Bunun belli başlı sebepleri vardır. Konum bildirimi, Wifi durumu, titreşim durumu, uygulamalar, pil ömrü, ekran parlaklığı gibi sebepler telefonun şarjını hızlı bir şekilde bitmesine sebep olur. Eğer telefonu kesintisiz bir şekilde kullanmak istiyorsanız düzenli olarak şarj etmeniz gerekmektedir.
Telefonların şarjlarını bitiren en büyük etkenlerin başında ekranları geliyor. Zira ekran parlaklığı yüksek olunca cihaz bu gereksinime yanıt vermek için daha fazla güç harcıyor ve doğal olarak bataryası daha hızlı bitiyor. Bunun dışında yoğun uygulama kullanımı şarjın çabuk bitmesine neden oluyor.
Normal bir telefonun şarjı kaç saatte biter? Normal bir telefonun şarj süresi, telefon modeline, batarya kapasitesine, kullanım alışkanlıklarına ve şarj cihazının özelliklerine göre değişebilir. Genel olarak, standart bir akıllı telefonun tam şarj olması ortalama 1 ila 2.5 saat arasında sürer.
Bataryaların sınırlı şarj döngüleri olması açısından her tamamlanan şarj döngüsü pile zarar veriyor. Bu nedenle pil ömrünü iyileştirmek ve ideal bir seviyede tutmak için şarjın %30'a geldiğinde şarj edebilir ve bu döngüyü tamamlamadan pilin uzun süre boyunca verimliliğini korumasını destekleyebilirsin.
İlgili 36 soru bulundu
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Akıllı telefon ilk alındığında nasıl şarj edilmeli denildiği zaman ilk olarak var olan şarjının kullanılması gerektiği bilinmelidir. Örneğin yeni alınan telefon %60 şarj oranına sahip ise yaklaşık %5 şarja kadar kullanılması gerekir. Bu orana geldikten sonra güç kaynağına takılarak tamamen şarj edilmesi tavsiye edilir.
%0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz. Orijinal şarj aleti ve şarj kablosu kullanmalısınız. Şarjınız tamamen dolduktan sonra, saatlerce telefonu şarjda bırakmamalısınız. Telefonunuzun şarjı tamamen bitmeden telefonunuzu şarja takmalısınız.
Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor. Her ne kadar akıllı telefonların günlük kullanımda tam şarjı önerilmese de ayda bir kez tamamı boşalmış bir bataryanın yüzde 100'e kadar şarj edilmesi, faydalı olarak görülüyor.
Ona kalırsa lityum iyon ve lityum polimer bataryalarda bazı durumlarda farklılık gösterebiliyor. Birçok kafa karıştırıcı durum var ancak bu kadar kafanıza takmanıza gerek yok. %20 ile %80 arasında kalması yeterli. %100 şarj edince herhangi bir zararı olmaz.
Yapılan araştırmalara göre pili en çok tüketen uygulamalar arasında birinci sırada Facebook yer alıyor. Facebook'u kullandığınız süre boyunca telefonun batarya ömrü oldukça hızlı azalıyor.
Araştırmada akıllı telefonun şarjının çabuk bitmesine neden olan sosyal medya uygulamaları ve flört uygulamaları arasında iki ortak nokta keşfedildi. En fazla şarj tüketen uygulamalardan Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat, WhatsApp ve YouTube'un 11 özelliğinin kullanılmadığı zamanlarda dahi çalıştığı görüldü.
Android telefonlarda pil sağlığınızı kontrol etmenin işletim sistemine dahil edilmiş bir yolu bulunmuyor. Ancak bunun için kullanabileceğiniz ücretsiz pil koruyucu bir uygulama mevcut. AccuBattery adlı bu uygulamayı Google Play Store'dan indirebilir ve Android batarya sağlığını kontrol edebilir.
bir sitede şöyle diyor: Yeni batarya çabuk bitiyor, sorunu yeni bir telefon bataryasının, gerçek performansına ulaşabilmesi için gereken şarj etme sayısı kadar, şarj edilmemiş olmasından kaynaklanır. Özetle, yeni batarya çabuk bitiyor, diyorsanız, bu durum yeni bir batarya için gayet normal bir olaydır.
Terapat. %40 ve %80 arasında tutmak ideali. Gündelik kullanımda ise %20-100 arasında şarj normal.
Bir yedek telefonunuz varsa, onu %30-50 aralığında şarj etmek daha iyidir, bu da batarya ömrünü uzatır. 20-80 şarj etme seçeneği daha çekici görünüyor ve modern telefonlar büyük bir batarya kapasitesine sahip olduğundan her zaman yüzde 100'e şarj etmeniz gerekli değildir.
Günümüzde akıllı telefonlarda lityum İyon piller kullanılıyor. Bu bataryanın en verimli kullanımı, telefonların şarjını yüzde 50'nin üzerinde tutmaktan geçiyor. Pil seviyenizi mümkün olduğu kadar orta düzeyde (%30 ila %70) tutmak pil ömrünü etkili bir şekilde uzatabiliyor. En iyi yol kısmi şarj olarak görülüyor.
Telefonunuzu şarj ederken kullanmak zararlıdır. Pilin sıcaklığı arttıkça, kimyasal reaksiyonlar hızlanır ve pili daha hızlı tüketirsiniz. Bunun yerine şarj işleminin tamamlanmasını bekleyebilir veya telefonunuzu şarj ederken kullanmaktan kaçınarak pilinizin ömrünü uzatabilirsiniz.
Lityum iyon pillerde bu mantık bulunmuyor eski bataryalarda şarj tamamen bitene ya da %10 civarlarına düştükten sonra şarj edilmesi tavsiye ediliyordu fakat yeni nesil bataryalar istediğiniz seviyede şarj edilmeye uygunlar sıkıntı olmaz.
Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Gece yatarken telefonu şarjda bırakmak bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün azalmasına neden olur. Dolayısıyla yatarken telefonunuzu şarjda bırakmak gibi bir alışkanlığınız varsa cihazınızın ömrünü uzatmak ve güvenliğini sağlamak için bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekir.
Pili Korur Nedir? Pili Korur, One UI 4.0 (Android 12) ve daha yeni sürüme sahip Samsung Galaxy model akıllı telefonlarda yer alan bir batarya yönetim sistemidir. Bu mod, cihazınızın batarya sağlığını korumak için maksimum şarj oranını %85 ile sınırlandırır.
Megapat. Yeni tip bataryalarda telefonunuzu ne zaman isterseniz o zaman şarja takabilirsiniz ama bataryanızın sağlığı açısından %20 olunca takıp %100 olunca çıkarmanızı tavsiye ederim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri