- Altının kadına da haram olduğuna dair Nesai kaynaklı hadis-i şerifler var. - Fakat mezheplere baktığımız zaman altının (gösteriş amaçlı takılmaması ve sadece belirli yerlerde takması koşuluyla) kadına haram olmadığını görüyoruz.
Altın ev eşyalarının kullanımı sünnetle yasaklanmıştır.23 Fukaha da bunların kullanımının haram olduğu konusunda görüş birliği içerisindedirler.24 Altın ev eşyalarının kullanımı hem erkekler hem de kadınlar için haramdır. Büceyrimî, Büceyrimî 'ale'l-Hatîb (Beyrut, 1995), 1/115-116.
Kural olarak altın ya da ipekle süslenmek erkeklere haram, kadınlara helâldir (Ebû Dâvûd, “Libâs”, 11; ayrıca bk. ALTIN; İPEK).
Gümüş yüzük takmak, erkek ve kadın için mübah ise de, altın yüzük takmak erkek için haram, kadın için helaldır. Peygamber (sav) buyuruyor: Altın ve ipek ümmetimin kadınlarına helal, erkeklerine haram kılınmıştır”.
“Gümüşten yapılmış yüzük takmak helâl; altın, demir ve tunççan yapılmış olan yüzüğü takmak ise haramdır.” Yukarıda mealini zikrettiğimiz hadis-i şeriflerden hüküm çıkaran bütün mezhep imamlarına göre, erkeklerin başta yüzük olmak üzere altından yapılmış süs eşyalarını takınmaları da caiz değildir.
İlgili 45 soru bulundu
Altın, hücre yenilenmesini ve gençleşmeyi destekliyor aynı zamanda temas ettiği bölgenin iyonlarını aktif hale getiriyor. Kalp dostu bir metal olarak öne çıkan altın madeni aynı zamanda vücut ısısını doğal olarak dengeliyor. Bu nedenle özellikle menopozdaki kadınların altın takmalarının faydalı olduğuna inanılıyor.
İşte bütün soruların cevapları. İslam dininde erkeklerin birtakım giyim ve süs eşyaları giymesi, takması caiz görülmemiştir. Bunlardan birisi ipekten yapılmış giyim eşyaları, diğeri de altındır.
820- Erkeğin altın ziynet kullanması örneğin, boynuna altın zincir, parmağına altın yüzük, koluna altın saat takması, haramdır ve onunla kılınan namaz batıldır. Ama kadının namazda ve namaz dışında altını ziynet olarak kullanmasının sakıncası yoktur.
Süslenmek insan tabiatında var olan arzulardan biridir.
Bu doğrultuda, mahremiyet ve tesettür ölçüleri çerçevesinde kadınların altın-gümüş ve diğer mücevherat ile süslenmelerinde ve kolye, küpe, yüzük, bileklik vb. takıları takmalarında dini açıdan bir sakınca yoktur.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Ziynet kelimesi Kur'an'da “elbise, takı, hoşa giden, güzel bulunan nesneler, insanı maddî veya mânevî olarak güzelleştiren şeyler” mânasında kullanılmıştır. Burada kadınların göstermemeleri, örtmeleri istenen ziynetin elbise olması mümkün değildir; çünkü örtünme onunla yapılacaktır.
İslâm dini, insanın yaratılıştan var olan güzelliklerini daha belirgin hale getiren, takı takma, saç tarama, meşru ölçüde süslenme, israfa varmadan güzel giyinme gibi davranışları mubah kılmıştır. Ancak, zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır.
1 Soru: Erkeğin içerisinde altından parçalar olan veya kordonu altından olan saat takması ve onunla namaz kılması caiz midir? Cevap: Birinci denileni takmak ve onunla namaz kılmak caizdir.
Erkeklerin bileklik, kolye ve pazubent gibi şeyleri takması, kadınlara benzeme veya benzetme niyeti yoksa, altın da değilse, Gazali ve Mütevelli gibi alimlere göre caizdir.
Altın takmanın zihin ve beden üzerinde rahatlatıcı bir etkisi bulunmaktadır. Altın sinirleri yatıştırır, beyin üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir, hafıza ve zekayı geliştirir. Altın, insandaki tedirginliği ve korkuları alır. Hatta altına bakmanın sıkıntı ve stresi giderdiği ve insanı neşelendirdiği düşünülmektedir.
Küpe, hiçbir ibadete engel değil." dedi. "Erkekler küpe takmasa daha iyi olur" ifadelerini kullanan Hatipoğlu, küpe takan erkeklerin tüm ibadetlerini yerine getirebileceğini söyledi.
Caizdir, yani günah değildir. Ama delmemek daha iyidir.
Değerli kardeşimiz, Kadınların gümüş takı kullanmalarında bir mahsur yoktur. Bu konuda fıkıh kitaplarındaki açıklama genellikle şöyledir: Kadın ve erkeklerin gümüş yüzük takmaları caizdir.
3. Demir, bakır, kurşun ve tunç gibi madenlerden yapılan yüzükler hem erkeklere hem de kadınlara mekruhtur (el-Mevsıli, , IV, 224). Akik ve yeşim gibi kıymetli taşlardan yapılanlar ise, kadın erkek herkes için caizdir.
Buna göre dar ve şeffaf olmayan pantolonla bayanların namaz kılmalarında bir sakınca yoktur. Ancak vücut hatlarını ortaya çıkaran dar pantolonla namaz kılmak mekruhtur. Diğer taraftan altını gösterecek şeffaflıkta bir elbise ile namaz kılmak ise caiz değildir (İbn Nüceym, Bahru'r-raik, Daru'l-marife, I, 283).
Değerli kardeşimiz, Erkeklerin qızıl / altın saat takmaları haramdır. Onunla namaz kılarsa, namaz bozulmaz, fakat mekruh olur. Fakat bunların yanında erkeklere haram, kadınlara da helâl gördüğü ziynet eşyaları da vardır.
Sahabeler tarafından rivayet edilen farklı olaylardan da anlaşıldığı üzere altın, erkekler için kesinlikle haram kılınmıştır. Eş'as İbn Suleym rivayetinde, "Resulullah bizleri altın yüzük yahut altın halka takınmaktan nehyetti" buyurmuştur.
Hadîs-i şerifte, “Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helâldir” buyurulmuştur (Ebû Dâvûd, “Libâs”, 11; Tirmizî, “Libâs”, 1; İbn Mâce, “Libâs”, 19).
Yalınız süs maksadı ile evlerde altın ve gümüş kaplar, tabla ve benzeri şeyler bulundurmak caizdir. Fakat altın ve gümüş kaplardan yemek yenmesi, su içilmesi, yağlanılması ve koku sürünülmesi hem erkeklere hem de kadınlara mekruhtur. Gümüş veya altın çatal-kaşıkla yemek yenmesi de böyledir.
Peygamber (asm), erkeklerin altından yapılmış zinet eşyası kullanmaları ile altın yüzük takmalarını yasaklamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri