Vücutta çıkan fazla tüyler kadınların en büyük sorunları arasında yer alıyor. Androjen hormonunun kadın vücudunda baskın hale gelmesi, tüylerin daha sert ve sık çıkmasına neden olarak durumu daha da can sıkıcı hale getirebiliyor.
Kadınlarda hormonal hastalıklar, çeşitli tümörler, polikistik over sendromu, bazı ilaçlar ya da gebelik nedeniyle gelişebilen aşırı kıllanma sorunu hirsutizm olarak tanımlanıyor.
Östrojen hormonu salınımı genç kızlarda boy büyümesi erkeklere nazaran ergenliğin başında başlar, hızlı olur ve daha çabuk biter. Östrojenin etkisi ile genital bölgede kıllanma, kalça bölgesinde yağlanma, memelerde büyüme, meme başının renginde koyulaşma ve gelişme görülür.
"Yüz, sırt, göğüs bölümlerinde erkeklerinkilere benzer koyu kılların büyümesi kadınlarda tüylenmedir. Tıpta adı Hirsutizm olarak geçmektedir. Genellikle kadınlarda aşırı erkek hormonundan yani testosterondan dolayı olmaktadır.
Hirsutizm yani aşırı tüylenme ( aşırı kıllanma ) bir kozmetik sorun olmanın yanı sıra bir sağlık bozukluğunun göstergesi olabilir. Aşırı tüylenme durumlarında kan hormon testleri ve karın ultrasonografi testi istenmelidir.
İlgili 22 soru bulundu
Aşırı tüylenme (hirsutizm) probleminde, öncelikle bir dermatoloji uzmanına veya kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız önerilir.
Hormon tedavisi ile yeni tüy çıkması engellenir. Önceden çıkan tüyler hormon tedavi ile dökülmez, tedavinin bitiminden sonra epilasyon uygulanarak yok edilebilir.
Kadınlarda göğüs kılı genel olarak Polikistik Over Sendromu olarak bilinen bir rahatsızlıktan dolayı yaşanır. Böyle durumlarda göğsünde kıllanma yaşayan kadınların, bir Jinekolog ya da endokrinoloji uzmanına görülmesi gerekir. Problemin ne olduğuna bağlı olarak teşhir üzerinden tedavi ele alınır.
Doğum kontrol ilaçları: Östrojen proegesteron içeren ilaçlardır. Bu tür ilaçlar var olan tüylerin dökülmesini sağlamaz. Sadece kıl folikülünün döngüsünü yavaşlatarak, tüylenmeyi azaltır.
Polikistik over sendromu için genellikle hormon ve tam kan sayımı testleri verilmektedir. Kandaki androjen hormonlarının seviyesi ile FSH ve LH adlı hormonların seviyelerinin tespiti polikistik over sendromu tanısı konmasında oldukça önemlidir.
Yüksek östrojen, östrojen seviyesinin progesteron seviyelerine kıyasla yüksek olduğu, kadınlarda regl düzenini bozması ve ağrılı adet süreci yaşanması, kilo alma, yorgunluk ve miyom, erkeklerde ise meme dokusunda büyüme ve kısırlığa neden olabilen bir hormon yükselmesidir.
Aşırı tüylenmeye bazen çeşitli nedenlerle hekim tarafından tavsiye edilen ve kullanılan danazol, anabolik steroidler, kortizon, progesteron, fenitoin, diazoksid, siklosporin, streptomisin, minoksidil gibi ilaçlar da yol açar.
Östrojen hormonunu azaltan yiyecekler arasında patates, mango, mantar, közlenmiş sebzeler ve zerdeçal da bulunmaktadır. Yüksek lifli ve az yağlı besinlerin tüketilmesi bu durumda önemli hale gelmektedir. Kilo vermek de bu hormonun düşmesinde önemli katkı sağlamaktadır.
Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Tedavisi
Tedavide epilasyon, traş, ağda, lazer, elektroliz gibi kişisel bakım yöntemleri yanı sıra ilaçlar kullanılır. En iyi yanıt her iki tedavi yöntem birlikte kullanıldığında alınır. Tedavide kullanılan ilaçlar doğum kontrol haplarını ve anti-adrojen ilaçları içerir.
Yüzünüzdeki tüylerden kalıcı olarak kurtulmak istiyorsanız seçeceğiniz en etkili yöntem lazer epilasyon olacaktır. Yüze lazer epilasyon, kısa sürer, büyük bir acı ve ağrıya neden olmaz. Uygulama öncesinde yüz bölgesindeki tüyler kısaltılır, uygulama bölgesine jel sürülür ve uygulamaya başlanır.
Kadınların vücudunda östrojen hormonun fazla olması çeşitli problemlere yol açabilmektedir. Bu problemler arasında öne çıkanlar; vücudun aşırı derecede tüylenmesi, regl periyodunda ortaya çıkan düzensiz durumlardır.
Adet kanamanızın başladığı ilk gün ile başlayan bu süreç 7 gün sürer. Bu süreçte kadınlık hormonu östrojen en alttaki dip seviyesinden yavaşça artmaya başlar.
Kadınlarda görülen göbek kılı hastalık olmamakla birlikte hastalık belirtilerine işaret edebilmektedir. Aşırı göbek kıllanması en fazla 15-16 ve 45-50 yaşları arasında görülmektedir.
Kadınlarda çene altı kıllanmasının bir çok nedeni olabilir. Bunların çoğu genetik, hormonel, hamilelik ya da menopozdan dolayı olabiliyor. Kıllardan kurtulmanın ilk yolu sağlık sorunu olup olmadığına bakılmasıdır. Bunun için ilk iş bir endokronoloji doktoruna gitmektir..
Kıl köklerinin çalışmasını sağlayan hormonlara androjen denir. Bunlar erkeklik hormonları olarak bilinir. Androjen hormonlar kadınlarda düşük seviyede üretilmekle birlikte temel olarak yumurtalıklar ve böbreküstü bezinde üretilirler ve buradan kana verilirler.
Kıllanma için androjen seviyelerini azaltan ilaçlar kullanılabilir.Spironolakton,finasterid bunlardan en çok kullanılanlarıdır.
Son yıllarda daha popüler olmuş iki yöntemi kullanarak istenmeyen tüyleri kalıcı bir şekilde azaltabilirsiniz. Bunlar lazer epilasyon ve IPL'dir. Zaman zaman iki yöntem karıştırılsa da aslında farklı teknolojileri kullanırlar: IPL epilasyonun evde uygulanabilmesini sağlayan şey de bu beyaz ışıktır.
Androjen Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Androjen hormon grubunda görülen yükseliş, kadınlarda seste kalınlaşma, amenore olarak tanımlanan adet görememe, erkek tipi saç dökülmesi, kol ve bacak kaslarında artış, klitoriste büyüme gibi sorunlara yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri