"Sizden biriniz namaz sırasında yellenirse (kendisinden sessiz gaz çıkarsa), (namazdan) ayrılsın (çıksın) ve yeniden abdest alıp namazı iâde etsin." ( Ebu Davud; hadis no: 205. Tirmizî; hadis no: 1164. Tirmizî, hasen bir isnadla rivâyet etmiştir.)
"Aslolan, yel çıkmasının abdesti bozmasıdır. Fakat bir kimseden sürekli olarak yel çıkıyorsa, namaz kılmak istediğinde her farz vakit namazı için abdest alması gerekir. Daha sonra namazda iken kendisinden yel çıkarsa, bu yel onun namazını bozmaz.
Namazda iken sivrisineğin ya da başka bir haşerenin ısırmasıyla çıkıp akan kan abdesti bozduğu gibi namazı da bozmuş sayılır, yeniden kılması gerekir. - Namazda iken aksırır ya da öksürürken yellenirse, abdesti bozulduğu gibi namazı da bozulur; abdest alıp yeniden kılması gerekir.
İdrar, dışkı, meni, kan gelmesi ve gaz çıkarmak abdesti bozar. Vücudun herhangi bir yerinden kan ya da irin gelmesi, çıktığı yere dağılması abdesti bozar. Eğer vücuttan çıkan kan ya da irin dağılmazsa ve nokta şeklinde kalırsa o zaman abdest bozulmaz. Kişilerin ağız dolusu kusması da abdesti bozan bir etkendir.
Gaz sıkışması özür sayılır mı? Namazı kılacak kadar gazı tutabiliyorsa özür sayılmaz. Namazı aldığı abdest ile kılmalıdır. Bir diğer sebepte budur.
İlgili 36 soru bulundu
Burnun koku hissetmesi veya kulağın bir ses duymasından maksat, abdestin bozulduğunu kesin olarak bilmektir. Yoksa ses duymadığı veya koku hissetmediği halde yel çıkardığını bilen bir kimsenin abdesti bozulur.
Nitekim İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi'ne, namaz sırasında kadının fercinden yel çıkmasının hükmü sorulmuş, bunun üzerine komite şu cevabı vermiştir: "Bu durum, abdesti bozmaz.
Bir kimse abdest aldığından emin olduğu hâlde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, o kimse abdestli sayılır.
BALONCUK ŞEKLİNDE GELEN GAZ ABDESTE MANİ Mİ? Makattan ses ya da koku gelmediği sürece, baloncuk şeklindeki gaz dikkate alınmamalıdır. Önden gelen gaz için abdest gerekmez.
hayır bozmaz.. gaz çıkarınca abdest bozulur.. yalnız şu vardır.. gaz tutma durumu rahatsız edici duruma geldiyse, ve bu şekilde gaz sancıları içinde namaza durmak da mekruhtur..
5. Kokusu olsun veya olmasın, erkek ve kadının tenasül organından (ön kısmından) çıkan yel/gaz abdesti bozmaz. Bu durum çok nadir de olsa bazı kimselerin başına gelebilmektedir. Ancak bu abdesti bozmaz ve namaza da bir zararı yoktur.
Aslında abdestsiz namaz kılmak günahtır, fakat unutma mazeretinden ötürü bu kişinin avantajı -sevabı gibi- günahının da olmamasıdır. - Bununla beraber, bu kişinin namaz kastıyla Allah'a yaptığı kulluktan ötürü Allah'ın ona mukabil biraz sevap vermesi de mümkündür.
Abdest bozulmasın diye tuvalet ihtiyacını tutmaya çalışarak kılınan namaz MEKRUHTUR! Cemaat sevabı gidecek olsa bile sıkışık abdestle namaza durulmamalıdır. Yalnızca cenaze namazında ve namazın vakti geçiyorsa sıkışıkken kılınabilir.
Diyanet kaynaklarına ve İslam alimleri fetvalarına baktığımız zaman geğirmenin (sesli ya da sessiz) abdesti bozmadığını görmekteyiz. Gelelim önemli noktaya, kişinin geğirdiği zaman midesinden ağzına kusmaya yakın miktarda sıvı geliyor ise (reflü hastalarında sıklıkla gelişen bir durumdur) namaz abdesti bozulur.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Namazı bozan bir şeylerden birisi yapılırsa zaten namaz bozulmuş demektir; bunun için baştan yeniden kılmak gerekir. Herhangi bir nedenle namazı yarıda bırakmak gerekiyorsa, çıkmak istediğimiz zaman sağa sola selam vermek suretiyle namazdan çıkılır ve sonra yeniden kılınır.
Değerli kardeşimiz, Kokusu olsun veya olmasın, erkek ve kadının tenasül organından (ön kısmından) çıkan yel/gaz abdesti bozmaz. Bu durum çok nadir de olsa bazı kimselerin başına gelebilmektedir. Ancak bu abdesti bozmaz ve namaza da bir zararı yoktur.
İslam dini gıybeti, arkadan çekiştirmeyi, başkalarına sövmeyi ve çirkin söz söylemeyi, lakap takmayı yasaklamış günah saymıştır. Ancak küfretmek, kötü söz söylemek, dedikodu yapmak ve benzeri şeyler abdesti bozmaz.
Namazı bozan hallerden sayılan arkadan yel çıkması sonucu tekrar taharet almamız gerekir mi? Selamünaleyküm. Yellenmeden ötürü taharet gerekmez.
Değerli kardeşimiz, Hanefi mezhebine göre elbiseye veya bedene bulaşan idrar, el ayası kadar bir alandan az bir yere yayılmışsa bu namaza mani değildir. El ayasından fazla bir alana yayılan idrar namaza manidir. Katı pislikten de üç gramdan fazlası elbise veya bedende bulunursa namaza manidir.
Cenâbet olan, yani cinsî münasebette bulunmuş yahut rüyada ihtilâm olmuş veya birine bakmakla ya da dokunmakla kendisinden şehvetle inzal vaki olmuş kimseye cünüp bu durumuna da cenâbet denir. Cinsî münasebetle meni gelmese de kişi cünüp sayılır. Bunun için sünnet mahallinin kadının cinsel organında kaybolması gerekir.
Hanefi'de, abdest aldığını bilip, sonra bozulduğunda şüphe ederse, abdesti var kabul edilir. Abdesti bozulduğunu bilip, sonra abdest aldığında şüphe ederse, abdest alması gerekir. Maliki'de, abdest alıp almadığını hatırlamazsa, abdesti yok kabul edilir. Daha sonra abdesti olduğunu hatırlarsa yine abdesti var demektir.
Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir. Abdest hangi hallerde bozulur, osurmak abdesti bozar mı, yellenmek abdesti bozar mı sorusu sıkça sorulmaktadır. Fetvaya göre osurmak (yellenmek) abdesti bozan hallerden biridir.
Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
"Kadınların, vajina organlarında gördükleri normal ıslaklık, insanların ağız, burunlarından gelen akıntı ve bedenlerinden çıkan ter gibi değerlendirilmelidir."(bk. Reddu'l-Muhtar, 1/166). Bu sebeple, söz konusu ıslaklık, temiz olduğu gibi abdesti de bozmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri