Kadastro çalışmaları sırasında var olan ve yol olarak kullanımı süren alanlardır. Bir yolun kadastral yol olması için, kadastro sırasında harita/plan üzerinde gösterilmiş olması gerekir.
A – Kadastral Yolların İhdası
Yollar, özel mülkiyete tabi olmayıp, yararı kamuya ait mallardan olduğundan 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 715 ve 999'uncu maddeleri gereğince tescile tabi değildir.
"Mahreç" Parselin herhangi bir yerinden yola çıkışı yani cephesi var demektir.
Anlaşarak olursa, komşu parsel malikleri ile Kadastro müdürlüğüne geçit hakkı tesisi talebinde bulunmalısınız. Komşun ya da komşuların buna yanaşmıyorsa, mahkemeye geçit hakkı tesisi için dava açmalısın. Mahkeme en kısa ve en ekonomik bir yerden size yol verecektir.
Mutlaka kadastro çalışmalarında tespit edilen yolu kullanmak zorundayız. Dava açabilmemiz için parselimize ait hiç bir yol olmamalıdır. Genellikle tesis edilecek yolu genişliği 2,5m -3.0m arasında tespit edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Kadastral yola cephe olup olmadığını belediyeden veya kadastro müdürlüğündeki kadastral paftalardan kontrol edebilirsiniz. Mevcutta bulunan yollar bazen fiili olarak açılıp kullanılan ancak kadastral paftalarda yol olarak gözükmeyen alanlar olabiliyor.
Kadastro Kanunu'nun 12. Maddesi gereğince, kadastro tutanaklarının kesinleşmesinin ardından Osmanlı tapusu gibi ya da köy senedi gibi önceki tarihli belgelere dayanılarak açılacak davalar dinlenmez. Bu davalarda 10 yıllık sürenin başlangıcı dikkatli izlenmeli ve buna göre karar verilmelidir.
-Prefabrik ev yapacağınız arsanın yola cephesi olmalıdır. Yola cephesi bulunmayan parsellere, yol cephesi tedarik edilmezse arsanız yapılı bir arsaya dönüşmez ve ev yapamazsınız.
Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan kamu eline geçmiş bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az (25.00) m. cephesi bulunması zorunludur.
Tapu Müdürlüğünde satışı yapılmış bir parselden daha sonra yol geçmiş olmasında Tapu Müdürlüğünün sorumluluğundan bahsedilemez. Tapu Müdürlüğü, satışı yapılan her parselin daha sonra uygulanacak olan imar plânındaki durumunu bilemez. Bilse bile talep sahibine sözlemek gibi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kadastral yola cephesi olmayan araziye yol alınabilmesi için aşağıdaki yolların izlenmesi gerekiyor. Yola cephesi olan komşu parsellerden geçit hakkı alarak yola cephe sağlanabiliyor. Geçit hakkı komşu parsellerin malikleri ile anlaşarak alınabileceği gibi anlaşamama durumunda mahkeme kararı ile de alınabiliyor.
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Kadastro yolu bulunmayan tarla sahipleri mahkemeye baş vurarak komşu parsellerden, geçiş hakkı isteyebilirler. Mahkeme size geçiş hakkı verebilir. Ancak bu geçiş hakkı kadastro yolu anlamına gelmediği için belediye inşaat izni vermeyebilir.
İdarenin, “geri dönüşüm cetvelini” hazırlayıp göndermesi halinde Tapu ve Kadastro İdaresi tarafından ancak o zaman işlem yapılabilir. İlgili idare işlem yapmıyorsa, plânı iptal ettiren kişinin Asliye Hukuk Mahkemesinde, tescil iptal davası açması gerekir.
Bir yerden kadastro geçti, yeniden (tekrar) kadastro geçebilir mi? *3402 sayılı Kanunun 22 inci maddesinin birinci fıkrası “Evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastrosu veya tapulaması yapılmış olan yerlerin yeniden kadastrosu yapılamaz.
2023 Yılı (13 Temmuz 2023 Tarihli ve 32247 sayılı Resmi Gazete) için talep edilecek krokilerinde, tapu başına ilgilisi tarafından Vergi Dairesine (4 sayılı Tarife Md.16) 388,20₺ (Üçyüzseksensekiz Lira, Yirmi Kuruş) ücret yatırılması gerekmektedir.
Türk Kadastro Kanunu'nda kadastro "taşınmaz malların sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesi işlemi" olarak tanımlanmıştır. Sıfat hali "kadastral"dir. Kadastral haritalara güncel dilde tapu haritası veya kadastro paftası da denir.
Kadastro parseli, devlet tarafından mülkiyet hakkı belirtilmesi için yapılır. Uygulamada sınırlar belirlenir. Belirlenen sınırlar tapuda yer alır. Tapuda yer alan bu arazi parçalarına kadastro parseli denir.
Kadastro çalışma alanı sınırı, kadastrosuna başlanacak köy veya mahallelerin idari sınırları dikkate alınarak belirlenir. Bu idari sınırlar içerisinde bulunan ormanlar hakkında da 3402 sayılı Kadastro Kanununun 3 üncü maddesine göre oluşan kadastro ekibince işlem yapılır."
Bir yolun kadastral yol olması için, kadastro sırasında harita/plan üzerinde gösterilmiş olması gerekir. 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 16/B maddesinde de; kadastro aşamasında yol olarak kullanılmakta olan alanların, haritada gösterileceği belirtilmiştir.
Genel yola çıkmak için uygun bir yolu bulunmayan taşınmaz maliki, komşu taşınmaz maliklerinden kendisine uygun bir geçit verilmesini talep edebilir. Komşu taşınmaz malikleri kural olarak bunu yerine getirmek zorundadır.
Dedemin Arsasına Yol Gitmiyor, Dava Açabilir Miyim? Taşınmazına ait herhangi bir yol bulunmayan ya da mevcut olan yolun hiçbir şekilde elverişliliği bulunmayan taşınmaz sahipleri ya da taşınmazın mirasçıları, taşınmazları için yol yapılabilmesi adına geçit hakkının tesis edilmesi için mahkemeye başvurabilir.
Kadastro tespitine itiraz süresi geçtikten sonra, kadastro mahkemesinde itiraz davası açılamaz. Kadastro işleminde hukuka aykırılık varsa, buna dayalı oluşturulan tapu kaydı, yolsuz tescil oluşturur. Yolsuz tescile karşı açılacak dava ise tapu iptali ve tescil davasıdır.
Bir ülkedeki bütün taşınmaz mülkiyetler için geçerli bir işlem olup bir taşınmazın sınırları, değeri ve hukuki durumunun devlet tarafından tespit edilip kayıt altına alınması işlemine kadastro denir. Bu işlem taşınmazların sistematik olarak numaralandırılıp harita üzerinde belirtilmesi suretiyle gerçekleşir.
Kadastro teknisyenleri tarafından yapılmış olan kadastro tespitlerine itiraz edilebilir. İtiraz, kadastro tutanağı düzenlendikten sonra, ‟kadastro ekibinin çalışma alanında parselleri sınırlandırma ve tespit işlerini bitirdiğine ve ölçülecek taşınmaz kalmadığına dair tutanağını düzenlediği tarihe kadarˮ yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri