Çekingen kişilik bozukluğu (diğer isimleri Avoidant Kişilik Bozukluğu, Kaçıngan Kişilik Bozukluğu), ilk kez 1969 yılında Theodore Millon tarafından tanımlanmıştır. Çekingen Kişilik Bozukluğuna sahip hastalar yetersizlik duygusuna sahiptir ve olumsuz değerlendirilmeye karşı aşırı hassasiyet gösterirler.
Kaçıngan bireyler, sürekli kendi eksiklikleri ile meşgul olurlar ve ancak reddedilmeyeceklerine inanırlarsa başkalarıyla ilişki kurarlar. Genellikle kendilerini küçümserler ve toplumlarında genellikle olumlu olarak kabul edilen özellikleri kendi içlerinde belirleme konusunda azalmış bir yetenek gösterirler.
Çekingen kişilik bozukluğunu ortaya çıkartan nedenler olarak, anne-babanın küçümseyici ve aşağılayıcı tutumları ya da aşırı koruyup kollamaları, anne veya babada da aynı özelliklerin bulunması olası etkenler olarak görülmektedir. Yaygınlığı yüzde bir civarındadır ve sınır kişilik bozukluğu ile birlikte görülebilir.
Çekingen Kişilik Bozukluğu Nedir? Çekingen Kişilik Bozukluğu; yetersiz hissetme, sosyal etkileşimden kaçınma, aşırı utangaçlık, eleştiriye karşı fazlasıyla hassas olma ve reddedilme korkusu ile karakterize bir kişilik bozukluğudur. DSM-5'e göre C kümesi yani endişeli kişilik bozuklukları içerisinde yer alır.
İlgili 38 soru bulundu
Utangaçlık, çekingenlik ve içe kapanıklığa ek olarak, çekingen kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle toplum içerisinde onaylanmama, reddedilme, yargılanma ve insanların kendisi hakkında olumsuz düşüncelere kapılacağı konusunda korku duymaktadır; onaylanma ihtiyacı sebebiyle genellikle çevresindekileri mutlu etme ...
Çekingen kişilik bozukluğu (diğer isimleri Avoidant Kişilik Bozukluğu, Kaçıngan Kişilik Bozukluğu), ilk kez 1969 yılında Theodore Millon tarafından tanımlanmıştır. Çekingen Kişilik Bozukluğuna sahip hastalar yetersizlik duygusuna sahiptir ve olumsuz değerlendirilmeye karşı aşırı hassasiyet gösterirler.
Bunun aksine Çekingen Kişilik Bozukluğu olan kişiler sosyal ilişki kurmanın daha önemli olduğu ergenlik ve genç erişkinlik döneminde giderek utangaç ve çekingen olabilirler. Ancak bu durum önlenebilir veya tedavi edilebilir bir durumdur. Bu sebeple panik olunmaması tedavi süreci için oldukça önemlidir.
Utangaçlık doğrudan içe dönüklükle ilgili değildir. İçine kapanık kişiler, kendilerinden ödül almadıkları için, sosyal durumlardan kaçmayı seçerler ve aşırı duyumsal düşünceleri ezici bulabilirler. Çekingen insanlar böyle durumlardan korkarlar ve kaçınmaları gerektiklerini hissederler.
Doğuştan kaygılı olan çocuklarda genetik faktörlerin etkisi büyüktür. Bu tip çocukların ebeveynleri de çekingen bir kişilik yapısına sahip olabilir. Ayrıca çocuk yaşamla karşılaştıkça ve deneyimledikçe de içine kapanabilir ve utangaç davranabilir.
Genellikle 15 yaşından itibaren belirtiler gözlenmeye başlar ancak tanı alma yaşı en az 18'dir.
Saflık ile güvensizlik, açgözlülük ile kanaatkarlık, utangaçlık ile gösterimcilik, çekingenlik ile kibir gibi çelişen karakter özellikleri. Gelecekteki rollerine hazırlıksız olma, geçmişine kayıtsız kalma gibi zamansal kopukluk. İçtenlikten yoksun olup başkalarının davranış, ifade, düşünce ve yaşam tarzını taklit etme.
Kaç grup kişilik bozukluğu vardır? Kişilik bozuklukları da kendi aralarında 3 gruba ayrılmaktadır. A kümesi garip ve başkasına benzemeyen, B kümesi duygusal ve dramatik, C kümesinde ise korkulu ve kaygılı kişilik bozuklukları yer almaktadır.
İlişki kurduğunuz insanlarla yakınlık arttıkça rahatsız oluyor, sanki özgürlüğünüz tehdit altında gibi hissediyor ve bir şekilde ilişkide mesafeyi artıracak davranışlarda bulunuyorsanız kaçıngan bağlanma stiline sahip olabilirsiniz.
Kaçıngan bağlanma stili genellikle erken yaşam deneyimlerine dayanır. Çocukluklarında ebeveynleri tarafından reddedilmiş, ihmal edilmiş veya aşırı derecede bağımsız olmaya teşvik edilmiş bireylerde bu bağlanma tarzı daha yaygın görülür.
Kayıtsız/Kaçıngan bağlanma şekline sahip kişiler yakın duygusal ilişkiler olmadan kendilerini daha rahat hissederler. Bu kişiler için özgürlükleri, bağımsızlıkları, kendi kendilerine yetebilmeleri, başkalarına bağımlı olmamak ve başkalarının da onlara bağımlı olmaması önemlidir.
Neden utanırız? Yanlış bir şey yaptığımızda, hata yaptığımızda, başkalarının gözünde komik duruma düştüğümüzde. Yani alışılmadık bir durumla karşılaştığımızda, yolunda gitmeyen bir şey olduğunda. Utanç için en önemli etken bir diğer kişinin var olması.
Utangaçlığın oluşmasında genetik yatkınlık, kişilik yapısı, anne baba tutumları, sosyal yaşam yetersizliği gibi pek çok neden vardır. Çocuk büyüdükçe yabancılardan korkma ve huzursuz olma durumu genelde azalır ve süreç içerisinde de kaybolur. Bazı çocuklarda ise bu huzursuzluk ve korku hali yaşam boyu devam eder.
Önceden nereye gidileceğini ve orada kimler olacağını açıklayın. Çocuğunuzun çekingen kaldığında ısrar etmeyin, zorlamayın, kızmayın ve çok fazla üstünde durmayın. Temkinli bir yapıda olduğunu kabullenin ve ortama alışması için zaman verin. Ebeveynin çekingen davranışları, çocuğun çekingenliğini arttıracaktır.
Narsist kişilik bozukluğu ise özellikle abartılı bir kendini beğenmişlik duygusu, kendisine sürekli hayranlık duyulması ihtiyacı, başkaları için empati eksikliği, başarılardan aşırı gurur duyma ve küçümseyen veya tepeden bakan tutumlarla karakterize bir kişilik bozukluğudur.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu, çoklu kişilik bozukluğunun bir diğer adıdır. Bu tanımlama, 19.yy başlarında Benjamin Rush tarafından yapılmıştır. Disosyal kişilik bozukluğu kişinin kendi içinde başka bireyler de varmış gibi hissetmesidir. Hastanın içinde hissettiği bu bireyler “alter” olarak adlandırılır.
Çocuklar, 2 yaş civarında birey olduklarını fark ederler ve bu farkındalıkla birlikte utangaç olabilirler. Dört-beş yaş sonrasında bu utangaçlık azalır. Her sınıfta ortalama bir ya da iki utangaç çocuğun olduğu bilinmektedir.
Utangaçlığı tetikleyen bazı kişilik özellikleri var: Düşük öz bilinç, olumsuz öz meşguliyet, düşük benlik algısı, reddedilmekten ve yargılanmaktan korkma. Utangaç insanlar çoğu zaman kendilerini veya yaşadıklarını gerçekçi olmayan olaylarla karşılaştırır ve bunu yaşayacaklarından korkarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri