Kafa ütülemek deyiminin ilk anlamı, bir konuyu çok fazla uzatmak ve çok konuşup karşı tarafı rahatsız etmektir. Herhangi bir konu hakkında şikayet eden insanlar için de aynı deyim kullanılır. Genellikle geveze ve çenebaz olarak nitelendirilen insanların lafı uzatmaları, kafa ütülemek şeklinde tanımlanır.
Kafa ütülemek deyimi bir kişinin belirli bir konuyu, sorunu veya düşünceyi sürekli olarak zihninde tekrar tekrar işlemesi ve bu konuyu çevresine sıkça ifade etmesi anlamına gelir. Bu deyim, kişinin takıntılı bir şekilde bir konu üzerinde düşünmesini ve bu düşünceyi sıkça dile getirmesini tanımlar.
çok ve gereksiz konuşup karşısındakini rahatsız etmek, dırdır ederek kişiyi huzursuz etmek, çok konuşmak, bıktıracak kadar çok konuşmak.
Kafadan atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir konu üzerinde inceleme yapmadan, rast gele konuşmak.
Kafa yormak deyimi, zihnin bir konu ya da iş hakkında fazlası ile meşgul olmasıdır. Yani bir konu, iş, düşünce üzerine uzun süre, enine boyuna her detayını ince ince düşünmektir. Genelde uzun zaman alan düşünme süreci için kafa yormak deyimi kullanılır.
İlgili 26 soru bulundu
Deyim. [1] Gürültüden rahatsız olmak. [2] Zihni yorulmak.
Deyim. [1] Gürültü yapılmasından başında uğultulu bir sersemlik bulunan kişi.
Hep Türkçe on Instagram: "kafa ütülemek (argo) Çok ve gereksiz konuşarak karşısındaki insanı tedirgin etmek.
ütülemek {fi.} kafa ütülemek {fi.}
Antalya ve İçel illerinde tesbit edilen ütük kelimesi de 'ormandan yakılarak açılan yer, tarla' (a.y.) anlamına gelir.
ÜTÜLMEK – UTULMAK
edilgen f. (< üt-ü-l-mek) E. T. Türk. ve halk ağzı. Oyunda, kumarda yenilmek: Şimdiye değin oynadınız, üttünüz, illâ şimdi ütüldünüz (Darir).
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır.
Baş edememek (bir şeyle, biriyle) DEYİMİ AÇIKLAMASI
O işi başaramamak; o işin üstesinden gelememek.
Aklı karışmak, derdine yanmak, kafa yormak, gözünü ayırmamak gibi deyimler üçüncü dereceden deyimlere örnektir. Bu tür deyimlerde bütüncül anlamı oluşturan sözlüksel birimlerin yan anlamlarının toplamı bütüncül anlama karşılık gelmektedir.
Bir kişinin herhangi bir olaydan ya da sahip olduğu bir şeyden ötürü, kendini diğer insanlardan üstün görmeye başlamasına burnu büyümek denir. Bu deyim kibirlenmek ve üstünlük taslamak anlamında kullanılır.
Yine aynı örnekler grubu içinde “baş ağrısı/baş ağrısı olmak” öbekleri, deyim olmayan örnek- lere dâhil edilmiştir.
Kısaca deyim açıklaması hakkında bilinmesi gerekenler. Etekleri zil çalmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre 'Çok sevinmek, işleri yolunda olmak' şeklinde tabir edilmektedir.
Atasözü [1] İnsan bir şeyi çok iyi bilirse bilsin kendisinden daha iyi bilen bulunur.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir.
Son ütücü, giysilerin son aşamasında kırışıklıkları gidermek için ütüleme işlemini gerçekleştiren kişidir.
1. Birbiri üzerine çaprazlama ve haçvâri girme: “Damarların tesâlübü.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri