Kanun Değişikliği uyarınca; 01/07/2022 tarihine kadar alınmış bir yapı ruhsatı doğrultusunda başlanmış ve buna göre yapılmış ancak kullanım izni alınamamış yapılar ile 31.12.2021 tarihine kadar hiç ruhsat alınmadan tamamlanan yapılara, ilgili belediyelere başvurularak geçici olmak kaydıyla su ve elektrik bağlanması ...
b) Yapı Kullanma İzin Belgesi Olmadan Elektrik Aboneliği
Ruhsata göre yapılan ancak iskan izni verilmeyen veya bir sebeple alınmayan yapılar geçici 11. madde kapsamında abonelikten yararlanabileceklerdir.
Yasada İmar Kanunu'nda değişiklik öngören önemli bir madde de var. İnşaat ruhsatı almış ancak iskanı olmayan yapılarda artık elektrik ve su aboneliğine izin verilecek.
Numarataj Şefliği evrak servisinden temin edilebilecek matbu dilekçe ile Numarataj servisine başvurulur. Bu dilekçede binanın bulunduğu il, ilçe, mahalle belirtilir. Varsa ada, parsel ve sokak ismi de belirtilir. Bağımsız bölümlerin mesken mi, işyeri mi olduğu yazılır.
Tapu, kira kontratı gibi mülkiyete ait bir belge. İskan raporu. DASK poliçesi. Onaylı elektrik projesi.
İlgili 44 soru bulundu
Kanun Değişikliği uyarınca; 01/07/2022 tarihine kadar alınmış bir yapı ruhsatı doğrultusunda başlanmış ve buna göre yapılmış ancak kullanım izni alınamamış yapılar ile 31.12.2021 tarihine kadar hiç ruhsat alınmadan tamamlanan yapılara, ilgili belediyelere başvurularak geçici olmak kaydıyla su ve elektrik bağlanması ...
Buna göre, tarımsal üretime uygun olmayan ve atıl durumda olan hazine taşınmazları üzerinde güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları ile lisanssız elektrik üretimi yapılabilecek.
Numarataj; belediyelerden alınan, oturulacak evin numaralandırılması hakkında oluşturulan bir belgedir. Bu belge ev sahiplerine verilmektedir. Bu belge temini işleminde belediyeler genellikle ücret talep etmemektedir.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir. Bu yolun hukuka uygun şekilde izlenebilmesi için, öncelikle idare tarafından usule uygun şekilde yıkım kararı verilmesi gerekir.
Tamamlanmış yapıya iskan alınmaması, binanın resmiyette inşaat halinde görünmeye devam ettiği anlamına gelmektedir. Bu nedenle böyle bir yerden ev aldığınızda tapunuz yine kat irtifakı niteliğinde olacaktır.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
Yapı kullanım izin belgesi olmadığı için Meskenlerde de elektrik abonesini 'şantiye' elektriği olarak kullananlar bugünden itibaren resmi gazeteye istinaden emlak servisinden aldıkları emlak vergisi beyannamesiyle birlikte ÇEDAŞ'a vermek suretiyle mesken aboneliğine geçebilecekler.
-Kaçak yapıya ruhsat almak için bulunduğu yerin tapu bilgilerine göre ilgili belediyeden yada il özel idaresinden imar durum belgesi alınır. -Kaçak olarak yapılmış olan yapının mimari projesi bir mimara çizdirilir. -Mimar parsele vaziyet planını da çizer. -Bir zemin etüdü firmasıyla anlaşılarak zemin etüdü yaptırılır.
Peki kaçak yapılar nasıl imara uygun hale getirilebilir? Kaçak yapılar ruhsata bağlanarak imara uygun hale getirilebilmektedir.
ABONE OLABİLECEKLER
1) 31.12.2021 tarihinden önce yapılan yapılarda abonelik için İSKAN aranmayacaktır, RUHSAT var ise bu binalar elektrik abonesi olabilecektir. RUHSAT olmayıp sadece tapu varsa belediyeden 31.12.2021 tarihi öncesi yapıldığını gösteren bir yazı alınırsa elektrik abonesi olunabilir.
Kanun yürürlüğe girdikten sonra ruhsatsız başlayan, ruhsat eklerine aykırı yapıların, kaçak yapıların tapu kayıtlarına; bu yapıların satılamayacağı ve kiralanamayacağına ilişkin şerh konulacak. Kaçaklar giderilene kadar da bu şerh kaldırılmayacak.
Dolayısıyla 31.12.2022 tarihine kadar yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar yapı sahiplerinin 3 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurmaları ve belirlenecek kayıt bedelinin 30 Mayıs 2023 tarihine kadar ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilerek hukuka uygun hale getirilecektir.
Başvuru sonrasına belediye bina planlarını inceler ve ona göre onay verir. Bu noktada eğer binanın inşasına yapı ruhsatı alınmadan başlandıysa ya da bina planlarına dahil edilmeyen fazladan katlar dahil edildiyse, tüm bunlar kaçak kat olarak adlandırılır.
Numarataj belgesi, belediye mücavir alan sınırları içerisinde bulunan meydan, bulvar, cadde, yol, sokaklar ile bunlara cephesi bulunan yapılara adres tespiti yapılıp, Herhangi bir toprak parçası veya binanın coğrafi konumunu ve işlev açısından tanımlanmasını sağlamaktır.
MADDE 11 – (1) Mahalle, köy, mezra, mevki, küme evleri, meydan, bulvar, cadde ve sokaklara ad veya numara, binalara ise numara verilmesi zorunludur.
- Dilekçe - Tapu Fotokopisi - Yapı Kullanma izin belgesi fotokopisi - Kiracı ise Kira kontratı fotokopisi - Tüzel Kişilikler için Şirket imza sirküleri fotokopisi - İşlemin Takibi halinde Vekaletname fotokopisi - İlgilisinin T.C Kimlik Numarası ve Vergi Numarası - Tüzel Kişilikler İçin sadece Vergi Numarası (Gerekli ...
2-) Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi? Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
Hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere, Hazine taşınmazı üzerine yapılmış olan yapılar da İmar Barışından faydalanabilecek.
Hazine taşınmazları üzerindeki yapılar için de yapı kayıt belgesi alınması mümkün olduğundan, yapı kayıt belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdi halefleri satın alma başvurusunu süresinde yapmış olmaları halinde, bu taşınmazları satın alabileceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri