"Kadayıfın coğrafi tescili bizleri gururlandırdı.Türkiye'de baklava denince Gaziantep akla geliyorsa, kadayıf denince Diyarbakır akla gelmelidir. Yıllardır bu memlekete kadayıf yapılıyordu.
Arap Kadayıfı - Antalya
Antalya yöresinde çok sevilen ve tüketilen Arap kadayıfı Türkiye'nin bazı bölgelerinde “Taş kadayıf” ya da “Yassı kadayıf” olarak da bilinen bir tatlı türüdür. Arap kadayıfının yapımı hamurunun imal edilmesiyle başlar. Bu hamur irmikli un, sıcak su ve mayanın karıştırılmasıyla yapılır.
Kadayıf Diyarbakır'da 18. yüzyıldan beri yapıla gelen bir tatlı türü olup, Türkiye'de kendine özgü bir yeri vardır. Bir Diyarbakır tatlısı olan kadayıfın imalatını ilk kez Diyarbakırlı bir ermeni olan Ako adındaki bir şahıs yapmıştır.
Adana Taş Kadayıfı; gözenekli yapıdadır. 9 - 10 cm'lik daire şeklindeki pişmiş hamurun katlanıp arasına ceviz konularak kızartılan şerbetli tatlıdır. Adana Taş Kadayıfı 06.01.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kadayıf tatlısı Diyarbakır'daki Ermenilerin mahalli tatlısı olarak da bilinir. 18. yüzyıldan beri yapılagelen kadayıfın ilk kez Diyarbakırlı Ermeni olan Ako adlı kişi imalatını yapmıştır. 1900'lü yıllarında öldüğü söylenen Ako tarafından yetiştirilen çıraklar tarafından kadayıf tatlısı günümüze kadar yetiştirildi.
İlgili 41 soru bulundu
Diyarbakır Burma Kadayıfı 30.10.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı. Yapılan hamurun arasına, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır. Daha sonra üzerine şerbet dökülerek pişirilir. Genellikle üzerine kaymak veya dondurma konulur.
Kadayıf tatlısının çeşidi olarak görülen künefe tatlısı, 1930'lu yıllarda önce Mersin ilimizde, 1940'lı yıllarda ise Hatay da ve Urfa'da yapılmaya başlanmış, Arap kültürü temelli bir tatlıdır. Kadayıf tatlısından farkı ise daha ince telli olması ve içerisinde peynir olmasıdır.
Bursa'nın Sütlü Kadayıf Tatlısı | O kadar Hafif ve Lezzetli ki Mutlaka Yapmalısınız😘👌❤️
Adana'nın yöresel lezzetlerinden biri olan karakuş tatlısı, hamur ve şerbet ile hazırlanır.
Tatlı yapma işini babasından devraldı
Kadayıf üreticisi Murat Altunhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süren bir uğraş sonunda kadayıfın tescillenmesini memnuniyetle karşıladıklarını, kadayıf tatlısı yapma işini babasından devraldığını, bayrağı 30 yıldır ailesi ile taşımaya devam ettiklerini söyledi.
Melceü't Tabbahin adlı yemek kitabında; tel kadayıf, kadife, saray tel kadayıfı, beyaz kadayıf, kaymaklı kadayıf, adi yassı kadayıf, yağsız kadayıf, yufkalı kadayıf, nuriye, ekmek kadayıfı, fodula kadayıfı adı altında on bir çeşit kadayıf sayılır ve bazılarının farklı yapım şekilleri de ayrıca anlatılır.
Ege Kadayıf. Ege Kadayıf 1970 yıllarında Sayın Ali Katrancı' nın çabalarıyla İzmir'de kurulmuştur.
Konya'da burma kadayıfı denilince akla gelen ilk marka olan Şark Kadayıfçısı Remzi Usta'nın hikayesini, bu lezzete adını vermiş olan Remzi Bural'dan dinledik.
Urfa Pendirli Kedeyif / Şanlıurfa Peynirli Kadayıf 13.12.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Tel kadayıf, un ve suyun karıştırılmasıyla elde edilen hamurun ince teller haline getirilmesi sonucu elde edilen bir yiyecektir. En çok Balkanlar, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde tatlı olarak tüketilir.
Burma kadayıf konusunda patent tartışmaları devam ederken, Diyarbakırlılar ata tatlısı olarak kabul ettikleri burma kadayıf için ülke geneline yayılmaya devam ediyor. 1986'dan beri hizmet veren 31 yıllık burma kadayıf markası Yaşar Usta, İstanbul'un sosyete mekanı olarak bilinen Şişli ilçesinde şube açtı.
Günlük taze üretilen tel kadayıf fiyatı 16 TL' dir.
Kadayıfı satın alırken son kullanma tarihine dikkat ederek almalısınız. Kadayıf tatlısı şerbetle buluşacağı zaman tatlının sıcak, şerbetin soğuk olması gerekir. Şerbetin ölçüsünü iyi hazırlamanız gerekir . Kadayıfı tam kıvamında pişirmelisiniz fazla piştiğinde çok sert, az piştiğinde ise hamurumsu olabilir.
Kökeni Suriye ve Lübnan'a dayanan künefe tatlısı, gastronomi kentlerimizden biri olan Hatay'ın meşhur lezzetlerinden. Hatay'ın coğrafi işaret tescil belgeli tatlısıdır Antakya künefesi. Çıtır çıtır kadayıfa bol şerbet dökülmesiyle tüketilen bu lezzet, dünyada peynirle yapılan ilk tatlıdır.
Türkiye`de ki anavatanı Güneydoğu yöresi olan künefenin kökeninin Lübnan ve Suriye`ye dayandığı söylenir. Osmanlı Mutfağında da Ramazan Tatlısı olarak ün yapmış olan bu tatlı, Ortadoğu coğrafyası tarafından paylaşılamıyor.
Künefe hangi ilimizde meşhurdur diye öğrenmek isterseniz bu lezzetin Hatay`a has olduğunu söyleyebiliriz. Hatay`la özdeşleşen tatlının anavatanı İskenderun olduğu için büyük şehirlerde de genelde tatlıyı bu usule göre yaparlar.
Afyonkarahisar'ın damak çatlatan tescilli lezzeti ekmek kadayıfının, ramazan ayının başlamasından sonra normal günlere oranla satışları arttı. Manda kaymağı ile servis edilen bu enfes tatlı, kentteki birçok kişi tarafından büyük ilgi görüyor.
Vişneli Ekmek - Amasya
Diğer tarafta vişnenin üzerine iki su bardağı şeker ilave edilerek, fırından çıkan ekmekler kendi suyuyla pişirilir. Vişneler ve ekmekler soğuduktan sonra servis tabağına dizilir.
HAZIRLANIŞ ŞEKLİ: 1 litre sıcak suya 30gr kerajin ilave edip, mikser ile çırpılarak jöle kıvamına getirilir. Daha sonra tekneye süzülerek üzerine soğuk su ilave edilmek suretiyle çoğaltılır. Ebru suyunda kıvam arttırıcı olarakta kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri