Tüm şerbetli tatlılarda olduğu gibi, kadayıf tatlısı da buzdolabına konmamalıdır. Aksi takdirde kısa süre içinde şekerleşmeye başlayacaktır. Kadayıf tatlısının üzeri başka bir tepsi ile kapatılabilir veya örtü ile örtülebilir. Bu şekilde oda sıcaklığında veya fırının içinde saklamak mümkündür.
Tıpkı reçel ve balda olduğu gibi şerbetli tatlılar buzdolabında saklanmamalıdır. Oda sıcaklığında hava ile temas etmeyecek şekilde saklayınız. Böylelikle şekerlenme sorunu ortadan kalkacak ve lezzetinde herhangi bir deforme olamayacak şekilde tüketeceksiniz.
Sütlü tatlıların yukarıda da bahsettiğim gibi dolapta saklama ömrü en fazla 2 gündür. 2 gün sonra bozulmaya başlar ve tazeliğini kaybeder.
Kadayıfları kavurup soğuttuktan sonra ağzı sıkıca kapalı kavanozların içerisinde muhafaza edebilir, çıtır bir şekilde saklayabilirsiniz.
Kadayıfı taze taze hazırlayabileceğiniz gibi önceden fırınlayıp bir gün sonrada şerbetleyebilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Kadayıf şerbeti döküldükten sonra üstü kapatılır mı? Bu yüzden şerbetli tatlıların üzerini iyice kapattıktan sonra mutfağın yüksek bir yerinde ya da fırın içinde saklayabilirsiniz.
Kadayıf Tatlısı Nasıl Saklanır, muhafaza edilir? Şerbetli bir tatlı, hava akımıyla temas etmeyecek şekilde üzeri kapatılıp oda sıcaklığında mutfakta veya fırında, güneş almayan, kuru bir yerde muhafaza edilebilir.
Çiğ kadayıf, paketi açılmadan ağzı kapalı bir şekilde buzdolabına yerleştirilebilir. Buzdolabında ortalama 7-10 gün saklanır. Paketin üzerinde yazan son kullanma tarihine mutlaka dikkat etmek gerekir. 10 günü geçen kadayıflar, kullanılmamalıdır.
Serin ve Kuru Bir Yer!
Zira, şerbetli tatlılar buzdolabı içerisine girdiğinde hızlı bir şekilde şekerlenecek ve tadını kaybedecektir. Bu sebeple, eğer baklava veya kadayıf tatlınızı kısa bir süre içerisinde tüketmeyecekseniz, serin ve kuru bir yerde saklamanız, güneş görmeyen bir alanda muhafaza etmeniz gerekmektedir.
Yapım aşamaları çok kolay, en önemli püf noktası şerbet soğuk olmalı fırından çıkan tatlı ise ilk sıcağını 1-2 dakika atmalı. Böylece hamur olmayan çıtır çıtır bir tatlınız olur.
Şerbeti için gerekli olan toz şeker ve suyu bir tencereye alın ve şeker eriyene dek karıştırdıktan sonra ocağın altını açıp, kaynayana dek ara ara karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika kaynamasına izin verin ve içine limon suyunu ekleyip, 5 dakika daha kaynatıp, altını kapatın ve soğumaya bırakın.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez. Şerbetini verirken aniden dökmek, azar azar yedirmemek de şerbetini çekmemesinin nedenlerinden biri.
"1 kilo kadayıfa nekadar şeker konur?" demişsin, ben 1 kilo kadayıfa 1 kilo şeker koyuyorum. Bence bire bir ölçü hep en doğru sonucu veriyor. Mesela 1 kilo kadayıf, 1 kilo şeker, 1 litre su gibi.
NOT: Kadayıf ve muhallebiyi bir gece önceden hazırlayıp ertesi gün buluşturmak çok daha iyi bir sonuç verecektir. Bir gün önceden yapılan muhallebi üzerine streç örtülerek ertesi gün için buzdolabında saklanabilir. Böylece kadayıflar çıtır çıtırken muhallebi de tok dokusunu muhafaza edecektir.
Kadayıf tatlısının güzel olması için şerbet soğuk kadayıfın ise sıcak olması, şerbetin bu şekilde dökülmesi gerekir. Şerbet kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılmalıdır. Soğukluk ölçüsü olarak şerbet parmağı yakmayacak kıvamda olmalıdır. Tatlı ve şerbet sıcak olursa tatlı hamurlaşır.
Tatlınızın hamur olmasının en büyük sebeplerinden biri sıcak kadayıfa sıcak şerbet dökmektir. Bunu önlemek için soğuk şerbet ile sıcak tatlı birleştirilmelidir. Hamur olan tatlının görseli bozuk olur bu sebeple servis etmek istemeyebilirsiniz. Lezzet olarak normal kadayıfa göre daha sert ve ağır olacaktır.
Tel kadayıfla yapılan Türk Mutfağının en sevilen lezzetleri; tepsi kadayıfı, kadayıf dolması, kadayıf tatlısı tarifleridir. Bu sebepten de tel kadayıf dendiğinde aklına sadece şerbetli kadayıf tatlısı gelenler pek de haksız sayılmazlar. Kadayıf, sadece su ve undan oluşan içeriği ile birçok tatlı tarifine eklenebilir.
Çiğ kadayıf tatlısının şerbeti için gerekli malzemeler. 500 gr su. 500 gr seker. 5-6 damla limon.
Son olarak kalan kadayıfı muhallebinin üzerini tamamen kapatacak şekilde serpin. Tatlı oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın.
Süt başta olmak üzere kullandığınız herhangi bir malzeme bayat ise tatlınızın ömrü de kısa olacaktır. Şerbetli tatlıları eğer 2-3 gün içinde tüketebilecekseniz kuru ve serin alanlarda saklamayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda onu buzluğa ya da buzdolabına kaldırmanız gerekmez.
Kadayıflı muhallebinin kadayıfı neden yumuşar? Kadayıflı muhallebinin kadayıfı yumuşamaması için: Tatlı o gün tüketilmeyecekse muhallebinin üzerine konulan kadayıf servis esnasında yerleştirilirse daha lezzetli olur. Çünkü buzdolabında bekleyen kadayıflar kıtırlığını bir miktar kaybedip yumuşayacaktır.
Kadayıf tatlısının güzel olması için şerbet soğuk kadayıfın ise sıcak olması, şerbetin bu şekilde dökülmesi gerekir.
Tatlınızı uzun vadede saklayabileceğiniz tek yöntem buzdolabınızın derin dondurucu kısımlarıdır. Vakumlu kaplarda veya ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucuda saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken tek yöntem, şerbetini koymadan önce derin dondurucuya atmaktır.
Hazır kadayıfın şerbeti için uygun bir tencereye toz şeker ve suyu alalım. Karıştırarak yaklaşık 10 dakika boyunca kaynamaya bırakalım. Sürenin sonunda kaynayan şerbetin içerisine limon suyunu ilave edelim ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım, şerbeti soğumaya bırakalım.
Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir. Şerbeti döktükten sonra tatlının üzerini kapatırsanız daha iyi çeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri