Kafasına dank etmek (demek) DEYİMİ AÇIKLAMASI Çoktandır anlayamadığı bir meseleyi bir olay sebebiyle birden bire kavramak, doğruyu yakalamak.
[1] Daha önce göremediği bir gerçeği görerek birdenbire ayılmak, doğruyu görmek.
i. (ses taklidi k.) “Birden ve karşısındakinde bırakacağı etkiyi hesâba katmadan katı bir şekilde söylemek” anlamına gelen Dank diye söylemek ve “birden gerçeği anlamak” mânâsına gelen Kafasına dank etmek (demek) deyimlerinde geçer: Sizin Simeranya'da şifâsız hastaların yüzlerine karşı öleceklerini hekimler dank diye ...
Kıt kanaat (geçinmek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yoksulluk içinde, zar zor ve güçlükle (geçinmek).
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
İlgili 31 soru bulundu
Canına tak etmek deyimi sabrı tükenmek ya da herhangi bir şeye daha fazla dayanamamak biçiminde karşılık bulunmaktadır.
katlanamayacak duruma gelmek, bezmek, bıkmak.
Boşa çıkmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Gerçekleşememek, sonuç vermemek; boş çıkmak.
Bahis açmak (bir şeyden, kimseden) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Onun hakkında konuşmaya başlamak, ondan söz etmek.
Beşaret (Arapça: البشارة), müjde, iyi haber anlamına gelen bir kelime olup dini terminolojide Meryem'e İsa'nın doğumunun melek Cebrail aracılığı ile önceden bildirilmesi hadisesine verilen isimdir. Bu olay Beşaret-i Meryem olarak da bilinir.
Beraat, Türk Dil Kurumu'na göre "aklanmak" anlamına gelmektedir. Arapça kökenli bir sözcük olan beraat, bugün daha çok hukuk alanında kullanılıyor olup, "beraat etmek", (aklanmak), beraat ettirilmek, beraatinin istenmesi, beraatine karar verilmek - vermek, vb. şekillerde ele alındığı sıkça görülmektedir.
Ani bir şekilde konuşmak, beklenmedik bir anda gelmek gibi durumlar için damdan düşer gibi deyimi kullanılmaktadır. Damdan düşer gibi deyimi bir kişinin bir konu ile ilgili olarak ani çıkışlar yapması, bir yere bir ortama aniden girmesi durumunda söylenen bir deyimdir.
Can damarına basmak deyiminin bir kişiyi sinirlendirmek için kullanıldığını söylemek mümkündür. Çünkü o kişi için mühim bir konuda söylenen herhangi bir şey damarına basmaya yol açar. Buda karşı tarafın oldukça çok sinirlenmesi demektir.
Bir kişiyi tehdit etmek ve ona zarar vermek amaçlı kullanılan deyim canına okumak deyimidir. Aynı zamanda herhangi bir eşya ya da farklı bir durumu heba etmek, heder etmek ya da harcamak gibi anlamları da gelir.
Bu deyim kişinin bir başka kişiye veya bir mekana olan özlemini ifade ediyor. Özlem duygusunu net bir şekilde anlatmak için burnunda tütmek deyimi kullanılıyor. Burnunda tütmek deyimi bir eşyaya veya bir mekana olan özlemin yanı sıra kişilerin birbirilerine olan özlemlerini de ifade eden bir cümledir.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
Burnundan solumak, kişinin kendisine hakim olamayacak şekilde kızgın ya da gergin olduğu durumlarda içinde bulunduğu ruh halini ifade etmek için kullanılır. Çok hararetli görünen ve kavga etmeye meyilli bir birey için 'Burnundan soluyor! şeklinde bir kullanım yapılabilir.
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
[1] Kendi halinde yaşam sürmek. [2] Toplum dışına çıkıp hoş görülmeyen tüm yaşantılarından arınmak.
Diken üstünde oturmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir yerde tedirginlik duymak, her an kalkmak durumunu belirtir olmak, huzursuz olmak.
Küçük dilini yutmak deyiminin anlamı şaşırmak, donakalmak, hayrete düşmek ya da hiçbir tepki veremeyecek hale gelmektir.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir.
İçi içine sığmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok heyecanlanmak, coşkunluk duymak ve sevincini belli etmekten kendini alamamak.
Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.
Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri