Kırmızı pancar turşusu kilo vermeye yardımcı olduğu gibi kemikleri koruyarak güçlendirir ve enerji verir. Yüksek karbonhidrat içerdiğinden enerji verir ve spordan önce de tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilir.
Orta boy bir kırmızı pancar yaklaşık 4 gram diyet posası içerir ve bu sayede bağırsaklarımızı korurken, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları önler. Yeterli posa tüketiminin kolon kanserine karşı koruyucu nitelikte olduğu düşünülürse de büyük fayda sağlar.
Diğer tüm kırmızı renkli meyve ve sebzeler gibi pancar suyu da tam bir antioksidan deposudur. İçerdiği vitamin, mineral ve bileşenler sayesinde pancar, besin değer yüksek sebzelerin başında gelir. Pancar farklı şekillerde tüketilebilir. Mesela; turşusunu hazırlayabilir veya salatasını yapabilirsiniz.
-Kırmızı pancarları bütün veya dilimlenmiş olarak kızartabilir ya da buharda pişirilebilir. -Sirkeyle hazırlanan pancar turşusu, yağ oranı düşük, lif açısından zengin, karbonhidrat ve mineral kaynağıdır. -Kırmızı pancarı, blenderdan geçirerek içecek halinde de tüketebilirsiniz.
Soğuk suda, içindeki kırmızı suyu akıtmamak için zedelemeden yıkanmalıdır. Çok faydalı olan betalainler, ısıya fazla dayanıklı değildir. Besin değerini kaybetmemesi için en sağlıklısı çiğ yenmesidir. Çiğ sevmeyenler ince dilimler halinde seramik veya çelik tavada 1 dakika kaynatarak garnitür veya salataya ekleyebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Buzdolabında muhafaza edip 3 gün sonra yemeye başlayabiliriz.
- Pancar yüksek oranlarda demir içerdiğinden demir eksikliğine bağlı kansızlık için bulunmaz nimetlerden biridir. Kırmızı pancar içerisinde bulunan diğer bazı bileşikler ise demir emilimi arttırarak kansızlığa karşı mücadele etmektedir.
Pancarların pişirilmesinden anlayacağınız gibi yumuşak oluyor pancar turşusu. Yerken doğrudan sirke kokusu hissedilmiyor ama ekşisi hissediliyor. Ekşiyi o kadar hissetmek istemiyorsanız sirke miktarını azaltabilirsiniz. Yine aynı şekilde tuz miktarını da damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.
Pancar: Pancar (ya da pancar turşusu) yemek karaciğerin normal fonksiyonlarını düzenlemesine yardımcı olur. İçerdiği bioflavonoidler sayesinde karaciğere olduğu kadar dolaşım sistemine de faydalı bir fıda maddesidir.
İçerisinde A, B, C vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum ve folik asit ve betalain de bulunur. İçeriğindeki “betalain” maddesi, strese bağlı ruhsal bozukluklara karşı etkilidir. Pancar, karaciğer için ideal bir toniktir. Kanın toksinlerden temizliği için önemli bir besindir.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
Kansızlık problemi olanların bol miktarda kapari kullanmaları ve mutlaka kırmızı pancar suyu tüketmeleri gerekir. Havuç suyu ile eşit oranda karıştırılarak içilen pancar suyu, kısa sürede kan yapımına destek verir, alyuvar düzeyini yükseltir.
İçeriğindeki yüksek oranda antioksidanlar ile C, B9 (folat), demir, selenyum, manganez, kalsiyum, potasyum gibi vitaminler barındırır. Bu özellikleri bakımından kırmızı pancarın cilde faydaları ile kırmızı pancarın karaciğere faydaları da saymakla bitmez.
Kırmızı pancar çiğ yenir mi? Kırmızı pancar, diğer pek çok sebze gibi çiğ olarak tüketilebilir.
Kansızlığı Önleyici. Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri de kansızlık ve demir eksikliği sorunlarının çözümüne destek olması. Alyuvar düzeyini artırdığı gözlemlenen pancar suyunun kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getiriyor.
Kırmızı renk pancardaki betanin (betain, betalain, betasiyanidin vb hepsi küçük farklarla benzer moleküller) maddesi nedeniyle oluyor. Asidik ortamda bu molekül parçalanıyor. Dolayısıyla kırmızı renk de kalmıyor.
Üzerlerine tuz, sirke ve içme suyu ekleyip, kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Haşlamadan pancar turşusu uzun sürede olacaktır. Bunun için serin ve güneş almayan bir yerde 15 gün kadar bekletin. Kıtır ve hafif yumuşak olunca turşu olmuş demektir.
Kırmızı Pancar Turşusu Tarifinin Püf Noktası
Kapakları hiç açılmadan kuru ve serin bir ortamda veya buzdolabında 6 ay saklayabilirsiniz. Kapak açıldıktan sonra buzdolabında saklayarak 3 ay boyunca tüketebilirsiniz.
Kırmızı pancarları kavanozlara yerleştirdikten sonra her üç kavanoza ayrı ayrı olacak şekilde önce birer tatlı kaşığı kaya tuzu ve birer çay kaşığı toz şeker koyun. Daha sonra her üç kavanoza ayrı ayrı olacak şekilde yarımşar çay bardağı üzüm ya da elma sirkesi koyun.
Metabolizmayı güçlendirir ve yağları yakar. Pancar potasyum içerir, bu kan basıncını düzenler. İçeriğindeki lifler ile vücuda detoks yapar, toksin ve sıvı tutulumunu önler.
Çünkü yaklaşık 136 gram gelen yumru bir kırmızı pancar 106 mg sodyum içeriyor. Bu da aşırı tüketiminin riskli olabileceğini gösteriyor. Yine diyabet hastaları da 136 gramlık bir pancarda 9 gram şeker bulunduğu için aşırı tüketmemelidir” diyor.
Lif bakımından zengin olduğu için özellikle bağırsak hareketliliğinde olumlu etkisi bulunur. Kan basıncını düşürdüğünden kalp ve diğer rahatsızlıkların azalmasına yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri