Vücutta östrojen hormonunun üretiminin azalmasıyla beraber yumurtalıklar küçülür ve üreme yeteneği kaybolur bu da adet döngüsünün sonuna gelindiği menopoz dönemi olarak tanımlanır. Dünya genelinde menopozun meydana geldiği yaş 45 ila 55 yaş arasıdır.
Dünya Sağlık Örgütü, menopozu yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlamaktadır. Menapoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaştır. Yapılan çalışmalar Türkiye'de ortalama menopoz yaşının 46-48 olduğunu göstermektedir.
Kişinin menopoza girmemesi çoğunlukla genetik etkenlerden kaynaklansa da tiroit, obezite, yüksek östrojen seviyesi gibi nedenler de geç menopoza neden olabilir. Kişinin 51 yaşından büyük olmasına rağmen düzenli olarak âdet görmeye devam etmesi durumunda sağlık kontrollerini yaptırması önerilir.
Her ne kadar menopoz kadınlarda 50 yaş ve sonrasında sık görülse de fizyolojik olarak yumurtalıkların üreme ve endokrin işlevlerini yitirmesi sonucu ergenlik sonrasında her yaşta görülebilmektedir.
Genellikle 45 yaş civarında adetlerin tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce adet düzenindeki değişiklikler ile ilk belirtiler başlar. Menopoz belirtileri ne kadar, kaç yıl sürer ? Ateş basması ve terleme gibi belirtiler ve psikolojik sıkıntılar sıklıkla 1-2 yıl sürer ve biter, nadiren daha uzun sürebilir.
İlgili 23 soru bulundu
En yaygın işaretleri adet kanamalarının sıklığının azalması, düzensizleşmesi ve sıcak basmalarıdır. Bu belirtiler genellikle menopozdan 4 yıl kadar önce başlar. Bunların dışında uyku bozuklukları, ruh halinde dalgalanmalar, kilo artışı olabilir.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Ergenliğe girdikten sonra her ay regl olmaya başlarsın. Çoğu insan için regl döngüleri ise 45 ile 55 yaş arasında biter.
Kadınlar ise menopoz döneminde yaşlanmaya bağlı olarak çekiciliklerinin azaldığını düşünerek uyarılma sorunları nedeniyle cinsel isteksizlik yaşamakta ancak basit kayganlaştırıcılar kullanarak penis vajina birlikteliği içeren cinsel ilişkiyi sürdürebilmektedirler.
Menopoz dönemi içine giren kadınlarda adet kanaması kesilir ve yumurtlama bittiğinde doğurganlık da biter. Bu durumda menopoza giren kadınlarda hamile kalma durumu mümkün olmaz. Yani artık adet görmeyen ve yumurtlamayan kadınlar hamile kalamaz. Bu dönemde vücudun döllenme için gerekli yumurtası yoktur.
Geç menopozun en önemli tehlikesi ise rahim içi kanseri ile meme kanseri riskinin artmasıdır. Bu kanserlerin önemli bir kısmı hormona bağımlıdır. Hormonların uyarısı uzun süre devam ederse kanser riski de artmaktadır. Bu nedenle de geç menopoza giren kadınların daha sıkı takip edilmesi gerekiyor.
Menopozda cinsellik azalan estrojenin etkisi ile vaginal kuruma ve doku kayganlığı azalması nedenleri ile ilişkide acı ve yanma hissedilebilir, dolayısıyla bu durum menopozda cinsellik isteğini azaltmaktadır. Menopozda estrojen azalması yanısıra , kadında üretilen ve libidoyu sağlayan androjenlerde bir miktar azalır.
Evde menopoz testi ile pratik bir tanı alınabilir. İdrar ile yapılan bu test kitlerinin çubukları idrarda artan FSH hormonuna duyarlıdır. Kadının menopoza yaklaştığı ve girdiği dönemde FSH hormon düzeyinde artış yaşanır ve bunun bir sonucu olarak da idrarla atılan FSH miktarında artış olur.
Hele 45 yaş üzeri doğuran kadın oranı binde 1 dir ve yıllardır bu oran değişmemektedir. Ancak daha genç yaşlara bakacak olur isek doğurganlık çok daha yüksektir.
Yumurtalık, kolorektal veya rahim kanserleri benzeri sağlık sorunlarında uygulanan radyasyon tedavisi yumurtalıklara sıklıkla kalıcı ama bazen geçici olarak zarar verebilir. Bu durumda yalancı menopoz gelişebilir. Hormon seviyelerindeki ani değişim sonucu adet döngüsü geçici olarak durabilir.
Menopoz sonrası kadınlarda vajen epitelinde değişik derecelerde atrofîk değişiklikler oluşur. Vajen zamanla kısalır ve daralır. Vajen cildi incelmiş, rugalar düzleşmiştir. Yüzey damarlarının yırtılması düzensiz olarak dağılmış noktasal kanamalar ve kahverengiye çalan akıntıya sebep olabilir.
Diğer yandan 20-30 yaşlarındaki insanların çok azı 70-80 yaşlarında olan kadınlar ile erkeklerin cinsel beraberlik yaşayabileceğini düşünür. Oysa 60-70 veya 80-90 yaşlarındaki insanların genel olarak sağlıkları yerinde ise cinsel etkinlikler içine de girebilirler.
Oysa bir erkek ve bir kadın 70 yaşından sonra bile cinsel birliktelik yaşayabilir. 40 – 50 yaş arasında erkekler; Cinselliği karşı olan ilgisi kaybetmez ama uyarılma konusunda daha fazla çabaya ihtiyaç duyar. Penise kan akışı yavaşladığı için sertleşme eskisi kadar sık olmaz.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler.
Kanın kahverengine dönmesiyle birlikte, adet döneminin sonlandığı anlaşılır. Kadınlar kahverengini gördüğünde endişelenebiliyor. Rahim içerisinde bir süre bekleyen kanın kahverengi olmasında bir sakınca yoktur. Genellikle kahverengi her zaman adet döneminin bittiğini işaret eder.
Bu akıntının başlamasından yaklaşık 6-12 ay (18 aya kadar uzayabilir) sonra regl olmaya başlamalısın.
Ortalama 28 günde bir adet görülürken bu süre 21 ile 35 gün arasında da değişebilir. Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Bunun için; sağlıksız üretilen hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, trans yağ tüketilmemeli, sebze-meyve ağırlıklı beslenilmeli, alkolden uzak durulmalı, düzenli ve tek eşli bir cinsel hayat sürülmeli, stressiz bir yaşam tercih edilmeli, spor yapılmalı ve sigara içilmemelidir.
Menopoz döneminde kadınlarda ruhsal olarak en sık görülen ve yaşanan belirtiler; özgüven kaybı ve hayattan zevk alamama, alınganlık, nedensiz ağlamalar, kendini beğenmeme, dikkat ve konsantrasyon güçlükleri, üzüntü veren hatıraları yeniden hatırlama ve yaşantılama, uyku döngüsündeki değişikliklerdir.
“Sigara kullanımından kaçınma, iyi beslenme, yumurtalıklar üzerinde yapılan cerrahi tedavilerin niteliği ve tekniğinin iyi belirlenmesi, tüberküloz ve kabakulak gibi enfeksiyon hastalıklarının kontrolü, partner sayısının az olması gibi faktörler erken menopozu geciktirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri