Kadastro sırasında veya sonrasında yapılan işlemlerle geometrik durumları kesinleşmiş olan taşınmazlarda ölçü, sınırlandırma, tersimat ve hesaplamalardan doğan hatalar, ilgilinin müracaatı veya kadastro müdürlüğünce re'sen düzeltilir. Düzeltme, taşınmaz malikleri ile diğer hak sahiplerine tebliğ olunur.
Kadastro tespitine itiraz davası açma süresi 30 gündür. Bu süre, tutanakların ilana asılmasının ertesi günü başlar. 30 günlük ilan süresi içerisinde kadastro tespitine itiraz davası açılmazsa, tespit kesinleşir.
Dava Kime Karşı Açılır? Kadastro tespitine itiraz davası tespiti yapanlar kusurlu olsa dahi Devlet aleyhine açılır. Tapu iptal ve tescil davası ise taşınmaz malikine karşı açılır.
İtiraz, kadastro teknisyenliğine veya kadastro müdürlüğüne yapılır. Bu durumda itirazla ilgili tutanak veya ekleri en geç on gün içinde kadastro komisyonuna intikal ettirilir. İtiraz sadece uygulanan belgelerin geçerliliği hakkında yapılabilir. Bir belgeye dayanmayan itirazlar incelenmez.
Kadastro Kanunun 12. Maddesinde kadastro tutanaklarının kesinleşme tarihinden itibaren 10 yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamayacağı ve dava açılamayacağı ifade edilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Kadastro sırasında veya sonrasında yapılan işlemlerle geometrik durumları kesinleşmiş olan taşınmazlarda ölçü, sınırlandırma, tersimat ve hesaplamalardan doğan hatalar, ilgilinin müracaatı veya kadastro müdürlüğünce re'sen düzeltilir. Düzeltme, taşınmaz malikleri ile diğer hak sahiplerine tebliğ olunur.
Kadastro Tespitine İtiraz Davası
Bu davalarda askı ilan süresinden itibaren 30 günlük süre içerisinde kadastro mahkemelerine itiraz edilir. Kadastro tespitine süresi içerisinde itiraz edilmemesi halinde söz konusu tespit işlemleri kesinleşir.
TEKNİK HATA NEDİR? Tapu ve Kadastro terimi olarak kullanılan teknik hata, tapu kütüğüne yanlış yazılan bilgilerdir. Bunlar, ölçüm hataları, tersimat hataları, hesaplama hataları, sınırlandırma hatalarıdır.
Bu hükme göre kadastro çalışmaları sonucunda oluşan kadastro tutanaklarına 30 gün içinde dava açılmazsa, kadastro müdürünün onayıyla birlikte bu tutanaklar kesinleşir. Kesinleşen tutanaklar en geç 3 ay içinde tapu kütüğüne kaydedilir.
Bu gibi yerler ikinci bir defa kadastroya tabi tutulmuşsa, ikinci kadastro bütün sonuçlarıyla hükümsüz sayılır….” hükmündedir. Bu nedenle, kadastro gören yerin yeniden (ikinci kez) kadastrosunun yapılmasına yasal imkan bulunmamaktadır.
Bir ülkedeki bütün taşınmaz mülkiyetler için geçerli bir işlem olup bir taşınmazın sınırları, değeri ve hukuki durumunun devlet tarafından tespit edilip kayıt altına alınması işlemine kadastro denir. Bu işlem taşınmazların sistematik olarak numaralandırılıp harita üzerinde belirtilmesi suretiyle gerçekleşir.
Kadastro çalışmalarının sonra ermesi ve kütük kaydının yapılması halinde itiraz edecek kişilerin 10 yıl içerisinde dava açması gerekmektedir. Kadastro tespiti davalarında zamanaşımı süresi 10 yıldır. Bu süre sonunda taşınmaz sahiplerinin dava açma hakkı yoktur.
Kural olarak tutanakların kesinleşme tarihinden itibaren 10 Yıl içinde tapu iptal ve tescil davası açılmalıdır. Davanızı davya konu olan taşınmazın bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemelerinde açabilirsiniz. Bu süreye riayet edilmemesi halinde dava açma hakkınızı kaybedersiniz.
Yaşadığınız şehirde bulunan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne giderek parsel - pafta sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Parselin bir vakıfa veya devlete mi ait olduğunu yada bir bireye mi ait olduğunu parsel pafta sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz.
Tapu çalışanı nereye şikayet edilmelidir? Kamu kuruluşları ve görevlileri ile ilgili öneri, ihbarları, istek ve şikayet için BİMER hizmeti kullanılmaktadır. Ek olarak, 150 numaralı iletişim merkezini arayarak da gerekli olan müracaatlar veya istekler iletebiliyor, müracaatların durumunu takip edilebiliyor.
Türkiye'de modern anlamda kadastro işlemi 11/12/1934 tarih ve 2613 sayılı "Kadastro ve Tapu Tahriri Kanunu" ile başlamıştır. Bu kanunu 5602 (16/3/1950) ve 509 (17/7/1964) sayılı Tapulama Kanunları takip etmiştir.
Kadastro işlemi nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Hile nedeniyle tapu iptal ve tescil davası zamanaşımı süresi 1 yıldır. Kardeşler arasında tapu iptal davası zamanaşımı süresi yoktur.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bağlı olduğu Bakanlığın onayını almak kaydı ile, kadastronun fenni işlerinin bir kısmını veya tamamını gerçek veya tüzelkişilere ihale yolu ile yaptırabilir.
Bu dava kadastro tespitinin askıya çıkarılıp da 30 günlük ilan süresinin dolmasından itibaren 10 yıl içinde açılabilir. Genel mahkemelerde açılan davalar tapu iptali ve tescil davası, yolsuz tescilin düzeltilmesi davası, kullanım kadastrosuna itiraz davası, vb çeşitli olabilir.
Bir yerden kadastronun geçmesi; Kadastro çalışmaları ile; tapusuz taşınmaz tapulanır, tapulu taşınmazların ise tapuları yenilenir. Kadastro çalışmaları, köy veya mahalle biriminde yapılır.
Kadastral yolu olmayan tarla!
Yola cephesi olmayan parsellerin bulunduğu adalarda yola cephesi bulunmayan parsele yola cephe sağlamaya yönelik düzenleme yapılmaksızın bu parsele ve sınırı bulunan diğer parsellere ruhsat düzenlenmiyor.
Kadastroları kesinleşmiş taşınmaz mallarda, vasıf ve mülkiyet değişikliği dışında kalan ölçü, tersimat ve hesaplamalardan doğan teknik hataların, 3402 sayılı Kadastro Kanununun 41. maddesinde belirtildiği şekilde, ilgililerin başvurusu üzerine, her zaman düzeltilmesi mümkündür. Buna 41. madde düzeltmesi denilmektedir.
“İlgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebilir. Düzeltme, eski tescilin terkini ve yeni bir tescilin yapılması biçiminde de olabilir. Tapu memuru, basit yazı yanlışlıklarını, tüzük kuralları uyarınca resen düzeltir.”
Kadastro mahkemesinin görevi taşınmaz mal mülkiyetine ve sınırlı ayni haklara, tapuya tescil veya şerh edilecek veyahut beyanlar hanesinde gösterilecek sair haklara, sınır ve ölçü uyuşmazlıklarına, kadastroya ve tapu sicilini ilgilendiren benzeri davalara ve özel kanunlarca kendisine verilen işlere bakmaktır.
Kadastro tutanağı, kadastro işlemi esnasında bir taşınmazın geometrik durumunu ve mülkiyeti ile ilgili bilgileri içeren tutanaklardır. Bu tutanaklar 3402 sayılı Kadastro Kanunu'na göre düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri