Kadın, elini erkekten önce uzatır. Erkeğin önce uzatması görgüsüzlük olarak kabul edilir. Bunun nedeni, kadın elini uzatmak zorunda değildir başı ile selam verebilir; böyle bir durumda erkeği eli havada kalacağından, kadın eğer sıkacak ise elini uzatması ve kimsenin zor durumda kalmamasıdır.
Önce ev sahibi elini uzatır, sonra misafir. Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir. Tebrikatta tokalaşmaya daima en büyükten başlayın. Protokolde el öpme, yanaktan öpüşme yoktur.
Bu yüzden el sıkma canlı ve içten olmalı; el paralel tutulmalı; sıkılan el avuç içine alınmalı, fakat fazla yumuşak veya sert sıkılmamalı, hafif hissettirilmelidir. El sıkma esnasında göz teması kurulmalı; bir-iki söz (tebrik ederim vb.) söylenmelidir.
Bütün izciler (başka bir izciyle tokalaşırken) sol elini kullanırlar. Bunu temel nedeni tokalaşma esnasında sağ elleri ile izci selamı vermek zorunda olunmasıdır.
Genç yaşlıya (yani küçük büyüğe önce selam verir) ; aynı yaştakiler aynı anda; erkek bayana (ancak sokakta önce bayan selam verir ) ; kıdemsiz kıdemliye; gelen orada bulunanlara; giden toplantıda kalanlara önce selam verir. Bir toplantıya gidildiğinde önce ev sahibesi selamlanır.
İlgili 27 soru bulundu
Kadın, elini erkekten önce uzatır. Erkeğin önce uzatması görgüsüzlük olarak kabul edilir. Bunun nedeni, kadın elini uzatmak zorunda değildir başı ile selam verebilir; böyle bir durumda erkeği eli havada kalacağından, kadın eğer sıkacak ise elini uzatması ve kimsenin zor durumda kalmamasıdır.
a. Allah'ın güzel isimlerinden birisi olduğu için, temiz olmayan yerlerde selam verilmez, b. Hamama girerken selam verilmez, c. Günahla meşgul olan kimselere selam verilmez, d.
((Yunus 59; Nahl 116; Şûrâ 21.)) Sonuç olarak deriz ki tokalaşma sünnettir. Aralarında mahremiyet ve nikâh bağı bulunmayan kadınla erkeğin cinsel haz amaçlı tokalaşması haramdır.
Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir. Tebrikatta tokalaşmaya daima en büyükten başlayın. Protokolde el öpme, yanaktan öpüşme yoktur.
Sert - Güç Gösterici Tokalaşma
Tokalaşırken karşıdakinin elini güçlü bir şekilde sıkarak yapılan tokalaşmaya verilen isimdir. Nezaketsiz bir tokalaşma biçimidir. Karşıdakini baskı altına almaya çalışma ve güç gösterisi olarak anlaşılabilir. Güven duygusunun zayıf olduğunu gösterebilir.
PARMAK UCUNDAN TOKALAŞMA: Bir başka yanlış tokalaşma şekli eğreti tokalaşmadır. Parmak ucundan hafifçe tutup çekmek. Bence insana kendini kötü hissettiren ve karşı tarafın bu şekilde tokalaşan kişiyle ilgili rahatsız olduğu bir şekildir.
Âlimlerin çoğunluğuna göre anne ve babanın ya da dindarlığına, ilmine, yaşına hürmeten başka kimselerin elinin öpülmesi câizdir.
Tanışırken, karşılarken, uğurlarken, vedalaşırken, tebrik ederken, taziye verirken güven, saygı, sevgi ve birlikteliğin ifadesidir. Tokalaşırken, tokalaşılan şahısla karşılıklı durmalı, sağ elin parmakları birbirine yapışık, başparmak havada ve eller birbirine paralel olmalıdır.
Toplum içinde nasıl davranacağını, hangi hareketin hangi durumlarda yapılacağını belirleyen şeyler nezaket ve görgü kuralları olarak isimlendirilir. Nezaket ve görgü kuralları yazılı olmayan ve uyma zorunluluğu bulunmayan kurallardır, yapılmadığı takdirde hiçbir cezai yaptırımı bulunmaz.
İki elle tokalaşma çeşitleri genellikle kişinin karşısındaki insanı anlamak için çaba göstereceğine ve destek vermek istediğine işaret eder. Bu en basit haliyle 'ben seni umursuyorum' anlamına gelir. Bu tokalaşma çeşidinin farklı uygulanış şekilleri vardır ve her birinin arasında bazı belirgin farklar bulunur.
Eşit Statüde Tokalaşma Tarzı
İki el de birbirini kavrar ve avuç dışları tam sağ ve tam sol yönlüdür. Her iki kişinin de kendi varlığını ve statüsünü karşısındakine hissettirme amaçlı bir tarzdır. Dengeli ve güven veren bir tokalaşma türüdür.
Meallerini verdiğimiz bu hadislerden, bizim de tabiî olarak tatbik ettiğimiz şu sıralama çıkıyor: İki Müslüman karşılaştıkları zaman önce "Esselâmü Aleyküm" "Ve aleykümüsselam" diyerek selâmlaşırlar, musafaha yaparlar ve "Allahümme salli âlâ seyyidinâ Muhammed" diyerek Peygamberimiz (asm)'in üzerine salavat getirirler.
Evet. Sual: Müsafeha ederken kucaklaşmak veya kafayı kafaya dokundurmak uygun mudur? Ancak uzaktan gelince veya uzun zaman görüşülmemişse, o zaman sadece sarılmak caiz olur.
Fakihler arasında tokalaşmanın sünnet olduğu hususunda görüş birliği vardır. Hz. Peygamber'in tokalaşma şekline dair bir kayıt bulunmamakla birlikte rivayetlerden onun tokalaşırken belli kuralları gözettiği anlaşılmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Bir erkek ve kadının nikahsız olarak ellerinin birbirine değmesi ve yalnız kalmaları da caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
4. Delil: Peygamberimiz Bir Gereklilik Olmadıkça Yabancı Kadına Bakmayı Yasaklamıştır. Bu Çerçevede Her Bakılması Haram Olan Kadına Dokunulması Da Haramdır.
1- Vücutlar birbirlerine haram kılınmıştır ve dokunma ''zina'' olarak isimlendirilmiştir. Bir eldiven de olsa vücutlar dokunmaktadır. 2- Bakmak açısından haramdır. Bakılması haram olana dokunulması da haramdır.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi bir açıklamasının olmadığını belirtti. '''Günaydın demeyin' demişim gibi algı oluşturmak büyük haksızlıktır" diyen Erbaş, kendisinin de ''Günaydın'' ifadesini kullandığını söyledi.
Allah Resûlü (s.a.s.) iki Müslümanın karşılaştığında söze önce selâmla başlamalarını öğütlemiş; küçüğün büyüğe, bir vasıta üzerinde gidenin yürüyene, yürüyenin veya ayakta olanın oturana, sayı bakımından az olan topluluğun çok olana selâm vermesinin uygun olacağını bildirerek selâmlaşma âdâbını öğretmiştir.
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır. Anlamı ise Allah'ın selamı rahmeti ve bereketi hepimizin üzerine olsun olarak anlaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri