Boşanma davasında kadının hakları hangi taraf açılırsa açılsın aynı şekilde devam etmektedir. Boşanma davasını kadın açarsa velayet, nafaka, manevi veya maddi tazminat, düğün takıları, birikimler ve taşınmaz malları gibi tüm konularda haklar olduğu gibi geçerlidir.
Kadının boşanma davası bitene kadar tedbir nafakası, boşanma davasından sonra yoksulluk nafakası hakları vardır. Tedbir nafakası boşanma davası süresince kadının talep edebileceği haklardandır. Kadına verilen tedbir nafakası, boşanma sürecinde kadının zor duruma düşmesini önler.
Boşanmada tazminat hesaplama için her dava kendi özelinde değerlendirilir, şartlar ve kusurun ağırlığına bakılır. Uygulamada genellikle hakim ödeme yapacak kişinin gelirinin azami 10 katı oranında maddi tazminata hükmeder. Yani 6.000 TL maaş alan birinin 60.000 TL tazminata mahkum olması mümkündür.
Nafaka hakları bakımından da, boşanma davasını kadının veya erkeğin açmış olmasının önemi yoktur. Boşanma davası açan kadın, şartları sağlanmışsa; tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası alabilir.
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması veya şiddetli geçimsizlik söz konusu ise ve evlilik eşlerden en az biri için çekilmez bir hâl almış ise boşanma davası açılabilir. Hangi durumun hangi evlilik birliğini nasıl etkileyeceği önceden belirlenemediği için genel boşanma sebepleri sınırlı sayıda değildir.
İlgili 20 soru bulundu
Bu nedenle, boşanmak istemeyen tarafın bir boşanma avukatı aracılığıyla işlemlerini yürütmesi son derece önemlidir. Eşlerden sadece birinin boşanmayı istemesi durumunda dava çekişmeli boşanma davası olarak kabul edilir. Çekişmeli boşanma davaları genellikle ortalama olarak 1-1,5 yıl arasında sürebilir.
Türk Medeni Kanunu'nun 132. maddesi, boşanma ya da eşin ölümü sonrası kadının 300 gün boyunca yeniden evlenemeyeceğini belirtir. Ancak bu süre, boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren başlar ve kadının yeniden hamile kalmadığını bir sağlık raporuyla ispatlaması halinde bu süre kaldırılabilir.
Örnek olarak, 30.000 TL maaşı olan bir kimse, 7.000 TL nafaka da 3.000 TL nafaka da ödeyebilir.
Eşlerden birinin boşanmak istememesi halinde mahkeme davayı reddetmez, yargılama sonucuna göre karar verir. Burada boşanmak isteyen ve haklı sebebi olan kadın ya da erkek eş, haklılığını ispatlamalıdır.
Kocasından boşanmak isteyen bir kadının boşanmak için Aile Mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekmektedir. Boşanma davalarında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri ya da davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olacaktır.
Boşanma ile birlikte müşterek konutun kime tahsis edileceği netlik kazanır. Boşanma ev paylaşımı yaparken hakim konutun ev ve çocukların kullanımı için ayrılmasına karar verebilir. Eğer aile kirada yaşıyorsa evde kimin kalacağı da hakimin takdirindedir.
Özellikle belirtmek gerekirse özel boşanma nedenleri söz konusu olduğu zaman kişi tam kusurlu sayılır. Yani; zina, hayata kast, pek kötü muamele, haysiyetsiz yaşam sürme, terk gibi davranışlar kişiyi tam kusurlu hale getirir.
Bu hususlar göz önünde bulundurularak, 15000 TL maaş alan bir kişinin vereceği nafaka miktarı, ortalama olarak 3500-4500 TL arasında değişmektedir. Ancak, nafaka miktarı her bir olayda ayrı ayrı değerlendirilerek belirleneceğinden, kesin bir miktar söylemek mümkün değildir.
Hukuk Dairesi'nin 2019/6769 Esas, 2020/3929 Karar sayılı ve 21.09.20120 tarihli ilamında ev işleri yapmayan kadının boşanmada kusurlu olduğu içtihat edilmiştir.
Yani mali olarak desteğe ihtiyacı olan tüm kadınlar, muhtaçlık durumunu kanıtlayabildikleri sürece Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla mali destek alabilmektedir. Devletin mali desteğini almak için boşanmış olmak bir kriter değildir.
Ancak erkek eş hiçbir şekilde boşanmak istemezse kadın eş, TMK'da sayılan boşanma sebeplerine ve erkeğin ispat edilebilir nitelikteki kusurlarına dayanarak boşanma davasını çekişmeli olarak her zaman açabilecektir. Sonuçta boşanma talebi bakımından erkeğin kusurlu olduğu belirlenirse hakim boşanmaya karar verecektir.
Erkek Boşanmak İstemezse Dava Uzar Mı? Erkek boşanmak istemese dahi, bu durum davayı uzatmaz. Ancak erkeğin de boşanmak istemesi dava sürecini kısaltabilir. Erkek boşanmayı istememesi halinde, kadının boşanma sebeplerinin gerçekleştiğini kanıtlamak için inandırıcı deliller sunması gerekmektedir.
En çok karşılaşılan boşanma nedeni olarak psikolojik şiddet, eşin aşırı biçimde eleştirilmesi, tehdit edilmesi, aşağılaması, eşe, hakaret edilmesi, eşin duygusal olarak ihmal edilmesi, eşe yalan söylenilmesi, küçümsenmesi ve görmezden gelinmesi şeklinde sayılabilir.
Boşanmada çocuğa ne kadar nafaka ödenir sorusunun cevabı asgari ücretli birimi yoksa daha yüksek maaş mı alıyor ona göre değişiklik gösterir. Asgari ücretle çalışan bir kişinin durumuna bakıldığında 2024 yılı baz alınarak hesaplama yapıldığında 300-1000 TL arasında değişmektedir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
2024 yılı itibariyle asgari ücret net 17.002 Türk Lirasıdır. Uygulamada 17.002 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 1.500-3.000 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
Eşinden boşanan kadın pişman olur mu sorusunun cevabı her kadına göre değişmektedir. Boşanan kadınların pişmanlık belirtileri ve boşanmadan sonra duydukları pişmanlık konusu karmaşık ve çeşitli faktörlere bağlıdır. Bazı kadınlar boşanmadan hemen sonra pişmanlık hissi yaşarken, bazıları bu duyguyu zamanla deneyimler.
normalde taraflardan birinin boşanmak istemesi direk boşanmaya yeterli değilken 3 yıllık fiili ayrılıktan sonra tek tarafın isteği boşanmaya yetiyor. durum bundan ibaret. Çiftler en az altı ay ayrı kalırlarsa, boşanma davası açılma durumunda, davalar, genellikle tek celsede karar bağlanarak çiftler resmen boşanıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri