Patatesin kabukları, patatesin kendisinden yaklaşık olarak 12 kat daha fazla antioksidan maddeler içerir. Patates kabuğu ayrıca, potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Bu sebeple patates tüketileceği zaman kabuklarını kullanmak faydalı olabilir.
Patates kabuğu
Her patates yemeğinin soyulmadan yapılması öneriliyor. Çünkü özellikle kabukta yoğunlaşan potasyum, sinir sisteminizi, demiral yuvarlarınızı, niasin hücre yenilenmenizi destekliyor. Kabuktaki bu faydalı maddeler, patatesin kendisinde 1/10 oranında bulunuyor.
Haşlanmış patates kabuğuyla yenir mi? Sulu yemeğinden, kızartmasına, püresinden, salatasına kadar birçok yemekte kullandığımız patatesin kabukları da yararlıdır. Kabuğu ile pişirilmiş bir patatesin potasyum miktarı daha yüksektir. Yine kabuğuyla tüketilen patatesin lif oranı kabuksuz haline oranla 7 gram daha fazladır.
Patates kabuğu ise patatesten daha fazla demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, B6 ve C vitamini içeriyor. Detroyer patatesi kabuğuyla pişirmeyi öneriyor. Ayrıca sebzelerin kabuklarında bulunan antioksidanlar serbest radikallerle savaşmaya yardımcı oluyor.
İri bir patatesin kabuğunda önerilen günlük ihtiyacın yüzde 33'ü bulunur. Bu vitamin, kardiyovasküler, sindirim, bağışıklık kas ve sinir sistemleri için önemlidir. Ayrıca beyin hormanları için faydalıdır. Kabuklu iri bir patates günlük B6 vitamin ihtiyacının yüzde 46'sını karşılar.
İlgili 34 soru bulundu
Sulu yemeğinden, kızartmasına, püresinden, salatasına kadar birçok yemekte kullandığımız patatesin kabukları da yararlıdır. Kabuğu ile pişirilmiş bir patatesin potasyum miktarı daha yüksektir. Yine kabuğuyla tüketilen patatesin lif oranı kabuksuz haline oranla 7 gram daha fazladır. Bol C vitamini içerir.
Patates kabukları, temizleme alanında da kullanılabilir. Örneğin lavabo veya seramik ocaklardaki lekeleri, patatesin ıslak tarafı ile ovalayabilirsiniz. Lekeleri çıkardıktan sonra su ile durulayıp kurulayabilirsiniz. Patates kabuğu, ciltteki koyu lekeleri veya sivilce izlerini gidermek için çok etkilidir.
Patates yetiştirebilirsiniz.
Patates kabuklarını toprağa ekerek yeni patateslerin filizlenmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle çimlenmiş kabuklar, kısa sürede filiz vermeye başlayacaktır. Detaylı bilgi için patates yetiştirme yöntemlerine göz atın.
Eğer patatesleri kabuklu olarak haşlamayı tercih ediyorsanız patateslerin ortasından tam bir daire olacak şekilde kabuğu yarın. Bu kabuğun daha hızlı soyulmasını ve patateslerin içinin daha hızlı haşlanmasını sağlayacaktır.
Haşlama esnasında patateslerin üzerinde bir tutam tuz gezdirebilirsiniz. Bu işlem patateslerin daha lezzetli şekilde haşlanmasını sağlar. Ayrıca kabukları soyulan ve ufak parçalar halinde doğranan patateslerin haşlama süresi daha kısadır.
Patatesin kabuğunda aynı zamanda oldukça yoğun C vitamini de bulunmaktadır. İri bir patatesin kabuğunda 29 mg C vitamini bulunur, yani bu vitaminle anılan portakalın 3 katı kadar ve günde almanız gerekenin yarısı kadar. Aynı zamanda bir antioksidan olarak ve yaraların çabuk iyileşmesi için de çok faydalıdır.
-Patates Bağırsak Sağlığını Korur
Sindirim sistemi sağlığını korumanın yanında patates bağırsak hareketlerini artırır. Kabızlık ve şişkinlik sorununu giderir. Bu özelliği ayrıca zayıflamaya yardımcı olur.
Kabuklu patates yıkanır mı? Patatesleri saklamadan önce mutlaka temizlemeli ama asla yıkamamalısınız. O nasıl olacak derseniz, daha önce hiç kullanmadığınız, temiz bir bulaşık süngeri ya da temizlik fırçasıyla patates kabuklarının üzerinde birikmiş halde duran çamur ve kalıntıları fırçalamanız yeterli olacaktır.
Kaynama suyu zamanla buharlaşıp azalacağı için; tenceredeki su, patatesleri 2-3 parmak kadar geçecek şekilde olmalıdır. Haşlanacak patateslerin kabuklarını soyup soymamak tamamen tercihinize kalmış. Ama kabuksuz patateslerin daha hızlı haşlanacağını söyleyebiliriz.
Aynı şekilde turp, patates, dolmalık biber gibi sebzelerde de küflü kısmı ve çevresini kestiğinizde geri kalan parçalar yemek için uygun olur.
Patates kabuklarını güzelce yıkayın, hatta nişastasını almak için 15-20 dakika suda bekletin. Ardından kabukları kızdırılan yağda kabukları kızartmaya başlayın. Üzerine tuz, karabiber ve damak tadınıza göre eklemek istediğiniz baharatları ekleyin ve servis hazır. Afiyet Olsun.
Not. Patates soyularak da haşlanabilir ve bu durumda daha çabuk pişer ancak besin değerlerini koruması (özellikle c vitamini) açısından soyulmadan haşlanması önemlidir. Ayrıca soyularak haşlandığında nişastasını da suya bırakacağından dokusu değişecek ve kabuklarından gelecek lezzeti de kaybedecektir.
Patates, yoğun glisemik yükü ve potasyum içeriğinden dolayı yüksek tansiyon nedeni olduğu üzerine bazı çalışmalar yürütülmüştür. Uzun süreli, haşlanmış ya da fırında, patates tüketmenin muhtemelen yoğun gilsemik yükünden dolayı antioksidan mekanizmayı bozması ve inflamasyona neden olması, yüksek tansiyona sebep olur.
Potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan haşlanmış patates, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcıdır. Ancak yine de patatesi, vitamin ve mineral kaybını önlemek için haşlamayıp buharda pişirmeyi tercih edin.
Midedeki gazı ve asitleri gidererek sindirimi kolaylaştırır, mideyi rahatlatır. Patates vitamin ve mineral açısından zengin bir sebze olduğu için, sinir sistemi üzerinde düzenleyici bir etki sunar. İçeriğinde yer alan selenyum ile tiroide, manganez ile cilt sağlığına iyi gelir.
Patates kabukları güzelce temizlenip soyularak çay gibi demlendiğinde, mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelir. Patatesin kabukları aynı zamanda zengin lif kaynağıdır.
Patatesleri temiz bir sünger ya da fırça yardımıyla akan su altında kumu tamamen temizleninceye kadar ovarak yıkayın. Yıkadığınız patatesleri sebze soyacağı ya da bıçak yardımıyla soyun. Kabukları bol suda yarım saat kadar bekletin. Süzüp bir kez daha yıkadığınız kabukları süzülmeye bırakın.
2 çorba kaşığı siyah çayı kaynatın ve limon suyuyla karıştırın. Yarım saat bekledikten sonra saçınıza sürün. Saçınıza masaj yaparak uygulayın ve 40 dakika kadar bekledikten sonra şampuan ile yıkayın. Bu işlemi en az 2 ay düzenli olarak yapmanız önerilir.
Yemek pişirirken bir patatesi soymayı bitirdiğinizde, kabukları çöpe atılır. Artık çöpe atmayacaksınız. Çünkü gri veya beyaz saçları patates kabuğu sayesinde eski haline çevirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri