Kendisi şekersiz, ancak şekerle birleşince efsanevi lezzetine bürünüyor. Kadayıfları taze taze çiğ şekilde böyle şahane tariflerde kullanmanın yanında son zamanlarda sütlü tatlı tariflerinde ya da ana yemek tariflerinde de sıkça kullanmaya başladık. Bu tür tariflerde mutlaka kadayıfları önden kavurmak gerekebiliyor.
Hazıra gerek duymadan, koruyucusuz, katkısız, evde doğal ve istenilen nemlilikte tel kadayıf. Un, nişasta, tuz, yağ, su bir kapta karıştırılır. Topaklanma olmadığından emin olmak için blenderden geçirilir. 5 dk dinlendirilir.
Tel kadayıfla yapılan Türk Mutfağının en sevilen lezzetleri; tepsi kadayıfı, kadayıf dolması, kadayıf tatlısı tarifleridir. Bu sebepten de tel kadayıf dendiğinde aklına sadece şerbetli kadayıf tatlısı gelenler pek de haksız sayılmazlar. Kadayıf, sadece su ve undan oluşan içeriği ile birçok tatlı tarifine eklenebilir.
Öncelikle kadayıfı 2 saat buzlukta bekletin. Bu kolay kırılmasını sağlar. Kadayıfları parçaladıktan sonra geniş bir teflon tencereye tereyağını koyup eritin. Daha sonra parçaladığımız kadayıfı ve şekeri koyup kızarana kadar kavuralım.
Çiğ kadayıf, paketi açılmadan ağzı kapalı bir şekilde buzdolabına yerleştirilebilir. Buzdolabında ortalama 7-10 gün saklanır. Paketin üzerinde yazan son kullanma tarihine mutlaka dikkat etmek gerekir. 10 günü geçen kadayıflar, kullanılmamalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Tatlınızın hamur olmasının en büyük sebeplerinden biri sıcak kadayıfa sıcak şerbet dökmektir. Bunu önlemek için soğuk şerbet ile sıcak tatlı birleştirilmelidir. Hamur olan tatlının görseli bozuk olur bu sebeple servis etmek istemeyebilirsiniz. Lezzet olarak normal kadayıfa göre daha sert ve ağır olacaktır.
Hazır kadayıfın şerbeti için uygun bir tencereye toz şeker ve suyu alalım. Karıştırarak yaklaşık 10 dakika boyunca kaynamaya bırakalım. Sürenin sonunda kaynayan şerbetin içerisine limon suyunu ilave edelim ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım, şerbeti soğumaya bırakalım.
Cevizli kadayıf tatlısının yapımında öncelikle şerbetini hazırlayın. Bir tencere içine 2 su bardağı su ve 2 su bardağı toz şeker koyun. Ocak üzerine alıp, şeker eriyene kadar karıştırın. Ardından şerbeti kaynamaya bırakın.
"Kadayıfın coğrafi tescili bizleri gururlandırdı.Türkiye'de baklava denince Gaziantep akla geliyorsa, kadayıf denince Diyarbakır akla gelmelidir. Yıllardır bu memlekete kadayıf yapılıyordu.
Dipnot, buzdolabına koymayın.
Kadayıf tatlısının çeşidi olarak görülen künefe tatlısı, 1930'lu yıllarda önce Mersin ilimizde, 1940'lı yıllarda ise Hatay da ve Urfa'da yapılmaya başlanmış, Arap kültürü temelli bir tatlıdır. Kadayıf tatlısından farkı ise daha ince telli olması ve içerisinde peynir olmasıdır.
Zevkinize göre ister ceviz isterseniz Antep Fıstığı dilerseniz karışık şekilde kadayıf üzerine serpin. Ardından kalan 250 gram tel kadayıfı kuruyemişlerin üzerine serpin ve yine tel kadayıfları parçalamadan biraz bastırın. Önceden ısıttığınız 180 derece fırına tepsiyi koyun, 40 dakika kadar pişirin.
Kadayıf yaparken mantık oldukça basit aslında, 1'e 1 ölçü hep en doğru sonucu veriyor. Örneğin 1 kilo kadayıf, 1 kilo şeker, 1 litre su gibi.
Kadayıftan yapılan diğer bir tatlı çeşidi ise künefedir. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Arap ülkelerinde yaygın olan künefe tuzsuz peynir kullanılarak yapılır. Yassı kadayıf ve ekmek kadayıfı ise, isim benzerliğine karşın tel kadayıftan çok farklı birer tatlı çeşididir.
Şerbeti için gerekli olan toz şeker ve suyu bir tencereye alın ve şeker eriyene dek karıştırdıktan sonra ocağın altını açıp, kaynayana dek ara ara karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika kaynamasına izin verin ve içine limon suyunu ekleyip, 5 dakika daha kaynatıp, altını kapatın ve soğumaya bırakın.
Bu yüzden şerbetli tatlıların üzerini iyice kapattıktan sonra mutfağın yüksek bir yerinde ya da fırın içinde saklayabilirsiniz. Tıpkı reçel ve balda olduğu gibi şerbetli tatlılar buzdolabında saklanmamalıdır. Oda sıcaklığında hava ile temas etmeyecek şekilde saklayınız.
Bir Diyarbakır tatlısı olan kadayıfın imalatını ilk kez Diyarbakırlı bir ermeni olan Ako adındaki bir şahıs yapmıştır.
Günlük taze üretilen tel kadayıf fiyatı 16 TL' dir.
Melceü't Tabbahin adlı yemek kitabında; tel kadayıf, kadife, saray tel kadayıfı, beyaz kadayıf, kaymaklı kadayıf, adi yassı kadayıf, yağsız kadayıf, yufkalı kadayıf, nuriye, ekmek kadayıfı, fodula kadayıfı adı altında on bir çeşit kadayıf sayılır ve bazılarının farklı yapım şekilleri de ayrıca anlatılır.
Yapım aşamaları çok kolay, en önemli püf noktası şerbet soğuk olmalı fırından çıkan tatlı ise ilk sıcağını 1-2 dakika atmalı. Böylece hamur olmayan çıtır çıtır bir tatlınız olur.
Tatlının şerbetini çekmesi için, oda sıcaklığında üstü açık bir şekilde bekletin. Tatlı bekledikçe, şerbeti çekebilir. Beklemenize rağmen çekmiyorsa, tatlınızı 100 dereceli fırında ortalama 15 dakika bekletin. Fırından çıkan hafif ısınmış tatlıyı tekrar oda sıcaklığında bekletin.
Kadayıf tatlısının güzel olması için şerbet soğuk kadayıfın ise sıcak olması, şerbetin bu şekilde dökülmesi gerekir. Şerbet kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılmalıdır. Soğukluk ölçüsü olarak şerbet parmağı yakmayacak kıvamda olmalıdır. Tatlı ve şerbet sıcak olursa tatlı hamurlaşır.
Kadayıf şerbeti döküldükten sonra üstü kapatılır mı? Bu yüzden şerbetli tatlıların üzerini iyice kapattıktan sonra mutfağın yüksek bir yerinde ya da fırın içinde saklayabilirsiniz.
Şerbeti için şekeri, suyu ve sütü bir tencerede karıştırıp ocakta bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alıp ılınmaya bırakıyoruz. Tatlı fırından çıkınca üzerine ılık şerbeti döküyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri