Sayın Katılımcı, Sizin evlenmenizle çocuğunuz için ödenen iştirak nafakasının bir alakası yoktur.
Erkeğin evlenmesi durumunda nafaka düşmez. Kadının evlenmesi durumunda ise düşer. Kanun burada yoksul olan tarafın gelir düzeyini esas alır.
Alacaklı tarafın yeniden evlenmesi nafakayı kendiliğinden sona erdiren bir hal olarak düzenlenmiştir. Buna göre nafaka alacaklısı taraf yeniden evlendiğinde, nafakayı ödeyen eski eşin ödemeyi sona erdirmesi mümkündür. Bunun için ayrıca bir hâkim kararına ihtiyaç bulunmamaktadır.
Yine müşterek çocuğun vefat etmesi halinde de iştirak nafakası yükümlülüğü sona erer. Son olarak müşterek çocuğun velayeti değişir ise, bu takdirde velayet hakkı ve iştirak nafakası yükümlülüğü aynı kişide birleşmekte ve iştirak nafakası yükümlülüğü sona ermektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Emsal kararla birlikte; çocuklarını babalarına veren anne, ekonomik durumu göz önünde bulundurarak belirlenecek aylık bir miktarla iştirak nafakası ödeyecek.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Nafaka yükümlüsünün açacağı velayet davası ile birlikte velayet hakkının diğer eşten alınıp nafaka yükümlüsüne verilmesi halinde iştirak nafakası sona erer. Bu durumda eski nafaka yükümlüsünün iştirak nafakası ödeme yükümlülüğü, velayetin alınması için açılan davanın dava tarihinden itibaren sona erer.
Kadın açmış olduğu boşanma davasında yoksulluk nafakası talebinde bulunmamış ise nafaka alamaz. Kadın boşanma davasında elde edilen ve toplanan deliller nezdinde diğer eşe nazaran daha fazla kusurlu ise nafaka alamaz. Kadın boşanma davasından sonra yoksulluğa düşmeyecekse nafaka alamaz.
İştirak Nafakasının Sona Ermesi
İştirak nafakası, kural olarak lehine nafaka hükmedilen çocuğun ergin olması ile kendiliğinden sona erer. Çocuk 18 yaşını doldurarak ergin olabileceği gibi, evlilikle veya mahkeme kararıyla ergin kılınabilir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Mahkemenin nafaka artış oranı kararında nafakanın ÜFE oranında artırılmasına karar verilmişse, aksine bir mahkeme kararı olmadığı sürece, nafaka ÜFE oranında artırılır. Benzer şekilde nafakanın TÜFE oranında artırılmasına karar verilmesi durumunda nafaka, aksine bir karar olmadığı sürece TÜFE oranında artar.
Burada da iştirak nafakası miktarı tespit edilirken çocuğun üstün yararının yanında, velayet hakkı kendisine bırakılmayan tarafın mali gücü değerlendirmeye alınmaktadır. Bundan dolayı nafaka borçlusu tarafın ekonomik anlamda kayba uğraması halinde nafakanın indirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Yoksulluk nafakası alan eş, başka biri ile evlendiği zaman nafaka ortadan kalkar. Evlenme tarihinden itibaren nafaka ödeme yükümlülüğü ortadan kalkar. Evlenmese de başka biri ile dost hayatı yaşıyorsa nafaka yükümlüğü yine ortadan kalkacaktır.
Kadınların, boşanırken eşlerinden talep ettikleri ve almaya hak kazandıkları nafakaya yoksulluk nafakası denir. Bu nafaka, hayatı birden değişen kadınların, maddi sıkıntı çekmesini önlemeye yöneliktir. Yasalarda belirtilen diğer şartlar da mevcutsa, çalışan kadın nafaka alabilir.
Dava Sonrasında İştirak Nafakası için Dava Açılabilir Mi? Anlaşmalı boşanma davasında iştirak nafaka istenmemişse karar kesinleştikten sonra yeniden istenmemesi adına bir engel bulunmamaktadır. Çocuğun menfaati her zaman üstün olduğundan velayeti alan eş, çocuğa nafaka ödenmesi adına talepte bulunabilecektir.
Boşanma davasında, davayı açan kadın ya da erkek olsun, diğer taraf boşanma sonucu maddi yoksulluğa düşen tarafa nafaka ödemek zorundadır.
Taraflar, Türk Medeni Kanunu 196 ve Türk Medeni Kanunu 197. Maddelere göre boşanma gerçekleşmeden de nafaka talep edilebilir. Eşlerin birlikte yaşamaya devam ederken nafaka talep etmesi halinde TMK m.196 ya göre talep edilmesi gerekir. Mahiyeti itibariyle istenilen nafaka tedbir nafakası niteliğindedir.
Mahkeme kararıyla verilen yasal bir yükümlülüktür. Nafaka boşanma davası devam ederken ya da dava sona erdikten sonra ödenen aylık yasal zorunluluktur. Nafakanın birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Her nafaka çeşidine göre ayrı ayrı şartları da bulunmaktadır.
1 ay ödenmezse ne olur? 1 aylık nafaka borcu ödenmez ise nafaka borcuna ilişkin hapis cezası istemiyle icra ceza şikayet mahkemesinde nafaka ödeme yükümlülüğünün ihlalinden dava açılabilir.
Mahkeme kararı ile hükme bağlanan nafakanın ödenmemesi halinde icra takibi başlatılabilir ve icra takibi ile de sonuç alınamaması halinde nafaka yükümlüsünün şikayet edilmesiyle birlikte 3 aylık ödenmeyen nafaka tutarı nedeniyle 90(doksan) gün süreyle tazyik hapsine tabii tutulması gündeme gelebilir.
Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada nafaka sistemi ile ilgili şunları söyledi: "Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Fakat her bölge de hakimlerin teamüle göre bir nafaka miktarı belirlemektedir. 2023 yılı itibariyle asgari ücret net 8.506 Türk Lirasıdır. Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri