Kadayıf tatlısının çeşidi olarak görülen künefe tatlısı, 1930'lu yıllarda önce Mersin ilimizde, 1940'lı yıllarda ise Hatay da ve Urfa'da yapılmaya başlanmış, Arap kültürü temelli bir tatlıdır. Kadayıf tatlısından farkı ise daha ince telli olması ve içerisinde peynir olmasıdır.
Antakya Künefesi 27.12.2007 tarihi itibarıyla coğrafi işareti tasdiki almıştır. Antakya Künefesi dört malzemelidir: 1 kg tel kadayıf, 750 g künefelik peynir, 300 g tereyağı, 1 litre şerbet. a. Tel kadayıf: Künefe Hamuru Tarifi Tel kadayıf buğday unundan imal edilir.
Melceü't Tabbahin adlı yemek kitabında; tel kadayıf, kadife, saray tel kadayıfı, beyaz kadayıf, kaymaklı kadayıf, adi yassı kadayıf, yağsız kadayıf, yufkalı kadayıf, nuriye, ekmek kadayıfı, fodula kadayıfı adı altında on bir çeşit kadayıf sayılır ve bazılarının farklı yapım şekilleri de ayrıca anlatılır.
Kadayıf Hangi Yöreye Ait Bir Tatlıdır? Kadayıf da baklava gibi tescilli bir Türk tatlısıdır. Yöre olarak burma kadayıfı Güney Doğu Anadolu'da yer alan Diyarbakır ilimize aittir.
Kadayıf hamurunu hazırlamak için gerekli olan malzemeler; 500 gr Çorum kırması un, 500 gr Trakya kırması un, 800 gr su, 200 gr süt şeklindedir. Hazır olan malzemelerden sonra; çırpma kabının içine her iki un elenerek konulur. Kabın içi havuz gibi yapılarak, süt ve suyu ilave edilir.
İlgili 39 soru bulundu
"Kadayıfın coğrafi tescili bizleri gururlandırdı.Türkiye'de baklava denince Gaziantep akla geliyorsa, kadayıf denince Diyarbakır akla gelmelidir. Yıllardır bu memlekete kadayıf yapılıyordu.
Kadayıf kelimesi Türkçe'de "çok ince hamurdan yapılmış tatlı, baklava" anlamına gelir. Arapça ḳaṭāˀif قطائف z "çok ince hamurdan yapılmış tatlı, baklava" sözcüğünden alıntıdır.
Kadayıf tatlısının çeşidi olarak görülen künefe tatlısı, 1930'lu yıllarda önce Mersin ilimizde, 1940'lı yıllarda ise Hatay da ve Urfa'da yapılmaya başlanmış, Arap kültürü temelli bir tatlıdır. Kadayıf tatlısından farkı ise daha ince telli olması ve içerisinde peynir olmasıdır.
Günlük taze üretilen tel kadayıf fiyatı 16 TL' dir.
Yanına koyabileceğiniz 1 top dondurma ile hem içinizi ferahlatacak hem de tatlı krizlerinize çare bulacaksınız. Misafirlerinize de ikram edebileceğiniz, lezzeti ile dillere destan tatlımın her şeklini görmüşsünüzdür mutlaka.
Tel kadayıf tatlısı; çıtır çıtır sesi, nar gibi kızarmış görüntüsü ile şerbetli tatlıların ilk akla gelenlerinden biridir. Üzerine biraz kaymak, toz fıstık ya da ceviz konduğu zaman da lezzeti zirveye çıkıyor bu güzel tatlının.
Şerbeti içine tam çeken yapısıyla yemelere doyum olmuyor. Kendisi şekersiz, ancak şekerle birleşince efsanevi lezzetine bürünüyor. Kadayıfları taze taze çiğ şekilde böyle şahane tariflerde kullanmanın yanında son zamanlarda sütlü tatlı tariflerinde ya da ana yemek tariflerinde de sıkça kullanmaya başladık.
Bir Diyarbakır tatlısı olan kadayıfın imalatını ilk kez Diyarbakırlı bir ermeni olan Ako adındaki bir şahıs yapmıştır. 1900 yıllarında ölmüştür. Kendisi tarafından yetiştirilen çıraklar, Diyarbakır kadayıfını bugüne kadar getirmişlerdir.
Nimet Muhallebilik Kadayıf 200 Gr - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Diyarbakır'ın geleneksel tatlısı "burma kadayıf"ın tescil edilmesi üretici ve vatandaşları sevindirdi.
Antep Burma Kadayıfı şekline uygun olarak dökülen tel kadayıfların içerisine Antep fıstığı konularak, rulo şeklinde sarılmasıyla hazırlanan Gaziantep'e özel burma kadayıf çeşididir. İçerisinde kullanılan hammaddeler yöresinden özenle seçilip temin edilmektedir.
Kadayıfı satın alırken son kullanma tarihine dikkat ederek almalısınız. Kadayıf tatlısı şerbetle buluşacağı zaman tatlının sıcak, şerbetin soğuk olması gerekir. Şerbetin ölçüsünü iyi hazırlamanız gerekir . Kadayıfı tam kıvamında pişirmelisiniz fazla piştiğinde çok sert, az piştiğinde ise hamurumsu olabilir.
Tel kadayıfla yapılan Türk Mutfağının en sevilen lezzetleri; tepsi kadayıfı, kadayıf dolması, kadayıf tatlısı tarifleridir. Bu sebepten de tel kadayıf dendiğinde aklına sadece şerbetli kadayıf tatlısı gelenler pek de haksız sayılmazlar. Kadayıf, sadece su ve undan oluşan içeriği ile birçok tatlı tarifine eklenebilir.
Üzerine arzunuza göre bolca fıstık veya ceviz içi serpin. Tel kadayıfların diğer yarısını üzerlerine yerleştirip tekrar bastırarak sıkışmalarını sağlayın. Kadayıfı önceden ısınmış fırında 180 derece alt kısma yakın olacak şekilde yerleştirip kontrollü bir şekilde 45 dakika pişirin.
Fırından aldığınız sıcak tatlıyı 2-3 dakika dinlendirip üzerine soğuk şerbeti dökün. Tatlı şerbeti çekip soğuyuncaya kadar dinlendirin. Dilimleyerek servis yapın.
En kaliteli künefe Antakya`da yapılır. Bu kapsamda da asi markası künefe bakımından ülke genelinde en kaliteli ve lezzet bakımından da sizlere en iyi damak tadını veren markadır. Aynı zamanda da En İyi Dondurulmuş Künefeyi de yaparak yurt içine ya da yurt dışına ihracat yapıp dünya geneline bu tadı aktarmaktadırlar.
Künefe, kadayıf, şerbet ve tuzsuz peynir ile hazırlanan bir tatlıdır. Özellikle bayram sofralarında yerini alan künefe, Manda sütü, kavun, antep fıstığı, badem gibi ek ürünlerle birlikte servis edilir. Ayrıca künefenin yanına mutlaka kaymak veya Maraş dondurması ilave edilir.
Hatay'ın sembolleri arasında yer alan künefenin yemek kültürü içindeki yeri azımsanmayacak önemdedir. Antakya'da künefelik yiyeceklerin üretiminden tüketimine kadar geçen süreçte pek çok geleneği bir arada görmek mümkündür. Künefenin önemini Antakya merkezinde bulunan künefecilerin çokluğundan da anlamak mümkündür.
1 Kg paketin içerisinde ortalama 33-35 dilim bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri