırdan hükmedilen hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir.
Bazı bankaların kredi kartları ile şirketimize borç ödemesi yapılabilmektedir. Talep halinde şirketimizin anlaşmalı olduğu kredi kartlarına taksitli işlem sağlanabilmektedir.
Söz konusu kaçak elektrik kullanımı kiracının kendi adına kayıtlı olan bir aboneliğe aitse bu durumda ev sahibinin hiçbir yasal yükümlülüğü yoktur ve kiracı uygulanan cezayı kendisi ödemek zorundadır. Çünkü hem taşınmazın kullanım hakkı hem de taşınmaza ait olan abonelik kiracının sorumluluğu altındadır.
Elektrik abonesinin tacir olması halinde görevli mahkeme asliye ticaret mahkemesi olacak ve önce arabuluculuk yoluna gidilecektir. Abonenin tacir olmaması fakat yerin işyeri olması halinde ise dava asliye hukuk mahkemelerinde açılacaktır.
Kiracının kaçak elektrik kullanması durumunda ise sorumluluk tamamen kiracıya aittir. Elektrik kullanımı, genellikle faturalarla tespit edilebilen ve kayıt altına alınabilen işlemlerdir. Kiracı, kullandığı elektrik miktarı için düzenli olarak fatura ödemekle yükümlüdür.
Kaçak elektrik tutanağı aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan resmi belgelerdendir. Bu nedenle, ispat yükü bu belgenin aksini ispat eden tarafa düşmektedir.
İhbarcılara yapmış oldukları ihbar neticesinde; ihbar edilen mükellefe tahakkuk eden verginin %10 üzerinden ihbar ikramiyesi hesaplanmakta olup; bunun 1/3'ü nakden peşin ödenmektedir. Geri kalan kısım için ise tahsilattan ödenmesi yoluna gidilmektedir.
Web sitesi Online İşlemler menüsü üzerinden , WhatsApp kurumsal hattımızdan , Mobil 186 uygulamamızdan veya 186 numaralı Çağrı Merkezimizden talebinizi iletebilirsiniz.
Laboratuvar raporu, kaçak elektrik tespit tutanağı ve ödeme bildirimi beraber tüketiciye bildirilir ve aynı süre içerisinde kesme bildirimi düzenlenmek suretiyle kullanım yerinin elektriği kesilir.
Yeni bir binaya taşınanlar zaman zaman beklemedikleri bir sürprizle karşılaşabilir. Bina inşaat halindeyken bağlanan şantiye elektriği sonradan apartmanda oturan komşular arasında paylaştırılıyor. Bu uygulamaya gidenlere kaçak cezası kesiliyor!
Cihazlara dokunulduğunda elektrik çarpması, prizden duman ya da kıvılcım çıkması da elektrik kaçağının olduğunu göstermektedir. Kontrol kaleminin üst bölümüne sıkıca parmak ile bastırılarak cihazın iletken kısmına dokunulur. Kontrol kaleminin led ışığı, elektrik kaçağı var ise yanacaktır.
Kayıp kaçak oranını bu hedefin altına indiremeyen dağıtım şirketi maliyetine kendisi katlanıyor. Hedefin altında kayıp kaçak olursa oradan doğan geliri de kazanç olarak dağıtım şirketi alıyor. - Herkes ödüyor: Kayıp kaçak bedelini ulusal tarife içerisinde bütün yurttaşlar ödüyor.
Aboneliği üzerinize almadan elektrik tüketiyor olmanız, 'Usulsüz Kullanım' olarak nitelendirilir.
Müşterilerin tekrarlanan kaçak elektrik enerjisi kullandığının tespiti durumunda, kaçak elektrik enerjisi kullanımının tespit edildiği tarihte yürürlükte olan tek terimli aktif enerji tarife bedelinin 2 (iki) katı göz önüne alınarak hesaplama yapılır.
Bu kapsamda milyonlarca vatandaşın TEDAŞ ve elektrik dağıtım şirketlerine olan elektrik borçları yeniden yapılandırılıyor. Elektrik borcu olan vatandaşlar 6, 9, 12 veya 18 ay eşit taksitle, Yİ-ÜFE üzerinen hesaplanacak faizle borçlarını ödeyebilecek.
Sepaş Enerji online işlemler kanalı üzerinden doldurulacak form veya 0262 316 03 23 numaralı telefon numarası aracılığıyla başvuran ve borç yapılandırma şartlarına uyan aboneler; banka kartı, kredi kartı ve nakit taksit seçeneklerinden herhangi birini seçerek 3 taksit fırsatından yararlanabilecek.
İlgili hakkında hükmedilen hapis cezası kararı, olağan kanun yollarının (istinaf veya temyiz) tüketilmesi ile birlikte kesinleşir. Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı ise kesinleşmiş hükmün muhtevasına göre hükmü infaz eder.
Cezai Sorumluluk. Abonelik esasına dayalı kullanılan elektrik, su, doğalgazın kaçak yoldan kullanılması TCK m. 136/3'te karşılıksız yararlanma suçu altında ayrıca düzenlenmiştir.
Ceza Mahkemeleri tarafından verilen temyiz edilmeksizin kesinleşmiş olan veya kararda kanuna aykırılık bulunduğunu öğrenen Adalet Bakanlığı kararın Yargıtay'ca bozulması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılı olarak bildirir. Bu talebe karşı Yargıtay Ceza Dairesince olumlu veya olumsuz bir karar verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri