Tereyağını son tüketim tarihi geçtikten 1-2 ay sonrasına kadar tüketmeye devam edebilirsiniz. Paketi açılmayan bir tereyağı ise son tüketim tarihi geçtikten 2-3 ay sonrasına kadar tüketilebilir. Tereyağının bu kadar uzun süre bozulmadan kalmasının sebebi çok fazla laktoz içermemesi ve çoğunlukla yağdan oluşmasıdır.
Dondurulmuş tereyağı, çözüldüğünde tıpkı diğer taze süt ürünlerinde olduğu gibi, kısa bir süre daha sürülebilir olarak kullanılabilir. Ancak, dondurucuda yanma yaşamış, rengi bozulmuş veya kötü bir koku yayan tereyağını kullanmamalı ve atmalısınız.
Tereyağı: Buzdolabında hava almayacak şekilde saklanırsa 1-3 ay. Sade yağ halinde ise 3-6 ay dayanabiliyor.
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
İlgili 45 soru bulundu
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Eğer tereyağının rengi farklılaştıysa, renkte dalgalanma varsa bozulduğu anlamına gelir. Oluşan koku ve tadındaki değişim de tereyağının bozulduğunu gösterir.
Her ne kadar tereyağının içeriği bakteri oluşum riskini azaltsa da ısı, sıcaklık, oksijen gibi etkenlere maruz kalması kokusunda ve renginde değişikliklere neden olup bozulmasını sağlayabilir. Bu nedenle doğru koşullarda muhafaza edilmeli, kokusunda, renginde bir değişiklik meydana gelmişse tüketmemeye çalışılmalıdır.
Dolapta duran tereyağı bozulur mu? Araştırmalar, tereyağının oda sıcaklığında saklandığında bile aylarca raf ömrüne sahip olduğunu göstermiştir. Ancak buzdolabında saklanırsa daha uzun süre taze kalacaktır. Dondurucunuzda daha fazla miktarda tereyağı saklayabilirsiniz, bu da onu bir yıla kadar taze tutacaktır.
8. Son kullanım tarihi geçmiş yağı ne yapmak gerekiyor? Son kullanım tarihi geçmiş yağların sağlığa direct bir etkisi yoktur. Fakat tadında bir acılaşma görülebilir.Bu da mideyi rahatsız eder.
Katı yağ son kullanma tarihi geçerse ne olur? Tereyağını son tüketim tarihi geçtikten 1-2 ay sonrasına kadar tüketmeye devam edebilirsiniz. Paketi açılmayan bir tereyağı ise son tüketim tarihi geçtikten 2-3 ay sonrasına kadar tüketilebilir.
Ancak bu süre çok da uzun değil. Son tüketim tarihinden sonraki 2-5 hafta içerisinde mutlaka tüketilmeli.
Tereyağı buzdolabında, derin dondurucuda veya tezgahın üzerine kapatılarak saklanabilir. Çoğu insan tereyağını buzdolabında saklarken, her türlü tereyağı kaliteyi önemli ölçüde etkilemeden dondurulabilir. Tuzlu tereyağı, her zaman yumuşak ve kullanıma hazır olması için oda sıcaklığında bile saklanabilir.
Bazı metal iyonlarının etkisiyle bir dizi kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşur. Yağda acılaşma olarak bilinen bu bozulma, genellikle hidrolitik ve oksidatif ransidite olmak üzere, birbiriyle ilişkili iki şekilde ortaya çıkar.
Bir insanın günde en fazla 1 yemek kaşığı tereyağı tüketmesi normal ve sağlıklı olanıdır. Fakat kimi insanlar tereyağı tüketimi tehlikelidir. Özellikle tereyağı yedikten sonra oluşan sorunlarınız varsa kesinlikle doktorunuza başvurun.
Hazır tereyağı bozulur mu? Araştırmalar, tereyağının oda sıcaklığında saklandığında bile aylarca raf ömrüne sahip olduğunu göstermiştir. Ancak buzdolabında saklanırsa daha uzun süre taze kalacaktır.
Tereyağının yüksek yağ içeriği bakteri gelişme riskini azaltmasına rağmen ısı, sıcaklık ve oksijene maruz kalması renk ve kokusunda değişiklik oluşturarak bozulmasına neden olmaktadır. Bu yüzden doğru koşullarda saklanılmalı ve renginde, kokusunda değişiklik oluştuğunda tüketimine dikkat edilmelidir.
Dış görünüşü bakımından belirgin bozulma belirtileri veren (küf ve bakterilerin üremesi) tereyağı gıda olarak tüketilemez.
Tereyağını Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve poşetin havasını alın. Buz dolabına koyun. 8-10 gün arasında tüketilmesi önerilir.
Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir. Sonbahar ve kış aylarında ise, sütü veren hayvanlar kuru gıdalarla beslenmeye başlayacakları için bu dönemde üretilen tereyağları daha açık renkte olabilmektedir.
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Son tüketim tarihi (STT) olarak da bilinir. Eğer ilgili ürün bir gıda ise bahsedilen tarihe kadar tüketilebileceği anlamına gelir. SKT sonrasında tüketilmesinin ise insan sağlığı için zararlı veya riskli olacağını gösterir.
Tarihi geçmiş gıdaları tüketmek ise belli hastalık ve rahatsızlıkların riskinde artışa sebep olabilir. Son kullanma tarihi geçmiş bir ürünü yiyip yiyemeyeceğiniz hakkında emin değilseniz, önleminizi alın ve atın gitsin. Özellikle rahatsız edici bir kokusu, aroması ve görünümü olan gıdalar tüketilmemeliler.
Diyelim ki son kullanma tarihi geçmiş ya da bozuk olduğunu tespit ettiğimiz bir ürün aldık, zincirleme olarak gerek zabıta, gerekse Gıda İl Müdürlüklerine şikayette bulunabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri