Arapça kökenli Kadir isminin ilk anlamı değer, yan anlamı ise itibardır.
Kadir kökeni Arapçadan gelen ve Türkçede çok uzun yıllardan bu yana bulunan en önemli isimlerden biridir. Bu isim erkek çocukları için kullanılır.
Arapça kökenli bir kelime olan Kadir kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüklerindeki anlamı aşağıda belirtilmiştir: - Değer, kıymet, itibar. - Bir yıldızın parlaklık bakımından bulunduğu basamak. Kadir ismi ülkemizde erkek çocuklarına sıklıkla verilen isimlerden birisidir.
Sözlükte “gücü yetmek; ölçü ile yapmak, planlamak; kıymetini bilmek; rızkını daraltmak” anlamlarına gelen kadr (kudret) kökünden sıfat olup “her şeye gücü yeten” demektir (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “ḳdr” md.; Lisânü'l-ʿArab, “ḳdr” md.).
İslam inancına göre "El-Kadir", Allah'ın 99 isminden biridir ve "her şeye gücü yeten" demektir. Dolayısıyla "Abdülkadir" ismi "her şeye gücü yetenin kulu" anlamına gelir ve büyük bir saygı ifadesi taşır.
İlgili 27 soru bulundu
Arapça kökenli Kadir isminin ilk anlamı değer, yan anlamı ise itibardır.
Kökeni Arapça olan Kadir isminin anlamı “her şeye gücü yeten” demektir. Allah'ın isimlerinden birisi olan Kadir kelimesi, her şeye gücü yeten (Tanrı) anlamına da gelmektedir.
Mesela; Kerim, Halim, Kadir, gibi kelimeleri insanlara isim olarak vermek caizdir. Ancak bu isimlerin başına bir (Abd) kelimesi ilave ederek söylemek ise pek güzel bir dikkattir. Zira (Abd) kelimesini ilave ederek söylediğiniz takdirde Kerim'i Abdülkerim olarak söylersiniz.
Kadir isminin karakter özellikleri
Lider özellikleri çok baskındır ve kendi düşüncesinin çevresinde büyük kitleleri birleştirebilir. Maceraperesttir ve hayal kırıklığına uğramaktan hiç hoşlanmaz. Denemekten ise hiç vazgeçmez. Gerçekçidir ve çalışmayı sever.
Kadir isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 414 kişiden birinin ismi Kadir.
Bu Yıl Erkeklerde Alparslan Kızlarda Zeynep İlk Sırada
Geçen yıl Zeynep ismi 8 bin 870 bebeğe verildi. Ayrıca 6 bin 854 bebeğe Defne, 6 bin 833 bebeğe ise Asel ismi konuldu. Kız bebeklerde Zeynep, Defne ve Asel isimlerini sırasıyla Zümra, Elif, Asya, Azra, Nehir, Eylül ve Ecrin takip etti.
Kaan (Osmanlı Türkçesi: قاآن) erkeklere verilen doğum adı ve soyadıdır. Aslı Türk halklarına dayanan Kaan ismi, "yönetici" ya da "Kralların Kralı" (Khagan) anlamına gelmektedir.
Hasan kökeni Arapçadan gelen bir isimdir. Aynı zamanda beğeni toplayan anlamı ile beraber İslami açıdan önemli bir kökene sahiptir. Türk Dil Kurumu açısından anlamına bakıldığında Hasan ismi 'Güzel' ya da 'iyi ve hayırlı iş' şeklinde karşılık bulmaktadır.
Ya Kadir Esmasının Fazileti
2 rekat namaz kılındıktan sonra, 100 kez ya da 200 kez bu İsmi Şerifi zikreden kul, ibadet olarak batınen ve zahiren kuvvetlenir, güçlenir. Kul, düşmanlarının kendisine zarar vermemesi için ve kendi istediği kuvvete erebilmesi için bu ism-i şerifi 305 kez okuyabilir.
Asaf isminin Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı birden fazla şekilde ele alınır. Bu doğrultuda özellikle Vezir, Erdem ve ileri görüşlülük gibi anlamlar üzerinden değerlendirilir. Aynı zamanda Hz. Süleyman'ın ünlü ve en güvenli veziri olarak da öne çıkar.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Ana ve baba, olgunluğu ölçüsünde çocuğa hayatını düzenleme olanağı tanırlar; önemli konularda olabildiğince onun düşüncesini göz önünde tutarlar. Çocuk, ana ve babasının rızası dışında evi terk edemez ve yasal sebep olmaksızın onlardan alınamaz. Çocuğun adını ana ve babası koyar.” Şeklindedir.
Melik ismi Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette geçmektedir ve Melik ismini koymak caizdir. MELİK İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Melik ismini kullanan 6.571 kişi bulunmaktadır.
Kadir kelimesinin manası “hüküm vermek” demektir. Allah'u Teâla o gecede bir yıl içerisinde olacak şeyler hakkında hüküm verdiği için bu geceye bu ad verilmiştir.
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarındaki sem' kökünden türeyen semî' “işiten” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten” diye açıklanır.
UYARI: Katil (<katl = öldürme) ve kadir (<kadr = değer) kelimeleriyle karışma olasılığı olduğu hâlde katil (ka:til = öldüren) ve kadir (ka:dir = güçlü) kelimelerinin düzeltme işareti konmadan yazılması yaygınlaşmıştır.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Allah'ın 99 ismi hakkında bilgi verir misiniz? Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadislerinde, Yüce Allah'ın 99 isminden söz ederek bu isimleri sayan ve ezberleyen kimselerin cennete gireceğini haber vermiştir (Buhârî, De'avât, 68, [6410]; Müslim, Zikir, 5-6 [2677]).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri